Kesihatan

Perbezaan Antara Makna Antisosial dan Asosial Yang Sering Digunakan Secara Keliru

Sering menyebut diri anda sebagai orang antisosial? Adakah anda pasti tidak salah membezakannya dengan asosial? Kerana ternyata ada perbezaan antara antisosial dan asosial, anda tahu. Untuk lebih memahami pelbagai makna antisosial dan asosial, berikut adalah penjelasan.

Apakah perbezaan antara antisosial dan asosial?

Walaupun dalam kehidupan sehari-hari penggunaan asosial dan antisosial digunakan secara bergantian untuk merujuk kepada tingkah laku orang yang merasa sukar untuk bersosial, tetapi ada perbezaan mendasar antara keduanya.

Apa itu asosial?

Dikutip dari laman web Komisi Perlindungan Anak Indonesia (KPAI), sikap asosial adalah sikap yang tidak peduli dengan apa yang terjadi demi kepentingan umum.

Walaupun sebuah kajian menyatakan, sikap asosial tidak hanya mengabaikan kepentingan umum yang berlaku tetapi kurang bermotivasi untuk terlibat dalam interaksi dengan individu atau kumpulan lain.

Mereka yang asosial juga tidak mempunyai kepekaan sosial. Orang asosial boleh berkelakuan mengikut kehendak mereka sendiri, mementingkan diri sendiri dan kadang-kadang ini boleh menimbulkan masalah dalam bersosial.

Orang yang asosial memilih untuk tidak terlibat dalam interaksi sosial kerana mereka tidak berminat dengan kumpulan sosial. Namun, pilihan itu tidak menjadikan mereka berhadapan dengan masalah serius dalam kehidupan sosial, misalnya, tidak melanggar undang-undang.

Definisi antisosial

Dilaporkan dari MayoklinikAntisosial, juga disebut sosiopati, adalah gangguan mental. Di mana orang yang mengalaminya secara konsisten tidak memahami apa yang salah dan apa yang betul.

Orang itu juga tidak mementingkan perkara dan perasaan orang lain. Orang dengan gangguan antisosial cenderung kasar dan memusuhi orang lain. Mereka juga memanipulasi dan tidak peduli dengan perasaan orang lain.

Yang penting, orang antisosial tidak merasa bersalah atau menyesali tindakan mereka. Kerana itu, antisosial sering menjadi penjenayah dan melanggar undang-undang.

Tidak jarang mereka terlibat dengan penggunaan dadah atau ketergantungan alkohol. Mereka juga mungkin berbohong, impulsif dan gagal memenuhi tanggungjawab yang berkaitan dengan keluarga, pekerjaan atau sekolah.

Perbezaan antara antisosial dan asosial dari gejala yang dialami

Sekiranya anda lebih suka menarik diri dari perjumpaan sosial dan tidak berminat dalam interaksi sosial, anda mungkin merupakan orang yang asosial. Kerana kedua-dua perkara ini adalah gejala biasa.

Walau bagaimanapun, orang yang asosial tidak selalu antisosial. Antisosial mempunyai gejala yang lebih jelas, kerana secara amnya menyebabkan perkara yang melanggar norma. Berikut adalah gejala orang yang mempunyai gangguan antisosial.

 • Tidak kira apa yang salah dan betul
 • Menipu atau berbohong untuk mengeksploitasi orang lain
 • Tidak sopan, tidak taat atau tidak berperasaan
 • Memanipulasi untuk keuntungan peribadi
 • Kesombongan dan keunggulan, mereka juga degil
 • Mengalami masalah undang-undang
 • Impulsif
 • Tidak boleh melakukan atau berulang kali melanggar hak orang lain
 • Melakukan keganasan, permusuhan dan mudah marah
 • Tidak menyesal kerana menyakiti atau melakukan perkara yang membahayakan orang lain
 • Melakukan perkara berbahaya tanpa mengambil berat keselamatan orang lain dan diri sendiri
 • Tidak bertanggungjawab dan sering gagal melaksanakan tanggungjawab

Apa yang menyebabkan tingkah laku antisosial?

Sekiranya asosial biasanya dilakukan pada pilihan sendiri yang merasa lebih selesa tidak terlibat dalam interaksi sosial, penyebab sebenar antisosial tidak diketahui. Gejala antisosial boleh dipengaruhi oleh sebab berikut:

 • Gen dan situasi kehidupan yang menjadikan keadaan lebih teruk
 • Perubahan fungsi otak yang berlaku semasa otak berkembang

Selain itu, faktor risiko berikut juga boleh mempengaruhi gangguan antisosial:

 • Diagnosis gangguan tingkah laku kanak-kanak
 • Sejarah keluarga gangguan antisosial atau keperibadian lain atau gangguan kesihatan mental yang lain
 • Mengalami penderaan atau pengabaian semasa kecil
 • Keadaan keluarga yang tidak stabil, mengalami keganasan atau masalah ketika mereka masih kecil

Untuk mengatasi gangguan antisosial, tindak lanjut jangka panjang diperlukan. Kerana pada umumnya mereka yang antisosial tidak percaya mengalami gangguan.

Dapatkan bantuan perubatan dalam bidang kesihatan mental jika orang di sekitar anda mengesyaki bahawa anda mempunyai gangguan antisosial.

Itu adalah tinjauan mengenai perbezaan antara antisosial dan asosial. Jadi jangan salah faham lagi, okey? Kerana ada perbezaan yang jelas antara keduanya.

Ada soalan lain mengenai kesihatan mental? Rujuk melalui Doktor yang Baik. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!