Kesihatan

Ketahui Apa Ciri-ciri Kanser Otak Tahap Awal untuk Diatasi Dengan Lebih Cepat

Apabila anda mendengar perkataan barah otak, anda pasti merasa ngeri kerana barah bukanlah penyakit biasa. Namun, dengan mengenali ciri-ciri barah otak peringkat awal, anda boleh mendapatkan rawatan awal sebelum barah berkembang menjadi lebih malignan.

Untuk itu, penting bagi anda untuk mengenali ciri-ciri tersebut seawal mungkin kerana kebanyakan orang yang menderita barah datang ke doktor apabila sudah menjadi ganas. Baca artikel ini hingga akhir, sehingga anda tahu apakah ciri-ciri barah otak peringkat awal.

Apa itu barah otak peringkat awal?

Kanser otak adalah di mana tumor ganas tumbuh di otak. Terdapat dua jenis barah otak, pertama, barah otak primer di mana penyebabnya berasal dari sel otak misalnya, membran, saluran darah.

Kedua, jenis barah otak sekunder yang timbul dari bahagian tubuh yang lain dan merebak ke otak oleh aliran darah. Jenis barah otak sekunder juga disebabkan oleh penyebaran barah lain, seperti barah payudara atau paru-paru, usus besar, melanoma kulit.

Kanser otak sekunder lebih kerap berlaku pada orang dewasa. Adapun barah otak primer boleh menyerang sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, ia lebih biasa pada kanak-kanak di bawah umur 15 tahun dan juga orang tua.

Pada peringkat awal, sel tumor tumbuh perlahan dan sel menyerupai sel yang sihat. Kanser otak tidak dapat dielakkan tetapi dapat diatasi sekiranya ciri-ciri barah otak peringkat awal dapat dikenali.

Faktor risiko untuk barah otak peringkat awal

Seperti barah lain, penyebab barah otak tidak dapat diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, doktor telah mengenal pasti beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko anda terkena barah otak.

Dilaporkan dari Garis KesihatanBerikut adalah faktor risiko barah otak:

1. Pendedahan kepada bahan kimia berbahaya

Bagi orang yang sering terdedah kepada bahan kimia berbahaya dalam jangka masa panjang dan intensiti tinggi mempunyai faktor risiko barah ini. Bahan kimia ini merangkumi racun perosak, racun rumpai dan baja.

Individu yang mempunyai faktor risiko, seperti bekerja di kilang minyak; mengendalikan bahan bakar jet, atau bahan kimia seperti plastik, tekstil; ahli kimia atau pekerja industri getah, menunjukkan tahap risiko barah otak yang lebih tinggi daripada populasi umum.

2. Sistem imun yang lemah

Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan limfoma sistem saraf pusat (CNS). Ini termasuk orang yang menghidap AIDS atau yang menjalani pemindahan organ.

3. Jantina

Jenis barah otak tertentu, seperti meningioma, dua kali lebih mungkin berkembang pada wanita, sementara medulloblastoma lebih biasa pada lelaki.

4. Faktor genetik

Seseorang yang mempunyai sejarah keluarga menghidap barah, mempunyai risiko lebih tinggi terkena barah otak.

Orang yang dilahirkan dengan sindrom tertentu, seperti neurofibromatosis, penyakit von Hippel-Lindau, sindrom Li-Fraumeni, dan sklerosis tuberous, berisiko tinggi terkena barah otak.

Gejala barah otak peringkat awal

Kanser otak boleh menyebabkan ciri fizikal dan mental. Ciri-ciri boleh berbeza-beza, bergantung pada jenis dan lokasi. Beberapa ciri barah otak peringkat awal boleh menjadi sangat biasa. Berikut adalah ciri-ciri barah otak peringkat awal yang perlu anda perhatikan.

1. Perubahan sakit kepala

Sakit kepala yang semakin teruk adalah gejala biasa, yang mempengaruhi sekitar 50 peratus orang dengan tumor otak.

Pertumbuhan tumor di otak akan menekan saraf sensitif dan saluran darah. Ini akan menyebabkan sakit kepala seperti sebelumnya, seperti yang berikut:

 • Sakit kepala yang berterusan tetapi tidak seperti migrain.
 • Rasa sakit akan menyakitkan apabila anda bangun pada waktu pagi.
 • Disertai dengan muntah atau gejala neurologi baru.
 • Bersenam dan batuk boleh membuat sakit kepala bertambah teruk.
 • Ubat sakit kepala di luar kaunter tidak lagi berkesan.

2. Kejang

Kanser otak boleh menyebabkan gangguan sel saraf di otak. Gejala ini boleh mengganggu isyarat elektrik dan menyebabkan kejang.

Kejang kadang-kadang juga menjadi ciri barah otak peringkat awal. Kira-kira 50 peratus orang dengan tumor otak mengalami sekurang-kurangnya satu kejang.

3. Perubahan mood

Tumor yang tumbuh di otak boleh mengganggu fungsi otak sehingga mempengaruhi keperibadian dan tingkah laku anda. Anda mungkin juga mengalami perubahan mood yang tidak dapat dijelaskan seperti:

 • Anda menjadi mudah marah
 • Bersikap pasif
 • Lebih sensitif.

Ciri-ciri ini boleh disebabkan oleh tumor pada:

 • Bahagian serebrum tertentu.
 • Lobus frontal.
 • lobus temporal.

4. Kehilangan ingatan

Masalah ingatan boleh disebabkan oleh barah di lobus frontal atau temporal. Kanser di lobus frontal atau parietal juga boleh mempengaruhi pertimbangan dan pengambilan keputusan. Anda mungkin mengalami:

 • Kesukaran menumpukan perhatian, dan mudah terganggu.
 • Sering keliru dengan perkara-perkara sederhana.
 • Kesukaran merancang apa sahaja.
 • Mengalami masalah ingatan jangka pendek.

Ini akan menjadi lebih teruk apabila anda mengalami keletihan.

5. Keletihan

Anda menjadi mudah letih sepanjang hari. Badan menjadi lemah dan lemas dan anggota badan terasa berat untuk bergerak. Oleh itu, anda mungkin mudah mengantuk dan bahkan tertidur pada waktu siang dan sangat sukar untuk memberi tumpuan.

6. Mual dan muntah

Tumor yang berkembang pada peringkat awal menyebabkan ketidakseimbangan hormon, jadi anda akan mengalami muntah.

7. Kebas

Ciri lain dari barah otak peringkat awal adalah bahawa tubuh mengalami mati rasa dan kesemutan. Ia cenderung berlaku hanya pada satu sisi badan dan dapat menunjukkan ketumbuhan pada bahagian otak tertentu.

8. Gangguan visual

Anda mungkin mengalami saat ketika anda melihat cahaya berkedip, walaupun lampu menyala sebagaimana mestinya. Penglihatan anda tiba-tiba kabur dan anda hanya dapat melihat ke depan.

Dan mungkin juga sukar untuk membaca teksnya kerana rasanya tulisan "hilang".

Sebilangan ciri barah otak peringkat awal adalah pembengkakan di otak terutamanya disebabkan oleh tumor atau keradangan di sekitarnya. Mungkin juga menyukarkan anda bergerak dan mengekalkan keseimbangan.

Sekiranya anda mengalami ciri-ciri di atas, jangan membuat diagnosis diri, segera hubungi doktor anda untuk mengesahkan keadaan anda.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!