Kesihatan

Adakah Anda Mengalami Cirit-birit? Ini adalah 3 Buah Sihat untuk Anda Makan!

Pada dasarnya, orang yang mengalami cirit-birit diharuskan untuk lebih memilih makanan. Sebilangan buah tidak disyorkan untuk dimakan untuk orang yang mengalami cirit-birit, tetapi itu tidak bermaksud orang yang mengalami cirit-birit tidak boleh makan buah.

Baiklah, agar anda mengetahui senarai buah-buahan untuk cirit-birit yang baik untuk dimakan, mari lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Mengalami Sakit Perut Kerana Makan Pedas? Inilah penyebabnya!

Buah-buahan untuk cirit-birit yang enak dimakan

Cirit-birit adalah keadaan yang dicirikan oleh najis berair, berair dan pergerakan usus yang lebih kerap. Cirit-birit itu sendiri boleh menyebabkan beberapa gejala, seperti sakit perut, kembung, atau mual.

Terdapat beberapa buah yang dapat meningkatkan tenaga pada orang yang mengalami cirit-birit, berikut adalah beberapa jenis buah untuk orang yang mengalami cirit-birit:

1. Pisang baik untuk cirit-birit

Mempunyai tekstur yang lembut dan mudah dicerna menjadikan pisang sebagai buah untuk cirit-birit yang baik untuk dimakan.

Pisang adalah salah satu makanan yang termasuk dalam diet BRAT, yang merupakan makanan yang sering dianjurkan untuk mengatasi gangguan sistem pencernaan, seperti cirit-birit.

Pisang adalah sumber kalium yang baik, mineral yang dapat membantu menggantikan elektrolit yang hilang ketika anda mengalami cirit-birit.

Sebaliknya, pisang juga mengandung pektin, serat larut yang dapat membantu menyerap lebihan cairan dalam usus, sehingga mengurangkan frekuensi cirit-birit.

2. Epal

Selain pisang, buah lain yang baik untuk penderita cirit-birit adalah epal. Sama seperti pisang, epal juga mengandungi pektin, yang dapat membantu menguatkan najis.

Perlu diingat, epal bukan sahaja dapat membantu merawat cirit-birit, tetapi juga sembelit. Epal terdiri daripada 64 peratus serat tidak larut dan 32 peratus serat larut. Serat larut itu sendiri terdapat di bahagian dalam epal, iaitu daging buahnya. Sementara itu, serat tidak larut terdapat pada kulit epal.

Bagi orang yang mengalami cirit-birit, cara terbaik untuk makan epal adalah tanpa kulit. Ini kerana serat larut dalam epal membantu membentuk konsistensi seperti gel dalam tinja dan mengatur pencernaan.

Untuk menjadikan epal lebih mudah dicerna, anda boleh menjadikannya sebagai jus epal tanpa gula atau epal.

Baca juga: Selsema Perut (Gastroenteritis)

3. Kelapa

Buah seterusnya untuk cirit-birit adalah kelapa. Air kelapa kaya dengan elektrolit yang dapat membantu mengisi semula cecair dan nutrien yang hilang dari tubuh.

Anda perlu tahu, selain najis berair, dehidrasi adalah masalah utama pada orang yang mengalami cirit-birit yang boleh terjadi akibat kehilangan cairan.

Satu cawan air kelapa mengandungi kira-kira 46 kalori, 2 gram protein, 9 gram karbohidrat, 600 mg kalium, dan 252 mg natrium.

Melancarkan dari halaman liveestrong.com, sebuah kajian tahun 2005 mendapati bahawa kelapa mempunyai aktiviti antibakteria terhadap bakteria bawaan makanan, seperti Shigella dan Salmonella.

Walaupun penyelidikan menunjukkan kelapa dapat membantu melegakan cirit-birit, lebih banyak kajian manusia diperlukan.

Makanan yang harus dielakkan bagi orang yang mengalami cirit-birit

Setelah mengetahui senarai buah-buahan untuk cirit-birit, anda juga perlu mengetahui makanan atau minuman apa yang harus dielakkan ketika mengalami cirit-birit.

Berikut adalah makanan dan minuman yang dianggap memburukkan lagi gejala cirit-birit yang harus dielakkan.

  • Produk susu dan tenusu
  • Makanan goreng, berlemak dan berminyak
  • Makanan pedas
  • Makanan yang diproses
  • Sayuran mentah
  • Buah-buahan sitrus
  • Kopi, soda, minuman berkafein atau berkarbonat lain
  • Pemanis buatan
  • Jagung
  • Bawang

Itulah beberapa maklumat mengenai buah untuk cirit-birit. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai buah-buahan atau makanan untuk orang yang mengalami cirit-birit, anda boleh berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!