Kesihatan

Jangan panik, ini adalah 9 langkah penting ketika telinga anda mendapat air

Kemasukan air di telinga mungkin berlaku ketika anda mandi atau berenang. Biasanya anda akan merasa seperti telinga anda tersumbat atau suara anda akan teredam.

Sekiranya terdapat air di telinga anda, anda perlu mengeluarkannya dengan segera. Ini kerana air di saluran telinga dapat membuat bakteria tumbuh dan menyebabkan jangkitan.

Langkah-langkah yang boleh diambil ketika telinga mendapat air

Lakukan perkara berikut dengan teliti agar tidak menyebabkan kecederaan pada gendang telinga atau bahagian telinga yang lain. Anda boleh memilih salah satu daripada 9 cara berikut:

1. Miringkan kepala anda ketika air masuk ke telinga anda

Ini adalah kaedah termudah untuk melakukannya. Miringkan kepala anda ke telinga di mana air masuk, kemudian tarik perlahan cuping telinga dan goncangkan kepala anda ke posisi ini untuk membantu air keluar.

2. Biarkan air keluar ketika berbaring

Ini adalah kaedah yang bergantung pada graviti. Anda perlu tidur di sebelah dan menutup telinga dengan tuala. Tunggu beberapa minit, biarkan air keluar sendiri dari telinga.

3. Buat vakum semasa air masuk ke telinga

Tutup telinga dengan tangan anda sehingga terasa seperti hampa. Kemudian condongkan kepala anda dan tarik tangan yang menutup telinga untuk membantu air keluar.

4. Menggunakan pengering rambut

Panas yang dihasilkan oleh pengering rambut dapat membantu menguap air di telinga. Caranya anda harus menghidupkan pengering rambut pada suhu terendah.

Tarik cuping telinga dan arahkan pengering rambut di saluran telinga sekurang-kurangnya satu meter jauhnya. Gerakkan pengering rambut supaya suhu tidak menjadikan kulit di sekitar telinga terlalu panas.

5. Menggunakan titisan telinga

Anda boleh membeli titisan telinga di kaunter. Tunggu 30 saat dan condongkan kepala anda.

Tetapi ingat, kaedah ini tidak digalakkan jika anda mempunyai riwayat jangkitan telinga luar, masalah gendang telinga dan terdapat saluran di telinga anda untuk mengurangkan jangkitan.

6. Menggunakan ubat telinga hidrogen peroksida

Sama seperti penurunan sebelumnya, anda juga boleh mendapatkan hidrogen peroksida secara bebas di kedai ubat atau farmasi. Ubat ini dapat membantu membersihkan lilin telinga dan juga merawat air di telinga.

Ubat ini juga harus dihindari jika anda mengalami jangkitan telinga luar, masalah gendang telinga dan mempunyai tiub di telinga anda untuk mengurangkan jangkitan.

7. Menguap atau mengunyah

Air yang memasuki telinga boleh tersekat di tiub eustachian. Menggerakkan mulut kadang-kadang boleh membantu membuka tiub.

Di samping itu, menguap atau mengunyah adalah pergerakan lain yang boleh anda cuba. Mungkin ini akan membantu air keluar dari telinga.

Atau anda boleh melakukan manuver Valsalva, iaitu menutup mulut dan hidung anda setelah menarik nafas panjang. Selepas itu perlahan-lahan menghembuskan nafas melalui hidung. Pergerakan ini dapat membantu membuka tiub eustachian.

8. Menggunakan minyak zaitun

Minyak zaitun dipercayai dapat mencegah jangkitan dan merawat air yang masuk ke telinga. Anda hanya memerlukan beberapa tetes minyak zaitun untuk dimasukkan ke telinga anda.

Dilaporkan Healthline, selepas itu anda perlu berbaring di sebelah anda dan tunggu selama 10 minit. Akhirnya, anda perlu duduk dan memiringkan kepala. Air dan minyak akan keluar selepas itu.

9. Gunakan air

Kedengarannya tidak masuk akal, tetapi ini adalah cara yang boleh dilakukan. Yang perlu anda lakukan hanyalah berbaring di sebelah anda, dengan telinga yang disiram air di atas, kemudian masukkan air bersih ke telinga anda.

Tunggu selama lima saat dan kemudian berpusing, dengan telinga anda terletak di belakang anda. Dengan cara itu semua air akan keluar bersama.

Apakah perkara yang harus dielakkan ketika telinga mendapat air?

Jangan guna Putik kapas atau penyumbat telinga. Kerana ia dapat menghilangkan perlindungan telinga dan mengganggu bakteria semula jadi di telinga dan dapat merengsakan kulit nipis di saluran telinga.

Anda juga harus mengelakkan memaksa jari anda ke telinga. Ini dapat mendorong air lebih jauh ke saluran telinga, yang dapat mencederakan telinga dan merosakkan gendang telinga.

Cara mengelakkan air masuk ke telinga anda

  • Gunakan penutup telinga semasa mandi atau berenang
  • Gunakan topi renang khas semasa berenang
  • Keringkan telinga dengan teliti setelah mandi atau berenang

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan sekiranya telinga anda mendapat air di dalamnya. Sekiranya anda merasa sakit atau tidak selesa, segera berjumpa doktor, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!