Kesihatan

Ibu Mesti Tahu, Ternyata Inilah Punca Kanak-kanak yang Bercakap Lewat!

Kelewatan ucapan pada kanak-kanak adalah salah satu masalah yang sering dialami semasa perkembangan kanak-kanak.

Ketika kanak-kanak berada dalam masa pertumbuhan dan perkembangan, sudah tentu bercakap adalah perkara utama yang perlu diberi perhatian.

Sebagai ibu bapa anda harus berwaspada kelewatan pertuturan pada kanak-kanak. Apakah punca dan bagaimana menyelesaikannya kelewatan pertuturan pada kanak-kanak? Inilah perbincangannya!

Apa itu kelewatan pertuturan pada kanak-kanak?

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, ucapan ialah tindakan fizikal menghasilkan bunyi dan menyebut perkataan.

Kelewatan ucapan pada kanak-kanak adalah keadaan di mana kanak-kanak mengalami kelewatan pertuturan dan kesukaran membentuk bunyi yang tepat untuk membuat perkataan.

Kanak-kanak dengan kelewatan pertuturan tidak melibatkan pemahaman atau komunikasi nonverbal. Kelewatan ucapan ia adalah gangguan yang paling biasa pada kanak-kanak berumur 3-16 tahun.

Kemahiran pertuturan dan bahasa bermula dengan bunyi pada anak kecil. Ketika bulan-bulan mulai berlalu, babel-babel biasanya tidak bermakna berkembang menjadi kata-kata pertama yang dapat difahami.

Umur kanak-kanak boleh bercakap

Tidak ada standard yang pasti ketika usia kanak-kanak dapat bercakap. Kerana anak-anak berkembang mengikut jadual mereka sendiri. Sedikit lewat dalam perbualan tidak semestinya ada masalah serius.

Tetapi secara amnya, kanak-kanak berumur 3 tahun boleh bercakap dan melakukan perkara berikut:

 • Menggunakan kira-kira 1,000 perkataan
 • Menyebut diri mereka dengan nama, memanggil orang lain dengan nama
 • Menggunakan kata nama, kata sifat, dan kata kerja dalam ayat tiga dan empat kata majmuk
 • Bersoal jawab
 • Bercerita, dan menyanyikan lagu.

Kira-kira 50 hingga 90 peratus kanak-kanak berusia 3 tahun dapat bercakap dengan cukup baik sehingga orang asing dapat memahami sepanjang masa.

Sekiranya pada usia itu anak anda masih menghadapi masalah untuk berbicara, cubalah berjumpa doktor untuk mengetahui apakah ada kemungkinan anak anda mengalami penangguhan pertuturan atau kelewatan pertuturan.

Baca juga: Ketahui Nutrien yang Diperlukan dan Harus Dielakkan oleh Kanak-kanak dengan Autisme

Sebab kelewatan pertuturan pada kanak-kanak

Kelewatan pertuturan atau bahasa juga dapat memberitahu sesuatu mengenai perkembangan fizikal dan intelektual keseluruhan kanak-kanak.

Berikut adalah beberapa contoh yang menyebabkan kelewatan pertuturan pada kanak-kanak seperti yang dilaporkan oleh Garis Kesihatan:

1. Masalah pada mulut

Kelewatan pertuturan dapat menunjukkan masalah pada mulut, lidah, atau lelangit. Dalam keadaan yang disebut ankyloglossia (pengikat lidah), lidah disambungkan ke lantai mulut.

Ini menyukarkan pembuatan bunyi tertentu, terutamanya D, L, R, S, T, Z, Th. Sudah tentu, keadaan ini juga boleh menyukarkan bayi untuk menyusu.

2. Kelahiran pramatang

Beberapa gangguan pertuturan dan bahasa melibatkan fungsi otak dan mungkin merupakan indikasi ketidakupayaan pembelajaran.

Salah satu penyebabnya kelewatan pertuturan atau pertuturan, bahasa, dan perkembangan lain yang tertangguh adalah kelahiran pramatang.

Apraxia pertuturan kanak-kanak adalah gangguan fizikal yang menyukarkan pembentukan suara dengan urutan yang betul untuk membentuk perkataan. Itu tidak mempengaruhi komunikasi nonverbal atau pemahaman bahasa.

3. Kekurangan rangsangan

Sudah tentu setiap kanak-kanak diajar untuk belajar bercakap agar dapat mengambil bahagian dalam perbualan. Anda perlu ingat bahawa persekitaran memainkan peranan penting dalam pengembangan pertuturan dan bahasa.

Gangguan, pengabaian, atau kekurangan rangsangan lisan dapat mencegah seorang kanak-kanak mencapai puncak perkembangannya.

