Kesihatan

Kerengsaan faraj kerana pembalut: ciri dan cara mencegahnya

Adakah anda sering merasa gatal atau jengkel di kawasan intim semasa haid? Cuba ingat berapa kali anda menukar pad dalam sehari. Sekali, dua kali, atau tiga kali?

Semasa haid dan menggunakan pembalut, anda mesti memberi perhatian tambahan, anda tahu. Ini kerana kerengsaan di kawasan wanita sangat mudah terjadi.

Ketahui tanda-tanda dan gejala kerengsaan vagina, cara mengatasinya, dan bagaimana cara mencegahnya di sini!

Kerengsaan faraj akibat pembalut

Memakai pembalut atau pad maxi kadang-kadang boleh menyebabkan keadaan yang tidak diingini seperti ruam. Ini boleh menyebabkan gatal, bengkak, dan kemerahan pada vagina dan pangkal paha.

Kadang-kadang ruam boleh menjadi akibat kerengsaan dari bahan berpakaian. Punca utama yang lain adalah keadaan panas dan lembap di kawasan organ intim.

Ya, menggunakan pembalut terlalu lama boleh menjadikan vagina lembap. Selain itu, geseran antara pembalut dan kulit juga boleh menyebabkan keradangan dan gatal.

Ciri-ciri dan tanda-tanda kerengsaan kerana pembalut

Dalam beberapa kes, kerengsaan mungkin jelas berlaku akibat penggunaan pad. Contohnya, jika ruam timbul dalam beberapa jam selepas memakai pad atau berulang ketika digunakan.

Kehadiran gejala lain mungkin menunjukkan jangkitan. Contohnya, jika seseorang mengalami jangkitan yis vagina, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengatakan akan ada gejala tambahan dalam bentuk:

  • Gatal faraj
  • Sakit ketika membuang air kecil dan melakukan hubungan seks
  • Keputihan yang tidak normal (yang mungkin lebih sukar dilihat semasa haid)

Punca kerengsaan dari menggunakan pembalut

Terdapat beberapa faktor yang berpotensi menyebabkan ruam kerana penggunaan pembalut. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Geseran

Geseran antara pad dan kulit boleh menyebabkan ruam dan kerengsaan. Berjalan, berlari, dan bentuk aktiviti fizikal yang lain boleh menyebabkan pembalut bergerak maju mundur dan menyumbang kepada ruam geseran pada vulva.

Untuk mengurangkan geseran, anda boleh mencuba menggunakan pad dengan ukuran yang lebih kecil.

2. Hubungi dermatitis

Sebilangan besar ruam dari pembalut disebabkan oleh dermatitis kontak. Ini bermaksud bahawa kulit anda telah bersentuhan dengan bahan berpakaian yang menjengkelkan.

Dermatitis kontak adalah istilah perubatan untuk menggambarkan reaksi kulit alergi. Dermatitis kontak vulva dikenali sebagai vulvitis.

Sekiranya anda mempunyai jenis kulit yang sensitif, maka anda lebih berisiko untuk bertindak balas terhadap jenis pembalut tertentu kerana bahan-bahan yang terdapat pada pembalut. Dalam kes ini, menukar jenama dapat membantu mencegah ruam di masa depan.

3. Panas dan lembap

Semasa menggunakan pembalut semasa haid, keadaan di kawasan wanita akan menjadi lembap dan panas.

Kelembapan dan panas yang terperangkap dapat menjengkelkan vulva dan menyebabkan ruam dan kerengsaan.

Beberapa perengsa yang berkaitan dengan pembalut dan seluar dalam boleh menyebabkan ruam pada vulva. Bermula dari peluh, air kencing, pelekat di seluar dalam, dan seluar dalam nilon.

4. Jarang menukar pembalut

Tidak baik jika anda menghabiskan seharian bergerak tanpa menukar alas anda. Tidak peduli seberapa ringan aliran darah haid, atau bahkan jika tidak ada darah, bakteria dapat berkembang pesat di pembalut.

Anda dinasihatkan untuk menukar pad setiap 3 atau 4 jam atau lebih kerap jika haid anda 'berat'. Menukar pad sering membantu mencegah kebocoran yang tidak disengajakan dan juga dapat mencegah bau busuk.

5. Jangkitan

Pembalut yang kerap diganti boleh menyebabkan jangkitan dan menyebabkan gejala seperti gatal, bengkak, dan keputihan yang tidak normal.

Satu kajian mengatakan bahawa kebersihan sanitasi yang buruk dapat menyebabkan:

  • Jangkitan saluran pembiakan bawah
  • Vaginosis bakteria
  • Jangkitan kulat

Cara mengatasi dan mencegah kerengsaan akibat pembalut

Rawatan untuk kerengsaan dari pembalut mungkin berbeza-beza bergantung pada penyebabnya yang tepat. Rawat sebarang kerengsaan dari pad sebaik sahaja anda menyedarinya.

Ruam yang tidak dirawat boleh menyebabkan jangkitan yis. Ini kerana kulat yang terdapat secara semula jadi di dalam badan boleh mempengaruhi kawasan yang teriritasi.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kerengsaan dengan menggunakan pembalut:

1. Tukar pad secara berkala

Ingat bahawa pembalut tidak boleh dipakai lebih dari 4 jam dalam keadaan apa pun. Apa pun alasannya, pastikan anda menukar pad anda sekurang-kurangnya dua kali sehari.

Sekiranya anda menggunakan serbet pembalut kain, walaupun mesra alam dan selesa, anda juga harus menggantinya dengan kerap.

2. Pakai pakaian yang longgar

Semasa haid, disarankan agar anda memakai pakaian, terutama seluar yang longgar dan selesa.

Bahagian bawah yang longgar akan memastikan aliran udara yang baik di dalam dan di sekitar kawasan feminin, yang akan membuat anda bebas berpeluh. Kerana pengumpulan peluh di kawasan kemaluan boleh menyebabkan ruam.

3. Pastikan kawasan faraj dijaga bersih

Walaupun anda sibuk, anda perlu meluangkan masa untuk sesekali mencuci kawasan wanita dengan air untuk membersihkannya. Lakukan ini setiap 4 jam.

Tindakan ini juga disyorkan untuk mencegah pembentukan bakteria. Ini adalah salah satu cara untuk mengatasi masalah ruam semasa haid.

4. Salap atau gel antiseptik

Untuk mengelakkan kulit gatal semasa haid, sapukan gel atau krim antiseptik di sekitar kawasan intim. Krim atau gel mesti digunakan setiap kali anda menukar pad.

Walau bagaimanapun, pastikan krim tidak merebak ke kawasan sensitif badan yang lain. Sekiranya kulit bertindak balas negatif terhadap gel atau krim, hentikan penggunaannya dengan segera.

Tetapi ingat, pastikan anda berjumpa doktor sebelum membeli gel atau krim tertentu.

5. Memampatkan

Anda boleh melegakan gejala gatal akibat kerengsaan dengan kompres, baik kompres panas atau sejuk. Kompres yang hangat dapat melegakan ruam haid yang gatal.

Sementara pek ais atau kompres sejuk berfungsi dengan baik untuk merawat ruam haid.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!