Kesihatan

Bruxism Tidak Boleh Dipandang Rendah, Ini Bahaya Yang Boleh Disebabkan!

Bruxism adalah keadaan di mana seseorang menggerakkan giginya dan mengetap rahangnya secara berlebihan. Semasa melakukan ini, seseorang biasanya tidak menyedarinya. Walaupun kedengarannya remeh, tetapi jika kebiasaan ini dilakukan secara berterusan dapat menimbulkan bahaya.

Bruxism adalah kebiasaan yang diamalkan oleh sekitar 8-10 peratus populasi. Keadaan ini boleh berlaku pada kanak-kanak dan juga orang dewasa, tetapi lebih kerap berlaku pada orang berusia 25-44 tahun.

Ketahui lebih lanjut mengenai bruxism

Bruxism sering dikaitkan dengan tekanan atau kegelisahan. Keadaan ini biasanya tidak berbahaya, tetapi jika anda menggosok gigi secara berterusan, terdapat beberapa bahaya yang boleh ditimbulkan.

Bruxism boleh berlaku pada waktu siang ketika anda bangun (bruxism terjaga) atau pada waktu malam semasa tidur (bruxism tidur). Bruxism tidur itu sendiri dianggap sebagai gangguan pergerakan yang berkaitan dengan tidur.

Seseorang yang menggerakkan dan mengetap giginya semasa tidur lebih cenderung mengalami gangguan tidur, seperti berdengkur dan berhenti bernafas (apnea tidur).

Baca juga: Sakit Sakit Gigi Mengganggu Aktiviti Anda? Inilah cara mengatasi rongga

Apa yang menyebabkan bruxism?

Punca bruxism masih belum jelas, tetapi ada beberapa faktor yang boleh menyebabkannya. Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan seseorang mengetap gigi.

 • Awasi bruxism: Disebabkan oleh emosi, seperti kegelisahan, tekanan, kemarahan, kekecewaan, dan ketegangan. Ia juga boleh disebabkan oleh kebiasaan ketika seseorang benar-benar berkonsentrasi.
 • Bruxism tidur:Gigitan yang tidak normal atau gigi yang hilang atau bahkan bengkok. Ia juga boleh disebabkan oleh gangguan tidur seperti apnea tidur.

Bruxism juga boleh disebabkan oleh kesan ubat-ubatan tertentu, seperti antidepresan dan antipsikotik, dan amfetamin.

Gejala bruxism

Bruxism mempunyai beberapa gejala yang boleh disebabkan. Menyedari gejala bruxism dapat membantu anda segera mendapatkan rawatan yang sesuai untuk keadaan ini sehingga tidak menimbulkan bahaya lain.

Dilaporkan dari Klinik MayoBerikut adalah gejala bruxism.

 • Menggiling atau mengetatkan gigi dengan ganas
 • Gigi rata, retak, pecah, atau terasa longgar
 • Enamel gigi yang dipakai, memperlihatkan lapisan gigi yang lebih dalam
 • Kesakitan atau kepekaan gigi meningkat
 • Otot rahang yang letih atau tegang, sakit di rahang, leher, atau muka
 • Sakit yang terasa seperti sakit telinga, tetapi tidak ada masalah telinga
 • Sakit kepala
 • Kerosakan pada bahagian dalam pipi kerana mengunyah
 • Gangguan tidur

Sakit muka dan sakit kepala biasanya hilang apabila anda berhenti menggosok gigi. Walaupun kerosakan yang berlaku pada gigi biasanya hanya berlaku pada kes yang lebih teruk dan memerlukan rawatan segera.

Apakah bahaya bruxism?

Sebilangan besar orang mungkin akan mengisar atau mengetap gigi pada suatu ketika dan ini biasanya tidak disedari.

Bruxism biasanya tidak berbahaya dan bruxism ringan mungkin tidak memerlukan rawatan. Namun, jika dilakukan secara berterusan atau berterusan bruxism boleh menyebabkan kerosakan gigi dan komplikasi kesihatan mulut yang lain boleh timbul.

Pada sesetengah orang, bruksisme kerap dan cukup teruk sehingga menyebabkan masalah rahang, sakit kepala, kerosakan gigi, dan masalah lain.

Untuk menjadi jelas, berikut adalah komplikasi serius yang boleh menyebabkan bruxism.

 • Kerosakan pada gigi, termasuk bahagian atas gigi
 • Sakit kepala tegang (sakit kepala ketegangan)
 • Sakit muka atau rahang yang teruk
 • Gangguan pada sendi temporomandibular (TMJ), yang terletak tepat di depan telinga, yang boleh menyebabkan bunyi klik ketika membuka dan menutup mulut

Rawatan bruxism

Dalam kebanyakan kes, rawatan atau ubat tidak diperlukan. Namun, jika kes ini cukup parah, terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan, termasuk:

Penjagaan gigi

Doktor anda mungkin mencadangkan cara untuk menjaga atau memperbaiki gigi anda, seperti:

 • Menggunakan pelindung serpihan dan mulut (penjaga mulut): Direka untuk mengelakkan kerosakan yang disebabkan oleh mengisar dan mengepalkan gigi
 • Pembetulan Gigi: Apabila memakai gigi menyebabkan kepekaan dan ketidakmampuan untuk mengunyah dengan betul, doktor mungkin perlu membentuk semula permukaan gigi atau menggunakan mahkota untuk memperbaiki kerosakan

Rawatan lain

Sebagai tambahan kepada rawatan pergigian, untuk menghilangkan gejala bruxism juga boleh dilakukan dengan cara lain, ini termasuk:

 • Menguruskan tekanan dan kegelisahan
 • Perubahan tingkah laku
 • Terapi biofeedback (kaedah yang menggunakan alat pemantauan untuk membantu mengawal aktiviti otot di rahang)

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai bruxism yang perlu anda ketahui. Keadaan ini tidak boleh dipandang remeh, jika anda mengalami simptom di atas, anda harus mengambil rawatan yang betul agar bruxism tidak bertambah buruk.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!