Ibu harus sering mengajak anak-anak berbual sejak usia dini untuk memberi perangsang dan mencegah kelewatan atau kelewatan pertuturan kelewatan pertuturan.

4. Kehilangan pendengaran

Penyebab terakhir kelewatan pertuturan kanak-kanak atau kelewatan pertuturan adalah keadaan kehilangan pendengaran.

Kanak-kanak kecil yang tidak dapat mendengar dengan baik, atau mendengar pertuturan yang memutarbelitkan, kemungkinan besar akan menghadapi masalah dalam membentuk kata-kata.

Cara mengatasi kelewatan pertuturan pada kanak-kanak

Apabila anda merasakan terdapat kelewatan pertuturan pada anak anda, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Bukan itu sahaja, anda juga boleh melakukan terapi pertuturan.

Melancarkan dari Garis Kesihatan, terapi bahasa pertuturan adalah barisan pertama rawatan untuk merawat keadaan ini apabila ia berlaku pada kanak-kanak.

Sekiranya pertuturan adalah satu-satunya kelewatan perkembangan, terapi pertuturan mungkin satu-satunya rawatan yang diperlukan.

Terapi kelewatan pertuturan

Terapi kelewatan pertuturan atau terapi pertuturan adalah rawatan masalah komunikasi dan gangguan pertuturan bagi kanak-kanak dengan kelewatan pertuturan. Terapi ini dilakukan oleh ahli patologi bahasa pertuturan (SLP), yang sering disebut sebagai ahli terapi pertuturan.

Teknik terapi pertuturan digunakan untuk meningkatkan komunikasi pada kanak-kanak dengan kelewatan pertuturan. Ini termasuk terapi artikulasi, aktiviti intervensi bahasa, dan lain-lain bergantung pada jenis pertuturan atau gangguan bahasa.

Terapi kelewatan pertuturan pada kanak-kanak yang terlambat bercakap

Bagi kanak-kanak yang mengalami kelewatan pertuturan, terapi pertuturan boleh dilakukan di kelas atau kumpulan kecil, atau satu-satu, bergantung kepada gangguan pertuturan.

Latihan dan aktiviti terapi pertuturan berbeza-beza bergantung pada gangguan, usia, dan keperluan anak. Semasa terapi pertuturan untuk kanak-kanak, ahli terapi pertuturan boleh:

 • Berinteraksi melalui bercakap dan bermain, menggunakan buku, gambar, atau objek lain sebagai sebahagian daripada intervensi bahasa untuk membantu merangsang perkembangan bahasa pada kanak-kanak yang mengalami kelewatan pertuturan
 • Memodelkan bunyi dan suku kata yang betul untuk kanak-kanak semasa permainan yang sesuai dengan usia untuk mengajar kanak-kanak cara membuat bunyi tertentu
 • Siapkan strategi dan kerja rumah untuk anak-anak dan ibu bapa atau penjaga mengenai cara melakukan terapi pertuturan di rumah

Berapa lamakah kanak-kanak yang lambat bercakap mesti menjalani terapi? kelewatan pertuturan?

Tempoh masa kanak-kanak yang mengalami kelewatan pertuturan memerlukan terapi pertuturan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk:

 • Umur
 • Jenis dan keparahan gangguan pertuturan
 • Kekerapan terapi
 • Keadaan perubatan yang mendasari
 • Rawatan keadaan perubatan yang mendasari

Tahap kejayaan terapi untuk kanak-kanak yang mengalami kelewatan pertuturan berbeza antara gangguan yang dirawat dan kumpulan usia.

Terapi pertuturan untuk anak kecil mempunyai kadar kejayaan yang tinggi ketika dimulakan awal dan diamalkan di rumah dengan penglibatan ibu bapa atau pengasuh.

Cara melatih anak-anak kelewatan pertuturan untuk bercakap dengan pantas

Selain melakukan terapi dengan ahli terapi pertuturan, sebagai ibu bapa dan pengasuh, anda juga dapat membantu melatih anak anda untuk bercakap dengan cepat dengan cara tertentu di rumah.

Berikut adalah beberapa petua bagaimana melatih anak-anak kelewatan pertuturan untuk bercakap dengan cepat di rumah:

1. Berlatih dengan tekun

Cara melatih anak-anak kelewatan pertuturan Untuk bercakap dengan cepat, yang pertama adalah berlatih pada perkara yang sukar dilakukan oleh anak anda.

Sekiranya anak anda menghadapi masalah untuk mengucapkan bunyi tertentu, seperti "f", dorong dia untuk mengeluarkan suara itu sendiri. Untuk menjadikannya lebih mudah, Ibu boleh memasukkan huruf-huruf ini ke dalam suku kata.

