Kesihatan

Meneroka keberkesanan ubat pertumbuhan janggut, berikut adalah petua yang tepat untuk memilihnya!

Sebilangan lelaki merasa lebih yakin jika mempunyai rambut atau rambut muka, seperti janggut, janggut, dan misai. Ini menjadikan banyak produk ubat-ubatan yang tumbuh janggut semakin larut sejak kebelakangan ini.

Tetapi, bagaimana dengan keberkesanan ubat-ubatan tersebut? Adakah benar anda boleh menanam janggut atau janggut? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Gambaran keseluruhan ubat penumbuhan janggut

Sebilangan orang percaya bahawa ubat untuk menanam janggut membantu menumbuhkan rambut atau rambut muka.rambut muka). Secara umum, ubat ini boleh dalam bentuk krim, minyak, dan serum.

Jika dilihat dari kandungannya, beberapa komposisi dalam produk perubatan yang tumbuh janggut atau janggut hampir serupa dengan syampu. Pelbagai bahan ini berfungsi dengan merangsang pertumbuhan rambut atau bulu.

Mengapa ubat pertumbuhan janggut semakin diminati?

Penggunaan ubat pertumbuhan janggut yang meluas bukan tanpa alasan. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan lelaki menginginkan pertumbuhan rambut atau rambut di wajahnya.

Terdapat sebilangan kajian yang membincangkan hubungan antara janggut dan kejantanan lelaki. Janggut, janggut, atau misai masih dipercayai membuat lelaki kelihatan lebih maskulin.

Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Biologi Evolusi mendedahkan bahawa tidak sedikit wanita yang masih menilai kejantanan lelaki dari aspek wajah. Selain rahang yang tegas dan alis tebal, lelaki yang mempunyai rambut muka, seperti janggut dan misai, dianggap lebih menarik.

Masih berdasarkan kajian yang sama, lelaki yang mencukur kumisnya sebenarnya dianggap kurang menarik. Walaupun, ini hanya soal selera atau pilihan tanpa sebab yang jelas.

Ubat pertumbuhan janggut, berkesan atau tidak?

Walaupun ia terus diburu oleh beberapa lelaki, banyak orang masih mempersoalkan keberkesanan ubat pertumbuhan misai atau janggut. Sebenarnya, seperti yang dilaporkan oleh Sumber Janggut, 99 peratus ubat pertumbuhan janggut tidak cukup berkesan untuk tumbuh rambut muka.

Kerana, pertumbuhan rambut atau bulu pada tubuh manusia sangat dipengaruhi oleh faktor genetik atau hormon. Garis Kesihatan juga menjelaskan, kebanyakan pengeluar ubat pertumbuhan janggut tidak mempunyai kredibiliti saintifik mengenai fungsi produk yang dijual.

Keberkesanan ubat ini bergantung pada keadaan orang yang mengambilnya. Sekiranya faktor genetik memungkinkan pertumbuhan rambut lebih cepat, pil pertumbuhan misai atau janggut ini mungkin dapat membantu. Ini juga berlaku untuk keadaan sebaliknya.

Petua memilih ubat pertumbuhan janggut

Walaupun semuanya bergantung pada keadaan genetik, itu tidak bermakna anda harus berkecil hati. Terdapat beberapa zat dan kandungan kumis atau ubat penumbuhan janggut yang dapat berfungsi untuk merangsang folikel, memungkinkan rambut atau bulu tumbuh.

Dadah untuk menanam janggut tidak tumbuh secara automatik rambut muka, tetapi dapat merangsang perkembangan tisu di mana rambut atau bulu berada. Sekiranya anda ingin mencuba, anda boleh memilih produk ubat penumbuhan janggut yang mengandungi ramuan berikut:

1. Vitamin B

Vitamin B telah lama dikenali sebagai ramuan dalam syampu yang dapat merangsang pertumbuhan rambut. Menurut penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, derivatif vitamin B seperti niasin dan biotin dapat mengaktifkan folikel.

Folikel adalah poket kecil di lapisan kulit yang disebut epidermis, yang berfungsi untuk menumbuhkan akar rambut. Dengan mengaktifkan folikel, rambut muka mungkin lebih mudah tumbuh, walaupun ini bukan jaminan.

2. Vitamin D

Menurut kajian oleh saintis di Universiti Perubatan Graz, Austria, vitamin D memainkan peranan penting dalam kadar testosteron pada lelaki.

Seperti diketahui, testosteron adalah hormon yang boleh mempengaruhi aspek 'kejantanan' pada lelaki, termasuk untuk janggut atau janggut.

Baca juga: Dorongan Seksual Rendah ke Rambut Gugur, Berikut adalah 8 Ciri-ciri Testosteron Rendah pada Lelaki!

3. Minyak argan

Minyak argan mengandungi fenol yang dapat menyokong dan menguatkan folikel. Selain itu, antioksidan yang terkandung di dalamnya juga dipercayai dapat meningkatkan pengeluaran sel.

Tidak hanya tumbuh, minyak argan diklaim menjadikan helai rambut atau bulu lebih tebal dan sihat.

Itulah tinjauan mengenai keberkesanan ubat penumbuhan janggut yang perlu anda ketahui. Walaupun terdapat sedikit kajian saintifik yang dapat membuktikan prestasi ubat-ubatan ini, anda masih boleh mencubanya dengan memperhatikan kandungan yang mereka ada.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!