Kesihatan

Pelbagai Fungsi Usus Kecil dan Petua untuk Menjaga Kesihatannya

Fungsi usus kecil tidak hanya terlibat dalam proses pencernaan makanan, tetapi usus kecil juga memiliki fungsi penting lainnya. Menjaga kesihatan usus kecil juga mudah dilakukan, anda tahu.

Mari kita ketahui fungsi usus kecil dan bagaimana menjaga kesihatannya di sini.

Baca juga: Mesti Tahu, Kenali Bahagian Sistem Pencernaan pada Manusia

Mengenal usus kecil

Usus kecil. Sumber gambar: //www.cancer.gov/

Usus kecil atau usus kecil adalah bahagian usus yang merupakan tempat pencernaan dan penyerapan nutrien. Anda perlu tahu bahawa proses pencernaan melibatkan dua peringkat.

Pertama, pencernaan mekanikal yang melibatkan proses mengunyah dan memecah makanan yang berlaku di mulut dan perut. Kedua, pencernaan kimia dengan menggunakan bantuan enzim untuk memecah makanan sehingga dapat diserap dan kemudian diedarkan ke tisu badan.

Pencernaan kimia berlaku di usus kecil dan bahagian lain dari saluran pencernaan. Usus kecil adalah organ yang memanjang dari perut hingga awal usus besar. Pada orang dewasa, usus kecil sekitar 6 meter.

Bahagian usus kecil

Usus kecil terdiri daripada duodenum (duodenum), jejunum (usus kosong), dan ileum (usus penyerap). Setiap bahagian usus kecil mempunyai fungsi tersendiri.

Dilaporkan oleh halaman Kanak-kanak Seattle, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai bahagian usus kecil.

  • Duodenum: Duodenum adalah bahagian pertama usus kecil. Duodenum mempunyai peranan utama yang penting, iaitu menyelesaikan fasa pertama pencernaan di usus kecil. Di bahagian usus ini, enzim dan hempedu membantu memecah makanan
  • Jejunum: Jejunum adalah bahagian kedua usus kecil. Setelah makanan dipecah oleh duodenum, ia kemudian bergerak ke jejunum, di mana dinding dalam jejunum membantu menyerap nutrien dari makanan.
  • Ileum: Ileum adalah bahagian ketiga usus kecil. Bahagian usus kecil ini membantu penyerapan asid hempedu dan vitamin B12 yang diperlukan oleh tubuh

Baca juga: Radang usus buntu boleh berlaku kerana pengambilan terlalu banyak makanan pedas, mitos atau fakta?

Fungsi usus kecil

Usus kecil mempunyai fungsi yang sangat penting. Sebenarnya, usus kecil menahan 90 peratus pencernaan dan penyerapan nutrien dari makanan. Sementara itu, 10 peratus berlaku di perut dan usus besar. Seperti dipetik dari Berita Sains Kehidupan Perubatan.

Fungsi utama usus kecil adalah penyerapan nutrien dan mineral dari makanan. Agar anda lebih memahami fungsi usus kecil, berikut adalah penjelasan lengkap.

1. Mencerna protein

Protein, peptida, dan asid amino didorong oleh enzim seperti trypsin dan chymotrypsin, yang disekresikan oleh pankreas. Enzim ini membantu memecah nutrien menjadi bahagian yang lebih kecil.

2. Mencerna lemak

Enzim seperti lipase yang dikeluarkan dari pankreas bertindak pada lemak dan lipid dalam makanan. Ia membantu memecahkan trigliserida menjadi asid lemak bebas dan monogliserida.

3. Mencerna karbohidrat

Fungsi usus kecil seterusnya adalah membantu pencernaan karbohidrat. Karbohidrat dipecah menjadi monosakarida seperti glukosa. Enzim amilase yang dihasilkan oleh pankreas membantu dalam proses memecah beberapa karbohidrat.

4. Proses penyerapan nutrien

Setelah makanan dipecah, nutrien diserap oleh dinding dalaman usus kecil ke dalam aliran darah. Kerana mempunyai luas permukaan dalaman yang besar, ini menjadikan usus kecil tempat yang baik untuk penyerapan nutrien dari makanan.

5. Menyerap air dan elektrolit

Fungsi usus kecil juga berperanan dalam proses penyerapan air dan elektrolit. Sebanyak 80 peratus air diserap oleh usus kecil, sementara selebihnya diserap oleh usus besar atau dikeluarkan melalui najis. Sementara itu, penyerapan elektrolit melibatkan proses penyebaran dan pemindahan aktif.

6. Menyerap vitamin dan mineral

Vitamin yang termasuk dalam vitamin larut lemak, seperti vitamin A, D, E, dan K diserap bersama dengan lemak diet. Sementara itu, vitamin larut air seperti vitamin B dan C diserap melalui mekanisme penyebaran.

Sementara itu, vitamin B12 akan digabungkan dengan faktor intrinsik dari perut, kemudian diserap melalui mekanisme pengangkutan aktif. Zat besi akan diserap di duodenum dan sebahagiannya diserap di jejunum. Untuk vitamin B12 dan garam hempedu akan diserap dalam ileum.

Cara menjaga usus kecil yang sihat

Setelah mengetahui fungsi penting usus kecil, anda juga perlu menjaga kesihatan usus kecil. Nah, berikut adalah beberapa cara untuk kesihatan usus kecil berfungsi dengan baik.

1. Mengamalkan diet yang sihat

Makan makanan berkhasiat sangat penting untuk menjaga kesihatan usus. Meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dapat meningkatkan kesihatan usus kerana mengandungi serat prebiotik yang tinggi.

Sebaliknya, hadkan pengambilan makanan manis atau kandungan gula. Kerana, mengonsumsi gula atau makanan yang mengandungi pemanis buatan berlebihan boleh menyebabkan ketidakseimbangan mikroba usus.

2. Mengurangkan tekanan

Menguruskan tekanan adalah penting untuk kesihatan, termasuk kesihatan usus. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan tekanan yang boleh memberi kesan kepada kesihatan usus, termasuk tekanan psikologi, tekanan persekitaran, dan tekanan kerana kurang tidur.

Terdapat beberapa cara untuk mengurangkan tekanan, seperti meditasi, latihan pernafasan dalam, dan teknik relaksasi lain.

3. Bersenam secara berkala

Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, Penyelidikan menunjukkan bahawa senaman secara teratur dapat meningkatkan kesihatan usus, yang pada gilirannya juga dapat mencegah kegemukan.

4. Cukup rehat

Tidur yang berkualiti dapat meningkatkan mood, kognisi, dan kesihatan usus. Pada orang dewasa, waktu tidur yang disyorkan adalah sekurang-kurangnya 7 jam setiap malam. Sebaliknya, jadikan tabiat sihat untuk tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found