Kesihatan

Keabnormalan Kuku Yang Dapat Mengenalpasti Penyakit Tertentu

Kuku yang sihat secara amnya akan kelihatan licin dan mempunyai warna yang konsisten. Namun, kadang-kadang kuku pada beberapa orang dapat berubah bentuk akibat kecederaan, jangkitan, dan juga kesan ubat-ubatan tertentu.

Oleh itu, penampilan kuku yang berbeza dapat menunjukkan kelainan pada badan. Baiklah, untuk mengetahui beberapa kelainan kuku yang lebih lengkap, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Punca Umum Bronkitis Yang Perlu Anda Ketahui

Apakah keabnormalan kuku?

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, beberapa perubahan pada kuku yang disebabkan oleh keadaan perubatan yang memerlukan perhatian. Gejala umum gangguan kuku termasuk perubahan warna kuku, perubahan bentuk, kuku rapuh, pendarahan di sekitar kuku, dan pembengkakan.

Keabnormalan kuku dalam beberapa kes tidak serius dan dapat diatasi dengan mudah. Walau bagaimanapun, dalam kes lain terdapat beberapa gangguan yang disebabkan oleh keadaan kesihatan tertentu seperti berikut:

Garisan Beau

Keadaan ini dicirikan oleh kemurungan yang melintasi kuku. Secara amnya, garis melintang pada kuku ini adalah tanda kekurangan nutrisi. Namun, ada keadaan lain yang boleh menyebabkan garis beau, seperti:

 • Penyakit yang menyebabkan demam tinggi, seperti campak, gondok, dan demam denggi.
 • Penyakit vaskular periferal.
 • Keradangan paru-paru.
 • Diabetes yang tidak terkawal.
 • Kekurangan zink.

Menggelecek

Melengkung adalah keadaan di mana kuku menebal dan melengkung di hujung jari.

Keadaan ini adalah proses yang memakan masa bertahun-tahun dan disebabkan oleh oksigen yang rendah dalam darah dan dikaitkan dengan penyakit kardiovaskular, penyakit radang usus, penyakit hati dan AIDS.

Koilonychia atau sudu

Koilonychia adalah keadaan ketika kuku mengangkat atau meraup ke luar, seperti sudu sehingga ia juga dikenali sebagai sudu. Kadang kala, kuku boleh menjadi cukup melengkung untuk menahan cecair. Sudu pada kuku boleh menjadi tanda jika anda mempunyai beberapa keadaan, seperti:

 • Anemia kekurangan zat besi.
 • Penyakit jantung.
 • Hemokromatosis, gangguan hati yang menyebabkan zat besi terlalu banyak diserap dari makanan.
 • Lupus erythematosus, yang merupakan gangguan autoimun yang menyebabkan keradangan.
 • Penyakit Raynaud, yang merupakan keadaan yang membatasi peredaran darah.

Leukonychia atau bintik putih

Tompok atau garis putih yang tidak seragam pada kuku juga boleh disebut leukonychia. Biasanya, keadaan ini disebabkan oleh trauma ringan dan tidak berbahaya bagi individu yang sihat.

Kadang-kadang, leukonychia dikaitkan dengan kekurangan kesihatan atau kekurangan nutrisi. Faktor penyumbang lain untuk keadaan ini termasuk penyakit berjangkit, metabolik, atau sistemik, serta ubat-ubatan tertentu.

Onycholysis

Apabila plat kuku terpisah dari tempat tidur kuku, ia boleh menyebabkan perubahan warna putih, juga dikenali sebagai onikolisis.

Secara amnya, keadaan ini disebabkan oleh jangkitan, trauma, atau produk yang digunakan pada kuku. Di samping itu, penyebab onikolisis lain termasuk psoriasis dan penyakit tiroid.

Lekapan

Pitting merujuk kepada lubang kecil atau lubang yang muncul di kuku. Secara amnya, keadaan ini berlaku pada penderita psoriasis, masalah kesihatan yang menyebabkan kulit menjadi kering, merah, dan jengkel. Beberapa penyakit sistemik juga boleh menyebabkan pitting.

Kuku Terry

Sekiranya hujung setiap kuku mempunyai pita gelap, ia disebut kuku terry. Keadaan ini sering disebabkan oleh penuaan, tetapi juga boleh disebabkan oleh keadaan seperti kegagalan jantung kongestif, diabetes, dan penyakit hati.

Sindrom kuku kuning

Sindrom kuku kuning berlaku apabila kuku menebal dan tidak tumbuh secepat yang biasa. Kadang kala, kuku tidak mempunyai kutikula dan bahkan boleh jatuh dari pelindung. Keadaan ini boleh disebabkan oleh beberapa sebab, seperti:

 • Lymphedema, iaitu pembengkakan tangan.
 • Efusi pleura, yang merupakan penumpukan cecair antara paru-paru dan rongga dada.
 • Penyakit pernafasan, seperti bronkitis kronik atau sinusitis.
 • Keradangan pada sendi.

Bilakah masa yang tepat untuk melawat doktor?

Kelainan kuku boleh menjadi tanda pelbagai keadaan yang memerlukan perhatian dan rawatan perubatan. Banyak gangguan kuku tidak berbahaya, sementara ada yang menunjukkan keadaan kesihatan.

Biasanya, kelainan pada kuku bukanlah tanda pertama tetapi salah satu daripada banyak gejala sehingga orang dengan keadaan ini perlu memperhatikan semua gejala yang timbul. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai simptom yang membimbangkan.

Baca juga: Konjungtivitis Kerana Lensa Sentuh: Punca, Gejala, dan Cara Mengatasinya

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!