Kesihatan

Ketahui simptomnya, ini adalah bahaya pankreatitis bagi badan

Pankreas adalah organ kecil, yang terletak di dekat hati dan berfungsi untuk membantu pencernaan. Tetapi jika terdapat keradangan pada organ ini, anda boleh mengalami pankreatitis. Oleh itu, apakah gejala pankreatitis?

Apa itu pankreatitis?

Dilaporkan dari WebMDPankreatitis adalah penyakit di mana bahagian pankreas meradang. Pankreas itu sendiri adalah salah satu organ penting dalam tubuh yang mempunyai dua tugas utama, iaitu:

 • Menyampaikan enzim pencernaan yang kuat ke dalam usus kecil untuk membantu anda mencerna makanan.
 • Membebaskan insulin dan glukagon ke dalam aliran darah. Hormon ini membantu badan anda untuk mengawal bagaimana pankreas memproses makanan yang masuk menjadi tenaga.

Anda perlu tahu bahawa gejala yang disebabkan oleh pankreatitis boleh datang dan cepat hilang, atau ia boleh menjadi masalah kronik.

Rawatan yang anda lalui tentu bergantung pada seberapa parah pankreatitis anda.

Gejala pankreatitis

Sebilangan besar orang dengan pankreatitis akut atau kronik mengalami kesakitan di bahagian atas perut. Secara umum, ini adalah gejala utama yang akan anda rasakan sekiranya anda menghidap pankreatitis.

Bukan itu sahaja, berikut adalah beberapa gejala lain yang mungkin timbul Garis Kesihatan:

 • Sakit di bahagian atas badan dan belakang
 • Senak
 • Mual atau muntah
 • Hilang berat badan
 • Kembung disertai dengan perut buncit (bengkak)
 • Cegukan
 • Demam

Selain itu, gejala lain juga boleh mengalami steatorrhea, iaitu najis berlemak yang mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan.

Steatorrhea boleh menjadi tanda malabsorpsi. Ini menunjukkan bahawa anda tidak mendapat semua nutrien penting kerana pankreas tidak mengeluarkan enzim pencernaan yang cukup untuk memecah makanan di dalam badan.

Jenis pankreatitis

Pankreatitis yang kerap berlaku secara amnya diklasifikasikan menjadi akut atau kronik, dan pankreatitis nekrotik.

Pankreatitis nekrotik boleh disebabkan oleh kes pankreatitis akut yang teruk. Berikut ini adalah penjelasan mengenai jenis pankreatitis yang dipetik dari: Garis Kesihatan:

1. Pankreatitis akut

Pankreatitis akut adalah penyebab utama masalah gastrousus. mengikut Institut Diabetes Nasional dan Penyakit Pencernaan dan Ginjal (NIDDK), kira-kira 275,000 orang Amerika dimasukkan ke hospital untuk pankreatitis akut setiap tahun.

Permulaan pankreatitis akut sering berlaku secara tiba-tiba. Keradangan biasanya hilang dalam beberapa hari setelah memulakan rawatan, tetapi beberapa kes mungkin memerlukan rawatan lanjut di hospital.

Pankreatitis akut jauh lebih biasa pada orang dewasa daripada pada kanak-kanak. Batu empedu adalah penyebab utama pankreatitis akut pada orang dewasa.

Keadaan ini juga boleh berkembang menjadi pankreatitis kronik, terutama bagi anda yang merokok secara aktif atau mempunyai kebiasaan minum alkohol.

2. Pankreatitis kronik

Pankreatitis kronik adalah keradangan pankreas yang berulang secara konsisten atau berlaku dalam jangka masa yang panjang.

Orang dengan pankreatitis kronik boleh mengalami kerosakan kekal pada pankreas dan komplikasi lain.

Pankreatitis dapat merosakkan sel yang menghasilkan insulin, hormon yang dikeluarkan oleh pankreas untuk mengatur jumlah gula dalam darah anda.

Ini menyebabkan diabetes pada sekitar 45 peratus orang yang mengalami masalah pankreatitis kronik.

Anda harus tahu bahawa penggunaan alkohol jangka panjang menyebabkan sekitar 70 peratus kes pankreatitis kronik pada orang dewasa.

Penyebab lain pankreatitis kronik juga boleh disebabkan oleh penyakit autoimun dan genetik, seperti fibrosis kistik.

3. Pankreatitis nekrotik

Kes pankreatitis akut yang teruk boleh berkembang menjadi pankreatitis nekrotik. Keadaan ini boleh menimbulkan risiko kematian sel akibat penyakit.

Keradangan dari pankreatitis dapat menyebabkan enzim pencernaan bocor ke pankreas. Sudah tentu ia menyebabkan kerosakan tisu mati, yang menyebabkan pankreatitis nekrotik.

Secara amnya, doktor akan mengesyorkan agar anda melakukan ultrasound perut atau CT scan untuk mendiagnosis penyakit dengan lebih terperinci.

Sekiranya anda menghidap pankreatitis nekrotik, doktor anda akan mengambil sampel tisu mati untuk memastikannya tidak dijangkiti.

Namun, jika anda dijangkiti, anda mungkin perlu mengambil antibiotik dan membuang tisu mati.

