Kesihatan

Hampir tidak dapat dikesan, ini adalah ciri-ciri sista ovari yang perlu diperhatikan

Ciri-ciri sista ovari hampir sukar dikenali. Biasanya, tanda dan gejala penyakit ini akan muncul seiring dengan kista yang tumbuh.

Kista ovari adalah kantung berisi cecair yang tumbuh di ovari. Keadaan ini sangat biasa dan boleh hilang dalam beberapa bulan tanpa memerlukan rawatan khas.

Jenis sista ovari

Jenis sista ovari yang paling biasa dipanggil sista berfungsi, yang terbentuk semasa kitaran haid. Biasanya jenis ini sel barah jinak atau tidak.

Selain itu terdapat juga jenis sista yang biasa disebut kista patologi yang terbentuk kerana pertumbuhan sel yang tidak normal. Jenis ini biasanya tidak kerap berlaku.

Jenis sista ovari yang jinak dan kurang biasa adalah:

  • Endometrioma: Disebabkan oleh endometriosis, yang berlaku ketika lapisan rahim tumbuh di luar rahim
  • DermoidKista ovari yang mengandungi rambut, gigi, lemak atau tisu lain
  • Cystadenoma: Diisi dengan cecair dan kadang kala tumbuh besar.

Baca Juga: Sama tetapi Tidak Sama, Apa Perbezaan Antara Kista dan Tumor?

Ciri-ciri sista ovari

Dalam banyak kes, anda akan sukar mengenali ciri-ciri sista ovari. Pertumbuhan kista tidak akan menunjukkan sebarang gejala dan hanya akan terasa ketika pecah, sangat besar atau menyekat bekalan darah ke ovari.

Biasanya anda akan merasakan ciri-ciri sista ovari seperti berikut:

Sakit di pelvis atau bahagian bawah perut

Kesakitan adalah ciri umum sista ovari. Kesakitan ini berbeza bagi setiap orang. Anda mungkin tidak merasakan kesakitan penyakit ini.

Anda mungkin mengalami simptom yang sedikit tidak selesa atau tiba-tiba jika satu keadaan menyebabkan kista pecah atau ovari berpusing. Kista yang menyebabkan gejala ini biasanya hilang dalam beberapa minggu atau bulan.

Oleh kerana ovari adalah sebahagian daripada sistem pembiakan, rasa sakit yang menjadi ciri sista ovari akan berlaku di kawasan pelvis atau bahagian bawah perut.

Anda mungkin merasakan sakit yang tajam atau kusam dan biasanya akan datang dan pergi.

Perut kembung dan bengkak

Ciri-ciri lain dari sista ovari juga dapat dilihat di bahagian perut. Dalam kes ini, anda akan merasakan perut menjadi kembung atau bengkak, dan merasa tertekan.

Pembengkakan ini juga bergantung pada ukuran sista ovari di dalam badan anda. Eloise Chapman-Davis, M.D., a ahli onkologi ginekologi dari Weill Cornell Medicine di New York, Amerika Syarikat mengatakan secara amnya ukuran sista kurang dari 10 cm.

"Tetapi dalam beberapa kes, ia dapat mencapai ukuran semangka," katanya. Dia mengatakan bahawa dalam kes ini banyak wanita berpendapat bahawa mereka mengalami kenaikan berat badan normal.

"Sekiranya kenaikan berat badan berlaku di perut, atau anda tidak dapat menjelaskan mengapa ini berlaku, maka anda perlu mengetahui perkara ini," katanya.

Sakit semasa hubungan seksual

Merasa sakit semasa melakukan hubungan seksual boleh menjadi petanda jika anda mengalami sista ovari. Kerana penembusan seksual tidak boleh menghasilkan kesakitan.

"Dalam satu kes, kista yang terlalu besar akan jatuh di belakang rahim, dalam hal ini kista akan berada di sisi serviks. Keadaan ini akan menyebabkan kesakitan apabila terdapat penembusan yang mendalam, ”kata Chapman-Davis.

Di samping itu, salah satu kista, endometrioma, juga boleh menyebabkan kesakitan semasa hubungan seksual. Ini kerana sista berada berhampiran serviks.

Pening dan muntah

Beberapa kista yang terlalu besar boleh menyebabkan ovari bergerak. Keadaan ini akan meningkatkan kesakitan dan kemungkinan ovari berpintal.

Apabila ovari berpusing, bukan hanya rasa sakit, anda juga boleh mengalami loya dan muntah.

Baca Juga: Jangan Meremehkan! Ketahui Punca Kista dan Kenali Gejala Seawal Mungkin

Ciri lain dari sista ovari

Beberapa keadaan berikut juga boleh timbul apabila anda mempunyai sista ovari:

  • Pergerakan usus yang menyakitkan
  • Sakit sebelum atau selepas kitaran haid
  • Sakit di bahagian belakang atau paha
  • Sakit payudara.

Itulah pelbagai ciri yang boleh timbul ketika anda menghidap sista ovari. Sentiasa perhatikan keadaan ini, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.