Kesihatan

Gigi Kuning Bye-Bye! Inilah Cara Memutihkan Gigi Yang Berkesan

Kesihatan gigi penting untuk mengekalkan penampilan yang baik. Bagi anda yang mempunyai masalah gigi kuning, jangan risau lagi. Inilah cara memutihkan gigi secara perubatan dan semula jadi, periksa!

Baca Juga: Semua Mengenai Pembedahan Keloid: Prosedur, Penyediaan dan Kesan Sampingan

Apa yang menyebabkan gigi kuning?

Mempunyai gigi kuning boleh menurunkan keyakinan diri anda. Sebelum mengetahui petua untuk memutihkan gigi, anda mesti terlebih dahulu mengetahui apakah punca gigi kuning.

Pada dasarnya, terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan gigi menjadi kuning, antaranya:

  • Makanan dan minuman tertentu, seperti blueberry, kopi, atau bahkan teh
  • Asap
  • Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu atau bahkan ubat kumur
  • Umur
  • Genetik
  • Trauma mulut
  • Penggunaan fluorida secara berlebihan
  • Penjagaan gigi dan kebersihan mulut yang buruk
  • Mulut yang sangat kering kronik atau kekurangan air liur

Cara memutihkan gigi pada doktor

Secara umum, terdapat beberapa cara untuk mengeluarkan gigi kuning yang biasanya dilakukan oleh doktor, termasuk:

Penskalaan gigi

Cara memutihkan gigi pada doktor yang boleh menjadi pilihan adalah penskalaan. Penskalaan Ini adalah rawatan rutin yang biasanya dilakukan sebelum mengisi gigi yang bertujuan membersihkan seluruh permukaan gigi dengan alat khas.

Penskalaan itu sendiri dapat membantu menghilangkan noda hitam dan membersihkan kotoran di permukaan gigi.

Cara memutihkan gigi dengan peluntur

Cara memutihkan gigi pada doktor dengan teknik ini dilakukan dengan menggunakan bahan khas ke permukaan gigi dan kemudian mengilatkannya dengan laser.

Anda dapat melihat hasilnya setelah beberapa penggunaan. Hasilnya akan dimaksimumkan jika anda mengikuti nasihat doktor. Biasanya rawatan gigi satu ini boleh berlangsung sehingga empat bulan.

Venir gigi

Venir adalah lapisan tipis dari bahan khas yang berfungsi untuk melapisi permukaan gigi. Bahan yang digunakan sebagai pelapis berbeza, termasuk porselin, komposit, dan seramik.

Lapisan tiruan ini dapat menjadikan gigi anda lebih putih, bersih, dan lebih bersinar. Prosedur ini juga boleh dilakukan untuk membetulkan struktur gigi yang tidak rata atau tidak kemas.

Prosedur ini adalah cara memutihkan gigi pada doktor yang juga boleh menjadi pilihan. Tetapi sebelum melakukannya, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Memutihkan gigi kuning dengan bahan semula jadi di rumah

Bukan hanya dengan rawatan doktor, bagaimana cara memutihkan gigi dengan bahan semula jadi, termasuk:

Penyelesaian air masin

Selain digunakan sebagai rempah dapur, garam juga berguna sebagai antibakteria yang dapat membunuh kuman penyebab rongga. Caranya adalah dengan menggunakan larutan air garam untuk berkumur setiap hari.

Kandungan antibakteria dalam garam akan membunuh kuman penyebab rongga. Tetapi harus diperhatikan juga bahaya pemutihan gigi dengan garam.

Jangan terlalu banyak menggunakan garam kimia kerana boleh membahayakan mulut.

Baca Juga: Cara Berkesan untuk Menghilangkan Keloid, Berminat Mencuba?

Cara memutihkan gigi dengan baking soda

Bukan hanya dengan larutan air garam, anda juga boleh melakukan cara memutihkan gigi dengan baking soda di rumah. Ternyata ramuan yang satu ini mempunyai fungsi tersembunyi, iaitu memutihkan gigi kuning.

Sangat mudah memutihkan gigi dengan baking soda. Anda hanya perlu menggosok baking soda ke gigi, kemudian biarkan selama 3-5 minit. Selepas itu, bilas dengan berkumur.