Jangkitan tisu mati meningkatkan risiko kematian akibat pankreatitis nekrotik, jadi penting untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin.

Penyebab pankreatitis

Menurut penjelasan dari halaman garis kesihatan, Pankreatitis akut dan kronik mempunyai sebab yang sama.

 • Batu empedu
 • Minum alkohol terlalu banyak
 • Barah pankreas
 • Pembedahan perut
 • Jangkitan
 • Sistik Fibrosis
 • Mengalami kecederaan pada perut anda

Selain itu, kadar kalsium atau trigliserida yang tinggi dalam darah juga boleh menyebabkan pankreatitis kronik.

Batu empedu adalah penyebab pankreatitis akut yang paling biasa. Batu empedu adalah jisim pepejal kecil yang terbentuk dari hempedu, cecair yang membantu pencernaan.

Walau bagaimanapun, batu empedu yang cukup besar dapat tersekat di persimpangan di mana saluran pankreas utama dan saluran empedu berkumpul.

Saluran pankreas membawa enzim pencernaan dari pankreas. Kemudian saluran empedu biasa juga akan membawa hempedu atau bahan lain dari hati dan pundi hempedu.

Tetapi, jika proses batu empedu tidak lancar, ia boleh menyebabkan radang saluran empedu dan pankreas.

Diagnosis pankreatitis

Langkah pertama dalam mendiagnosis pankreatitis, doktor biasanya menggunakan gabungan ujian darah dan kajian untuk membuat diagnosis.

Sekiranya anda menghidap pankreatitis akut, secara amnya anda akan mengalami sakit perut yang teruk dan ujian darah akan menunjukkan peningkatan enzim pankreas yang ketara.

Bukan hanya itu, melalui imbasan ultrasound, MRI, dan CT, anda juga dapat melihat anatomi pankreas, tanda-tanda keradangan, dan maklumat mengenai saluran empedu dan pankreas.

Ujian lemak najis juga dapat menentukan apakah najis anda mempunyai kandungan lemak yang lebih tinggi daripada biasa.

Ujian fungsi pankreas, juga disebut sebagai ujian rangsangan sekretin, menunjukkan sama ada pankreas bertindak balas secara normal terhadap sekretin atau tidak.

Secretin adalah hormon yang menyebabkan pankreas mengeluarkan cecair untuk membantu mencerna makanan.

Semasa ujian, doktor anda akan memasukkan tiub melalui hidung atau tekak dan ke usus kecil anda.

Doktor akan menyuntikkan secretin ke dalam vena, kemudian mengambil sampel cecair melalui tiub.

Rawatan pankreatitis

Cara mengatasi pankreatitis bagi setiap orang pastinya akan berbeza, bergantung pada seberapa parahnya.

Rawatan untuk pankreatitis akut atau kronik biasanya memerlukan anda dimasukkan ke hospital dan terus mendapat perhatian doktor.

Pankreas adalah penyumbang utama proses pencernaan dan memerlukan rehat untuk sembuh.

Atas sebab ini, anda mungkin menerima cecair dan pemakanan yang dirancang khas secara intravena (IV) atau melalui tiub yang mengalir dari hidung anda terus ke perut anda.

Kaedah rawatan melalui tiub ini disebut tabung nasogastrik.

Ubat dapat membantu anda mengawal kesakitan anda. Anda juga mungkin menerima enzim pencernaan buatan untuk pankreatitis kronik jika pankreas anda tidak menghasilkan cukup sendiri.

Anda juga boleh mencuba kembali diet oral bergantung pada keadaan badan anda. Sebilangan orang memerlukan satu atau dua minggu untuk pulih sepenuhnya dari penyakit ini.

Sebagai alternatif, jika beberapa rawatan yang dilakukan tidak berfungsi, anda mungkin memerlukan pembedahan.

Sekiranya doktor anda mendiagnosis batu empedu, pembedahan untuk membuang batu empedu dapat membantu. Pembedahan juga dapat membuang bahagian pankreas yang berpenyakit.

Baca juga: Fungsi Pankreas Penting untuk Tubuh, Ketahui dengan baik sehingga Anda Tidak Menghidap Diabetes

Cara mencegah pankreatitis

1. Elakkan pengambilan alkohol
2. Bersenam secara berkala
3. Makan makanan rendah lemak
4. Berhenti merokok

Diet untuk pesakit dengan pankreatitis

Penting untuk diperhatikan, selalu berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan anda sebelum mengubah tabiat makan anda ketika anda menghidap pankreatitis. Berikut adalah beberapa petua yang mungkin dicadangkan oleh doktor anda:

Makan antara enam hingga lapan makanan kecil sepanjang hari untuk membantu pulih dari pankreatitis. Lebih mudah pada sistem pencernaan daripada makan dua atau tiga makanan besar.

Ambil suplemen multivitamin untuk memastikan anda mendapat nutrien yang tepat untuk kesihatan anda.

Tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan kesihatan secara keseluruhan dengan doktor.

Ini akan membantu anda mengelakkan beberapa penyakit serius yang lain. Sebelum memulakan rawatan, pastikan anda berunding dengan doktor anda.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.