Kesihatan

Pembasmi kuman dari Bahan Klorin? Inilah Cara Menggunakannya dan Kesan Sampingannya

Salah satu cara untuk mencegah penyebaran COVID-19 dapat dilakukan dengan membersihkan barang yang kerap kita sentuh. Membersihkan objek ini disarankan menggunakan disinfektan. Salah satu bahan yang boleh digunakan adalah klorin sebagai pembasmi kuman.

Sekiranya anda biasa mendengar klorin sebagai pembersih air di kolam renang, sekarang anda juga perlu mengetahui apakah klorin dapat digunakan untuk membasmi kuman benda di sekitar kita. Untuk maklumat lebih lanjut, inilah ulasannya.

Penggunaan klorin sebagai pembasmi kuman

Mungkin anda biasa menggunakan klorin sebagai pembersih air di kolam renang untuk membunuh bakteria.

Selain penggunaan utamanya untuk membunuh bakteria di kolam renang, secara umum, klorin juga digunakan untuk membersihkan air minum atau apa yang dikenal sebagai klorinasi.

Penambahan klorin ke air minum untuk membasmi kuman dan membunuh kuman. Pelbagai proses boleh digunakan untuk mencapai tahap klorin yang selamat dalam air minuman.

Selain itu, ternyata klorin juga dapat digunakan sebagai pembasmi kuman. Anda boleh membuat kuman sendiri disinfektan di rumah, untuk membasmi kuman di sekitar anda.

Klorin sebagai pembasmi kuman menurut Kementerian Kesihatan

Klorin sebagai disinfektan juga ditulis dalam Panduan Disinfeksi untuk Pencegahan dan Penularan COVID-19 yang dibuat oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Dos yang disyorkan adalah kepekatan sekurang-kurangnya 6 peratus jika digunakan untuk pembasmian kuman di bilik. Sementara itu, untuk Peralatan Pelindung Diri (PPE), kepekatan yang diperlukan sekurang-kurangnya 3 peratus.

Anda boleh menggunakan pelbagai jenis klorin sebagai pembasmi kuman. Bermula dari serbuk klorin, pepejal, tablet dan lain-lain.

Tahap klorin untuk pembasmi kuman

Anda boleh membuat larutan klorin sebagai pembasmi kuman dengan mencampurkan 100 liter air dengan klorin, bergantung pada kepekatan yang diperlukan dan tahap klorin yang digunakan. Inilah perbandingannya:

 • Sekiranya kandungan klorin adalah 17 peratus, gunakan 17.65 kg klorin dan 100 liter untuk mendapatkan tahap disinfektan 3 peratus. Atau gunakan 35.30 kg klorin dan 100 liter untuk mendapatkan tahap disinfektan 6 peratus.
 • Sekiranya kandungan klorin 40 peratus, gunakan 7.5 kg klorin dan 100 liter untuk mendapatkan tahap disinfektan 3 peratus. Atau gunakan 15 kg klorin dan 100 liter untuk mendapatkan tahap disinfektan 6 peratus.
 • Sekiranya kandungan klorin 60 peratus, gunakan 5 kg klorin dan 100 liter untuk mendapatkan tahap disinfektan 3 peratus. Atau gunakan 10 kg klorin dan 100 liter untuk mendapatkan tahap disinfektan 6 peratus.
 • Sekiranya kandungan klorin 70 peratus, gunakan 4.28 kg klorin dan 100 liter untuk mendapatkan tahap disinfektan 3 peratus. Atau gunakan 8.57 kg klorin dan 100 liter untuk mendapatkan tahap disinfektan 6 peratus.
 • Sekiranya kandungan klorin 90 peratus, gunakan 3.33 kg klorin dan 100 liter untuk mendapatkan tahap disinfektan 3 peratus. Atau gunakan 6.66 kg klorin dan 100 liter untuk mendapatkan tahap disinfektan 6 peratus.

Klorin sebagai pembasmi kuman untuk pelbagai permukaan

Penyelesaian pembasmian kuman yang terbuat dari klorin dapat digunakan untuk membersihkan berbagai permukaan, mulai dari lantai, meja, kerusi, kenop pintu, tongkat, suis lampu, sink dan lain-lain. Namun, dengan nota tidak membersihkan barang logam.

Selain menggunakan klorin sebagai disinfektan, anda juga dapat menggunakan larutan pemutih, asam karbol, pembersih lantai, pembasmi kuman diamin dan pembasmi kuman peroksida untuk membersihkan berbagai permukaan untuk mencegah penularan COVID-19.

Langkah pembasmian kuman permukaan

Gunakan peralatan pelindung diri, terutamanya topeng dan sarung tangan sekali pakai. Sekiranya menggunakan sarung tangan yang boleh digunakan semula, mereka hanya boleh digunakan untuk membasmi kuman barang dan tidak boleh digunakan untuk barang lain.

Sebelum menggunakan pembasmi kuman cair, bersihkan permukaan objek dengan pencuci atau sabun dan air.

 • Sediakan kain dan semburan pembasmi kuman.
 • Sediakan cecair pembasmi kuman mengikut dos dan arahan penggunaan.
 • Semburkan cecair pembasmi kuman menggunakan penyembur untuk permukaan rata.
 • Sementara itu, untuk permukaan yang tidak rata, gunakan kain.
 • Semasa menggunakan kain lap, anda boleh memilih dua cara, pertama, rendam kain lap dalam cecair pembasmi kuman dan lap permukaannya dan kemudian biarkan selama 10 minit.
 • Atau semburkan cecair pembasmi kuman pada kain dan lap permukaan dengan arah zigzag atau memutar dari tengah ke luar.
 • Setelah membasmi kuman, pastikan untuk mengeluarkan peralatan pelindung diri, kemudian segera basuh tangan anda dengan air dan sabun yang mengalir.

Perkara yang perlu diberi perhatian mengenai penggunaan klorin

Walaupun dikenali sebagai bahan kimia yang kuat untuk pembasmian kuman, klorin dengan kandungan klorinnya juga mempunyai kesan sampingan.

Dilaporkan dari Garis Kesihatanterlalu kerap terkena klorin boleh memberi kesan negatif, dua di antaranya boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan juga mengeringkan kulit.

Walaupun untuk perenang, yang sering terkena klorin di kolam renang, ia boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan seperti:

 • Masalah pernafasan
 • Kerengsaan mata
 • Kerosakan rambut
 • Pereputan gigi

Demikianlah tinjauan penggunaan klorin sebagai pembasmi kuman, dan juga perkara yang perlu dipertimbangkan ketika menggunakannya di rumah.

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!