Kesihatan

Adakah benar Hari Menipu Pada Hujung Minggu Boleh Membantu Menurunkan Berat Badan?

Setiap orang mempunyai cara dan petua diet untuk membantu menurunkan berat badan dengan cepat, salah satunya adalah dengan hari menipu. Biasanya, sebilangan orang melakukannya hari menipu pada diet terancang.

Bila masa hari menipu datang, makanan tertentu akan berada di menu untuk hari itu. Baiklah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai hari menipu ketika berdiet dan faedahnya, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Cara Mengurangkan Selera Makan dengan Selamat dan Tepat

Kajian mengenai hari menipu dalam diet

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, kajian dari penyelidik di University of Tasmania mendapati bahawa orang yang berdiet selama dua minggu dan kemudian tidak menyekat kalori pada hari tertentu kehilangan lebih banyak berat badan.

Untuk kajian ini, 51 lelaki gemuk ditugaskan ke salah satu daripada dua kumpulan. Kumpulan pertama mengurangkan kalori sebanyak sepertiga selama 16 minggu. Kumpulan kedua memotong sepertiga kalori selama dua minggu dan kemudian berehat selama dua minggu.

Peserta ini mengulangi waktu rehat atau hari menipu selama 16 minggu penuh kajian. Pada akhir kajian, lelaki yang mengambil cuti dari diet diketahui kehilangan berat badan sekitar 50 peratus lebih banyak daripada peserta dalam kumpulan lain.

Bukan hanya itu, peserta ini juga mengeluarkan lebih banyak lemak daripada kumpulan kawalan. Enam bulan kemudian, para penyelidik meneliti seberapa baik penurunan berat badan.

Akibatnya, kedua-dua kumpulan mengembalikan berat badan mereka. Namun, lelaki yang menggunakan rehat atau hari menipu selagi diet masih rata-rata 18 paun lebih ringan daripada lelaki dalam kumpulan kawalan.

Adakah itu benar hari menipu penurunan berat badan yang berkesan?

Pengurusan berat badan dan perubahan komposisi badan adalah proses yang cukup kompleks. Perlu diingat, tidak semua orang akan bertindak balas terhadap strategi yang sama hari menipu dalam diet.

Telah diketahui bahawa jika anda makan lebih sedikit kalori daripada yang anda bakar, penurunan berat badan kemungkinan besar berlaku. Semasa dengan hari menipu dalam diet, maka ada beberapa kelebihan yang dapat diperoleh, yaitu:

Berat badan dan perubahan metabolik

Selalunya didakwa bahawa menggunakan kaedah tersebut hari menipu akan menyebabkan perubahan komposisi badan yang dapat diukur dan peningkatan fungsi metabolik kerana turun naik leptin hormon lapar. Leptin adalah hormon yang bertanggungjawab untuk menahan rasa lapar.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ketika seseorang mengalami penurunan berat badan yang signifikan, kadar leptin dapat menurun. Walau bagaimanapun, hasil ini tidak sesuai dengan kajian lain.

Sokongan strategi hari menipu untuk menurunkan berat badan, lebih jauh berteori bahawa jangka masa makanan berkalori tinggi yang berselang-seli akan memperdayakan kitaran hormon untuk menghasilkan lebih banyak leptin.

Oleh itu, ia membantu mencegah keinginan untuk makan berlebihan.

Masih tidak jelas bagaimana turun naik tahap leptin yang berkaitan dengan penurunan berat badan mempengaruhi kemampuan seseorang mengawal tingkah laku makan. Hasilnya, lebih banyak kajian diperlukan dalam hal ini.

Pada peringkat ini, penurunan berat badan kemungkinan besar berlaku pada beberapa orang yang menggunakan kaedah ini hari menipu dengan mematuhi diet yang terancang dan menghadkan makanan berkalori tinggi.

Sebagai pendorong untuk terus berdiet

Menipu hari adalah strategi dalam diet yang dengan sengaja sekali-sekala membolehkan seseorang menikmati makanan selain dari menu diet harian. Kaedah ini diketahui dapat memberi motivasi untuk mengikuti diet terancang sepanjang masa.

Di sinilah strategi mengenai hari menipu dikaitkan dengan penurunan berat badan yang berjaya. Sebilangan orang dapat menahan godaan dengan berkesan kerana mengetahui hal itu hari menipu akan datang.

Walau bagaimanapun, makan makanan lain di luar menu diet selama hari menipu juga perlu dirancang dengan betul. Oleh itu, bagi sebilangan orang hari menipu adalah kaedah terbaik untuk mengekalkan tabiat pemakanan yang lebih sihat secara keseluruhan.

Baca juga: Adakah benar makan malam membuatkan anda bertambah berat badan? Inilah penjelasannya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!