Kesihatan

Berhati-hati dengan Punca Sakit Mata ketika Berkelip Yang Tidak Perlu Dipandang Ringan!

Sakit mata ketika berkelip boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Sebahagian daripadanya ringan dan boleh hilang sendiri, tetapi ada yang berbahaya dan perlu diperhatikan.

Anda mungkin mengalami gejala kerengsaan ringan yang membuat mata anda sakit ketika anda berkedip. Ini boleh disebabkan oleh mata kering, kotoran yang masuk ke mata atau gangguan konjungtiva. Keadaan ini pada amnya adalah gangguan mata yang ringan.

Baca juga: Tidur sering diremehkan tanpa melepaskan kanta lekap, ini adalah bahaya yang bersembunyi

Punca sakit mata ketika berkelip yang perlu diperhatikan

Keadaan yang boleh menyebabkan sakit mata yang perlu anda perhatikan biasanya melibatkan glaukoma dan neuritis optik. Berikut adalah beberapa daripadanya:

Glaukoma

Glaukoma adalah penyakit mata yang boleh merosakkan saraf optik. Penyakit ini perlu diperhatikan kerana saraf optik membekalkan maklumat visual dari mata ke otak.

Secara umum, glaukoma berlaku kerana tekanan tinggi di luar mata. Lama kelamaan, tekanan ini dapat mengikis tisu saraf optik. Akibatnya, anda boleh kehilangan pandangan kerana buta.

Penyakit ini hampir tidak mempunyai tanda atau gejala, kecuali kehilangan penglihatan dan kesakitan secara beransur-ansur ketika berkedip. Oleh itu, adalah mustahak anda melakukan pemeriksaan mata secara menyeluruh setiap tahun agar anda dapat mencegah kerosakan selanjutnya.

Neuritis optik

Penyakit ini berlaku apabila saraf optik anda menjadi radang. Ini boleh berlaku secara tiba-tiba kerana jangkitan atau penyakit neurologi. Penyakit ini biasanya akan membuat mata anda sakit ketika anda berkedip.

Anda akan mengalami kehilangan penglihatan sementara pada sebelah mata kerana penyakit ini. Apabila anda sembuh dan radang hilang, penglihatan anda akan kembali.

Punca penyakit ini masih belum diketahui dengan pasti. Sebilangan besarnya berlaku kerana anda didiagnosis menderita sklerosis berganda, malah neuritis optik ini biasanya merupakan salah satu gejala awal sklerosis berganda.

Ketahui tiga gejala utama penyakit ini. Itu dia:

  • Kehilangan penglihatan pada satu mata, boleh ringan hingga teruk dan bertahan selama 7-10 hari
  • Kesakitan di sekitar mata yang semakin teruk apabila anda berkelip atau menggerakkan mata
  • Tidak dapat melihat warna dengan baik.

Ulser kornea

Ulser kornea adalah luka terbuka yang terbentuk di kornea (tisu jernih di depan mata). Ulser kornea biasanya terjadi kerana jangkitan yang disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti memakai lensa sentuh terlalu lama.

Beberapa penyebab utama ulser kornea adalah:

  • Keratitis Acanthamoeba: Jangkitan yang biasanya berlaku pada pemakai kanta lekap. Jangkitan ini dipicu oleh amuba, dalam kes yang jarang dapat menyebabkan kebutaan
  • Keratitis herpes simplex: Jangkitan virus yang menyebabkan luka berulang di mata. Boleh dipicu oleh tekanan, pendedahan cahaya matahari atau apa sahaja yang menyebabkan sistem imun yang lemah
  • Keratitis kulat: Jangkitan kulat ini berlaku setelah kecederaan pada kornea dan melibatkan tanaman atau bahan tanaman.

Di samping itu, beberapa keadaan seperti mata kering, kecederaan mata, gangguan keradangan menggunakan kanta lekap yang tidak steril terhadap kekurangan vitamin A boleh mencetuskan penyakit ini.

Penyakit kubur mata

Penyakit ini juga dikenali sebagai Graves 'ophthalmopathy, yang merupakan gangguan mata yang disebabkan oleh tahap hormon tiroid yang tinggi. Artikel di Penerbitan Kesihatan Harvard mengatakan separuh daripada orang yang menghidap penyakit Graves akan mengalami simptom pada mata.

Masalah mata ini berlaku kerana pembengkakan tisu, otot dan lemak di soket di belakang mata. Kelopak mata dan selaput boleh mengecut ketika membengkak.

Dalam kes yang serius, bengkak ini akan menyebabkan otot yang menggerakkan bola mata menjadi kaku sehingga tidak dapat bergerak dengan baik. Pembengkakan ini juga boleh menyebabkan tekanan pada saraf mata dan mengganggu penglihatan.

Baca Juga: Mata Belekan Bayi Membuat Panik? Ayuh, ketahui bahaya atau tidak

Blepharitis

Blepharitis adalah keradangan pada kelopak mata sehingga pelindung mata menjadi merah, jengkel dan gatal dengan sisik seperti kelemumur yang terbentuk pada bulu mata.

Penyakit ini adalah gangguan mata yang biasanya berlaku disebabkan oleh bakteria atau masalah pada kulit, seperti kelemumur di kulit kepala.

Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini boleh menyebabkan gejala yang teruk seperti penglihatan kabur, bulu mata yang jatuh atau tumbuh secara tidak teratur sehingga menyebabkan keradangan pada tisu mata yang lain. Cuba jangan menyentuh kawasan yang teriritasi, kerana ini boleh menyebabkan jangkitan lain.

Itulah pelbagai penyebab sakit mata semasa berkelip yang perlu anda sedari. Sentiasa jaga keadaan kesihatan organ penglihatan anda, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022