Seperti "fi-fi-fi" atau "fa-fa-fa" sebelum beralih ke kata lain yang mengandung huruf "F" di dalamnya. Pengulangan adalah kaedah terbaik untuk melatih bahasa. Beri hadiah kepada anak-anak ketika mereka menyelesaikan sejumlah latihan sebagai dorongan.

2. Fokus pada apa yang boleh dilakukan oleh kanak-kanak

Fokus pada apa yang boleh dilakukan oleh anak anda dan bukannya terlalu menekankan perkara yang tidak dapat dilakukannya. Walaupun penting untuk melihat peningkatan dalam ucapan, ingatlah untuk memuji kemenangan kecil yang lain.

Seperti mengambil mainan dengan sopan atau dapat menggunakan bilik mandi dengan baik. Dan jangan tergoda untuk membiarkan tingkah laku buruk hanya kerana anak itu mempunyai masalah pertuturan.

3. Elakkan gangguan

Meminimumkan kebisingan dan gangguan semasa sesi pembelajaran dan pada masa lain juga penting dalam menyokong terapi pertuturan pada kanak-kanak kelewatan pertuturan.

Penyelidikan menunjukkan bahawa terlalu banyak TV sebenarnya dapat melambatkan perkembangan bahasa kerana ibu bapa cenderung untuk tidak bercakap dengan anak mereka seperti biasa. Kanak-kanak belajar bercakap dengan baik ketika mereka sebenarnya bercakap.

4. Dengarkan anak dengan sabar

Cara melatih anak-anak kelewatan pertuturan supaya mereka dapat bercakap dengan cepat, perkara seterusnya ialah cuba bercakap dengan mereka, bertanya, dan mendengar jawapan anak dengan sabar.

Cuba tanya anak dan kemudian perhatikan dan dengarkan dengan sabar. Jangan mengganggu dan mengharapkan anak anda mengeluarkan kata-kata secepat mungkin.

Kerana ia akan menimbulkan kegelisahan yang dapat memperburuk masalah. Biarkan dia menyelesaikannya tanpa tekanan.

Sebaliknya, jangan terlalu fokus atau anak menjadi tidak selesa. Cobalah untuk menjaga perbualan itu semula jadi dan jangan menambah tekanan dengan menuntut kesempurnaan.

5. Cara melatih kanak-kanak untuk bercakap dengan cepat dengan jerami

Cara seterusnya untuk melatih anak-anak bercakap dengan cepat adalah berlatih dan bermain dengan jerami. Kenapa jerami? Apakah kesannya?

Minum air atau menghembus nafas melalui jerami akan membantu anak anda mengalami kelewatan pertuturan untuk menguatkan otot-otot di mulut yang penting untuk membentuk pertuturan yang jelas.

Hidupkannya menjadi permainan, seperti menyerahkan bola ping-pong kepadanya dan melihat apakah dia dapat mendorongnya ke gawang anda atau menyimpan bola di hujung jerami dengan menghirup udara melaluinya.

6. Ajak kanak-kanak membaca

Cara melatih anak-anak kelewatan pertuturan agar dapat berbicara dengan cepat, yang tidak kurang pentingnya ialah mengajak mereka membaca buku. Baca buku kegemaran anak anda, kemudian minta mereka membacanya kembali kepada anda.

Walaupun kanak-kanak itu terlalu muda untuk dapat membaca kata-katanya, meminta mereka untuk menerangkan apa yang mereka lihat dalam buku dan mengingat konteks pendengarannya dapat menguatkan pertuturan dan keyakinan.

Membaca buku ini harus dimulakan semasa anak masih bayi. Cari buku kanak-kanak khas yang dapat mendorong kanak-kanak melihat dan menghasilkan perkataan ketika melihat objek di dalam buku.

7. Gunakan situasi sehari-hari

Cara melatih anak-anak kelewatan pertuturan Untuk bercakap dengan cepat, yang terakhir adalah aktif dalam merangsang kanak-kanak menggunakan situasi sehari-hari. Bercakap dengan bayi anda, menyanyi, meniru suara, dan membuat isyarat.

Untuk membina kemahiran bertutur dan berbahasa pada kanak-kanak kelewatan pertuturan, bercakap sepanjang hari. Namakan makanan di kedai runcit, terangkan apa yang anda lakukan semasa memasak atau membersihkan bilik, dan menunjukkan objek di sekitar rumah.

Pastikan perkara mudah, tetapi elakkan "sembang bayi". Ceramah bayi bermaksud anda menggunakan bahasa abstrak yang sering diluahkan bayi ketika mereka tidak dapat bercakap dengan baik.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!