Kesihatan

Demi kesihatan, melawan radikal bebas dengan 6 makanan kaya antioksidan ini!

Gaya hidup sihat harus dimulakan lebih awal, salah satunya adalah dengan makan makanan yang mengandungi antioksidan. Tujuannya adalah untuk menangkis radikal bebas toksin yang menyebabkan penyakit.

Jadi, apakah pilihan makanan kaya antioksidan yang boleh anda pilih sebagai pengambilan harian anda?

Makanan yang mengandungi antioksidan

Dipetik dari Garis KesihatanAntioksidan adalah sebatian yang dihasilkan di dalam badan dan terdapat dalam makanan.

Mereka membantu melindungi sel dari kerosakan yang disebabkan oleh molekul yang berpotensi berbahaya yang dikenali sebagai radikal bebas.

Apabila radikal bebas berkumpul, mereka boleh menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai tekanan oksidatif. Keadaan ini boleh merosakkan DNA dan struktur penting lain dalam sel. Itulah sebab mengapa anda memerlukan makanan yang mengandungi banyak antioksidan.

Berikut adalah beberapa makanan yang mengandungi banyak antioksidan:

1. Blueberry

Walaupun rendah kalori, blueberry mempunyai banyak nutrien dan antioksidan. Blueberry mempunyai antioksidan hingga 9.2 mmol per 3.5 auns (100 gram).

Blueberry bahkan dikatakan mengandungi jumlah antioksidan tertinggi di antara semua buah dan sayur yang biasa dimakan.

Antioksidan dalam blueberry, terutama jenis yang disebut antosianin, terbukti dapat menurunkan faktor risiko penyakit jantung, menurunkan kadar kolesterol LDL, dan tekanan darah.

2. Stroberi

Stroberi adalah salah satu buah beri paling popular yang mempunyai rasa manis dan kaya dengan vitamin C dan antioksidan.

Buah ini menyediakan hingga 5.4 mmol antioksidan per 3.5 auns (100 gram). Selain itu, strawberi mengandungi sejenis antioksidan yang disebut anthocyanin, yang memberikan warna merah mereka.

Stroberi yang mempunyai kandungan antosianin lebih tinggi cenderung berwarna merah terang.

Antosianin dalam strawberi dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dengan mengurangkan kadar kolesterol LDL "buruk" dan meningkatkan kolesterol HDL "baik".

3. Sayuran berdaun hijau

Dipetik dari WebMDSayuran hijau ini kaya dengan nutrien yang dapat membantu melawan penyakit, termasuk vitamin C, E, A, dan kalsium. Sayuran ini juga mengandungi magnesium dan kalium.

Sayuran berdaun ini penuh dengan fitokimia antioksidan seperti kaempferol, yang dapat membantu melebarkan saluran darah dan mempunyai sifat melawan kanser.

4. Kacang tanah

Kacang-kacangan adalah salah satu makanan yang menawarkan dos lemak sihat yang cukup baik, bersama dengan sejumlah kecil protein dan karbohidrat.

Setiap jenis kacang mengandungi mineral, fitokimia, dan jenis lemak. Walnut adalah salah satu jenis yang mempunyai kandungan omega-3 tertinggi, sementara kacang Brazil adalah yang terbaik untuk selenium.

Kebanyakan kacang juga mengandungi fitokimia seperti resveratrol dan sterol tumbuhan, yang dapat membantu menurunkan kolesterol.

5. Kale

Kale adalah sayur yang diperoleh dari salib. Selain itu, kale juga merupakan anggota kumpulan sayur yang diusahakan dari spesies Brassica oleracea. Anggota lain termasuk brokoli dan kembang kol.

Kale adalah salah satu sayuran hijau yang paling berkhasiat dan kaya dengan vitamin A, K, dan C. Sayuran ini juga kaya dengan antioksidan, mengandung hingga 2.7 mmol per 3.5 auns (100 gram).

Kale juga merupakan sumber kalsium berasaskan tumbuhan, mineral penting yang membantu mengekalkan tulang yang sihat dan berperanan dalam fungsi lain.

Baca juga: 12 Khasiat Oatmeal Boleh Menjadi Antioksidan dan Menjayakan Diet Sihat Anda

6. Kacang polong

Kacang jenis ini sangat tinggi serat dan dapat membantu menjaga pergerakan usus anda secara tetap.

Mereka adalah salah satu sumber antioksidan berasaskan tumbuhan terbaik. Analisis FRAP mendapati kacang polong mengandungi hingga 2 mmol antioksidan per 3.5 auns (100 gram).

Selain itu, beberapa jenis kekacang seperti kacang pinto mengandungi antioksidan khas yang disebut kaempferol juga.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!