Kesihatan

Makanan Selepas Kemoterapi yang Selamat Dimakan

Makanan selepas kemoterapi yang dibenarkan dan tidak dibenarkan perlu diketahui. Kemoterapi adalah rawatan barah yang biasa yang menggunakan satu atau lebih ubat untuk melawan sel barah di dalam badan.

Kesan sampingan boleh berlaku selepas kemoterapi, jadi anda mesti dapat memilih makanan yang tepat. Baiklah, untuk mengetahui makanan yang disyorkan selepas kemoterapi, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Proses Kemoterapi: Ketahui Tahap, Bagaimana Ia Berfungsi dan Kosnya

Apakah makanan yang disyorkan selepas kemoterapi?

Dilaporkan dari Garis KesihatanKemoterapi boleh menyebabkan beberapa gejala seperti mulut kering, perubahan rasa, mual, dan keletihan. Oleh itu, penting untuk makan makanan yang sihat dan seimbang semasa dan selepas rawatan barah.

Persatuan Kanser Amerika dan Institut Penyelidikan Kanser Amerika menawarkan cadangan untuk diet yang sihat, termasuk makanan yang boleh anda nikmati dan makanan yang perlu dibatasi. Beberapa makanan selepas terapi kemoterapi yang boleh dimakan termasuk yang berikut:

Alpukat

Sekiranya selera makan anda berkurang selepas kemoterapi, alpukat dapat memasukkan kalori dan nutrien yang diperlukan ke dalam makanan anda.

Buah hijau lembut ini sangat tinggi lemak tak jenuh tunggal yang sihat yang dapat membantu menurunkan LDL atau kolesterol jahat sambil meningkatkan kolesterol baik.

Serat dalam alpukat dapat memberi makan bakteria baik di usus. Kerana kesan kenyang dan ringan, alpukat membuat pilihan tepat jika anda mengalami mulut kering, sembelit, sariawan, atau penurunan berat badan.

Telur

Keletihan adalah kesan sampingan kemoterapi yang biasa. Salah satu makanan yang disyorkan selepas kemoterapi adalah telur kerana mereka dapat melawan keletihan kerana kandungan protein dan lemaknya.

Lemak dalam telur memberi tenaga kepada tubuh, sementara protein dapat membantu membina jisim otot yang sangat penting semasa dan selepas kemoterapi. Telur boleh direbus atau dikacau dan pastikan ia dimasak dengan sempurna untuk mengelakkan keracunan makanan.

Kacang

Kacang-kacangan, seperti badam dan kacang mete, disyorkan makanan pasca kemoterapi kerana mengandungi banyak protein, lemak sihat, vitamin dan mineral. Badam adalah sumber mangan dan tembaga yang kaya.

Kacang juga boleh ditambahkan ke dalam oatmeal atau hidangan lain. Walau bagaimanapun, pengambilan kacang ini mungkin sukar sekiranya anda menghidap sariawan. Dalam kes ini, pilihlah selai kacang.

Ikan

Makanan laut, seperti ikan juga dapat dinikmati semasa atau setelah kemoterapi. Ini kerana ikan membekalkan protein dan asid lemak omega-3. Omega-3 adalah lemak penting yang mesti anda dapatkan melalui makanan.

Ini kerana lemak ini dapat menyokong kesihatan otak dan mempunyai sifat anti-radang. Bukan hanya itu, pengambilan banyak protein dan makanan yang kaya dengan lemak sihat juga dapat membantu mengelakkan penurunan berat badan yang tidak sihat semasa rawatan.

Ikan boleh dimakan dengan mengukus, menggoreng, atau memanggang dengan penambahan jus lemon. Gunakan termometer daging untuk memastikan suhu dalaman mencapai sekurang-kurangnya 63 darjah Celsius atau 74 darjah Celsius jika anda mahu memanaskannya semula.

Adakah terdapat makanan yang harus dielakkan selepas kemoterapi?

Penyedia penjagaan kesihatan anda mungkin telah memberitahu anda tentang makanan yang harus dielakkan semasa dan selepas kemoterapi. Perlu diingat, akan ada masa semasa kemoterapi apabila jumlah sel darah putih lebih tinggi atau lebih rendah.

Selalunya, jumlah sel darah putih akan turun 10 hari atau dua minggu selepas infusi kemoterapi tetapi ini boleh berbeza. Oleh itu, anda perlu mengelakkan beberapa makanan selepas kemoterapi, seperti:

  • Produk tenusu yang tidak dipasteurisasi dan telur yang belum dimasak. Sekiranya kuning telur berair, segera hindari.
  • Makanan laut mentah. Tiram, kebanyakan jenis sushi, dan jenis makanan laut mentah atau matang harus dielakkan.
  • Buah-buahan dan sayur-sayuran segar yang tidak dicuci. Malah campuran salad dan sayur-sayuran siap dimakan harus dicuci dengan teliti dan dikupas lagi.

Sekiranya anda ingin makan makanan dalam tin, pastikan tin tidak berlubang. Ini dikhuatiri memungkinkan pembentukan bakteria. Elakkan juga madu mentah dan produk berkaitan kerana boleh membawa toksin botulisme yang membuat anda sakit.

Baca juga: Senarai Jenis Makanan Sihat untuk Pesakit Kemoterapi: dari Telur hingga Alpukat

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!