Daun sirih

Gigi pemutihan semula jadi yang lain adalah dengan daun sirih. Sejak zaman kuno, daun sirih telah digunakan sebagai bahan untuk membersihkan gigi. Kandungan yang terdapat dalam daun sirih mampu membasmi kuman yang menyebabkan kerosakan gigi malah dapat memutihkan gigi secara semula jadi.

Caranya mudah, ambil 1-2 helai daun sirih segar kemudian gosokkannya ke gigi secara merata. Di samping itu, anda juga boleh merebusnya dan kemudian menggunakannya untuk membilas mulut.

Minum susu

Selain kaya dengan kalsium, susu juga merupakan salah satu bahan semula jadi yang boleh anda gunakan untuk memutihkan gigi. Ini adalah kaedah paling mudah untuk memutihkan gigi semula jadi.

Kandungan fosforus dan magnesium dalam susu juga dapat menghilangkan warna kuning dan berguna untuk menguatkan gigi dari dalam. Untuk mendapatkan faedahnya, cukup minum susu setiap hari secara berkala.

Lemon

Kandungan asid dalam lemon dapat mengangkat bakteria yang menyebabkan gigi kuning. Tahap PH yang seimbang mampu menjaga kesihatan mulut dan gigi.

Cara memutihkan gigi semula jadi dengan lemon adalah dengan mengambil 1 lemon segar, kemudian ambil jus lemon yang dicampurkan dengan 1 sudu teh baking soda. Kemudian, gosok menggunakan berus ke gigi.

Cara memutihkan gigi dengan lemon

Bukan hanya lemon, anda juga boleh mencuba memutihkan gigi dengan kapur di rumah. Anda perlu tahu bahawa limau dan lemon mengandungi asid sitrik yang merupakan agen pemutihan yang berkesan.

Cara memutihkan gigi dengan kapur boleh dilakukan dengan mencampurkannya dengan baking soda.

Campurkan setengah sudu teh baking soda dengan setengah sudu teh kapur. Gunakan berus gigi untuk menggosok gigi dengan campuran kedua-dua bahan tersebut. Biarkan selama 1 minit sebelum anda membilas mulut.

Seberapa mudah tidak memutihkan gigi dengan kapur?

Cara memutihkan gigi secara semula jadi dengan cuka sari apel

Selain digunakan sebagai bahan untuk menambah rasa, cuka sari apel juga mempunyai manfaat untuk memutihkan dan membersihkan gigi kuning.

Kaedahnya sangat mudah, anda hanya perlu menggosok 1 sudu cuka sari apel pada gigi anda secara merata, noda dan kotoran pada gigi anda akan dibuang.

Strawberi

Buah ini yang mempunyai rasa sedikit masam adalah buah yang dapat memutihkan gigi secara semula jadi. Selain boleh dimakan setiap hari, anda boleh memutihkan gigi dengan strawberi, anda tahu.

Untuk melakukan cara semula jadi ini untuk memutihkan gigi, anda hanya perlu menggosok bahagian luar strawberi ke gigi anda. Kaedah ini cukup berkesan untuk menghilangkan noda dan kotoran pada gigi anda.

Adakah terdapat cara untuk mengelakkan gigi kuning?

Anda boleh memutihkan gigi kuning dengan melakukan rawatan doktor atau secara semula jadi. Tetapi ternyata ada beberapa cara untuk mencegah gigi kuning dan memastikan gigi anda tetap putih, anda tahu.

Inilah cara anda dapat melakukannya:

1. Elakkan makanan atau minuman yang boleh menyebabkan gigi kuning

Sebagaimana diketahui bahawa, beberapa makanan dan minuman memang boleh menyebabkan gigi kuning. Untuk mengelakkan gigi kuning, anda mesti mengelakkan makanan dan minuman ini.

2. Amalkan kebersihan mulut yang baik

Gosok gigi 2-3 kali sehari. Untuk mengeluarkan plak pada gigi, anda boleh menggunakan benang gigi sekurang-kurangnya sekali sehari.

Untuk menghilangkan noda permukaan dan mencegah gigi kuning, anda juga boleh menggunakan ubat gigi pemutih sekali atau dua kali seminggu, dan menggunakan ubat gigi biasa untuk selebihnya.

Bukan itu sahaja, jika anda makan makanan atau minuman yang boleh meninggalkan noda pada gigi, anda harus segera menggosok gigi untuk mengelakkan warna gigi menjadi kuning.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!