Kesihatan

Bukan Hanya Minum, Inilah Pelbagai Manfaat Mengambil Air Rebus Serai Untuk Kesihatan!

Serai adalah salah satu rempah dapur yang paling penting untuk menjadikan makanan sedap. Tetapi siapa sangka, mandi dengan air rebusan serai juga boleh membawa banyak faedah, anda tahu!

Serai sendiri adalah tanaman khas yang tumbuh di Asia Tenggara. Tumbuhan ini mempunyai daun panjang dan mempunyai aroma khas.

Baca juga: Mengonsumsi Serai Ternyata Baik untuk Kesihatan, Inilah Banyak Manfaat!

Kelebihan mandi serai

Penggunaan serai di luar rempah sebenarnya telah banyak dilakukan. Antaranya sebagai tambahan membuat teh kepada minyak pati.

Nah, air rebusan serai juga boleh digunakan untuk mandi, anda tahu! Berikut adalah beberapa faedah yang anda dapat:

Menghilangkan bau badan

Bau badan adalah bau yang tidak menyenangkan yang dihasilkan oleh badan apabila bakteria memecah peluh menjadi asid.

Beberapa pendapat mengatakan bahawa baunya berasal dari bakteria yang tumbuh di dalam badan. Yang benar, bagaimanapun, adalah bahawa bakteria ini memecah protein menjadi asid khas, menimbulkan bau badan ini.

Nah, penyelidikan dari Universitas Negeri Yogyakarta mengatakan ekstrak serai ini dapat dijadikan bahan semburan minyak wangi deodorany yang dapat menghalang aktiviti bakteria Staphylococci epidermis.

Sifat antimikrob serai dipengaruhi oleh sebatian saponin yang dikandungnya. Selain itu, flavonoid dari serai yang terdiri daripada flavon, flavonon, isoflavon, anthocyanin dan leukoanthocyanidins juga mempunyai sifat antioksidan dan antibakteria.

Baca juga: 6 Makanan yang Menyebabkan Bau Badan: Bawang hingga Daging Merah

Mengurangkan sakit sendi kerana asid urik

Asid urik atau hiperurisemia tinggi boleh mengkristal dan membentuk ketulan yang berkumpul di sekitar sendi. Lama kelamaan, gumpalan ini akan merosakkan sendi anda dan memberi tekanan pada sel saraf anda. Kesannya, anda akan merasa sakit sendi yang berpanjangan.

Nah, tesis di Insan Cendekia Medika College of Health di Jombang menyebutkan bahawa salah satu kelebihan serai adalah mengurangkan sakit sendi akibat hiperurisemia.

Kajian ini secara khusus menggunakan air rebusan dari daun serai hangat yang diberikan dalam bentuk kompres kepada 20 orang tua yang berada di Posyandu Warga Emas di Jombang. Warga tua mendakwa bahawa kesakitan mereka reda setelah diberikan air rebusan serai hangat.

Dalam penyelidikan mereka, para penyelidik mengatakan bahawa sifat ini sangat dipengaruhi oleh sifat anti-radang serai. Sehingga pemberian air rebusan serai dapat menghilangkan rasa sakit, walaupun orang tua tidak mengambil ubat penahan sakit semasa kajian.

Buat lebih santai

Air rebusan serai juga dapat membawa aroma khas. Nah, dengan hanya menghirup wangian, anda dapat lebih santai dan menghilangkan tekanan dan bimbang yang anda alami. Khasiat inilah yang menjadikan serai digunakan secara meluas sebagai minyak pati.

Kajian dari Universiti Asia Timur meneliti kesan minyak urut serai dan minyak badam manis. Peserta yang mendapat urutan dengan minyak ternyata mengalami tekanan darah diastolik yang lebih rendah, anda tahu!

Nah, laman kesihatan MedicalNewsToday mengatakan bahawa keadaan kegelisahan dapat meningkatkan tekanan darah, sama ada diastolik atau sistolik. Namun, kajian lebih lanjut mengenai hubungan antara keduanya masih perlu dilakukan.

Mencegah jangkitan kulat

Candidiasis adalah sejenis jangkitan kulat yang disebabkan oleh jamur yang disebut Candida. Beberapa jenis Candida (yang paling kerap adalah candida albicans) boleh menyebabkan jangkitan pada manusia.

Kulat ini secara amnya hidup di kulit dan di tubuh manusia. Tempat yang paling biasa untuk kulat ini adalah mulut, tekak, usus dan vagina.

Walaupun biasanya tidak menyebabkan masalah kesihatan, pertumbuhan Candida yang tidak terkawal dapat menyebabkan masalah kesihatan. Terutama jika ia telah memasuki aliran darah atau organ dalaman seperti buah pinggang, jantung atau otak.

Oleh itu, penyelidikan di Fakulti Pergigian, Universiti Trisakti mengatakan bahawa air rebusan serai dapat mempengaruhi penurunan pertumbuhan jumlah koloni Candida albicans yang tumbuh di gigi palsu berasaskan resin akrilik.

Mengurangkan sakit otot

Apabila anda mengalami sakit otot, cubalah mandi dengan air rebusan serai yang dicampurkan dengan garam Epsom.

Gabungan keduanya dipercayai dapat mengurangkan sakit otot. Terutama jika anda memakainya untuk mandi.

Itulah pelbagai kebaikan mandi air rebusan serai yang perlu anda ketahui. Sentiasa jaga kesihatan anda, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022