Kesihatan

Kelebihan Jintan untuk Kesihatan, Mencegah Keradangan Menurunkan Berat Badan

Manfaat jintan bukan sahaja berguna sebagai rempah makanan, tetapi juga untuk kesihatan tubuh, anda tahu! Nah, jintan itu sendiri adalah sejenis rempah yang terbuat dari biji tanaman Cuminum cyminum.

Jintan atau jintan adalah bahan pokok dalam beberapa jenis makanan, termasuk dari Mexico, India, Afrika, hingga Asia. Rempah yang satu ini akan memberikan rasa khas pada makanan, seperti pedas dan hangat.

Baca juga: Adakah Anda Mempunyai Masalah Pencernaan? Mari Ketahui Jenis dan Cara Pencegahan

Apa faedah jintan untuk kesihatan?

Jintan telah lama digunakan dalam perubatan tradisional kerana diketahui dapat membantu mengatasi masalah pencernaan dan mengurangkan jangkitan yang disebabkan oleh makanan.

Bukan hanya itu, manfaat jintan terbaru adalah dapat membantu mengawal gula darah dan kolesterol dalam badan.

Biji jintan secara semula jadi kaya akan zat besi yang baik untuk kesihatan tubuh. Dilaporkan dari Healthline, satu sudu jintan mengandungi 1.4 mg zat besi. Nah, beberapa faedah jintan lain yang perlu anda ketahui termasuk:

Menurunkan berat badan

Jintan mungkin mempunyai manfaat yang baik untuk tubuh, salah satunya adalah untuk membantu menurunkan berat badan.

Kajian pada tahun 2015 yang melibatkan orang dewasa yang berlebihan berat badan membandingkan kesan kehilangan jisim badan menggunakan jintan dan ubat lain.

Selepas 8 minggu, para penyelidik mendapati bahawa kumpulan orang yang menggunakan jintan mengalami penurunan berat badan dan kadar insulin. Bukan hanya itu, jintan yang dimakan dengan yogurt juga dapat membantu mengurangkan ukuran pinggang dan lemak badan dengan ketara.

Jintan menyembuhkan diabetes

Kajian 2017 pada orang dewasa dengan diabetes jenis 2 melihat kesan minyak pati jintan. Selepas 8 minggu, minyak jintan dapat menurunkan kadar gula darah, insulin, dan hemoglobin A1c dengan ketara.

Jintan mengandungi beberapa komponen yang bertujuan untuk mengawal gula darah untuk merawat diabetes. Oleh itu, pengambilan jintan boleh memberi manfaat kepada tubuh, termasuk menghindari diabetes.

Mencegah penyakit bawaan makanan

Salah satu peranan jintan tradisional sebagai rempah memasak adalah untuk mencegah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bawaan makanan. Jintan itu sendiri mempunyai sifat antimikroba yang dapat membantu mengurangkan risiko jangkitan bawaan makanan.

Beberapa komponen dalam jintan juga diketahui dapat mengurangkan pertumbuhan bakteria bawaan makanan, termasuk jenis jamur berjangkit. Apabila tertelan, jintan akan melepaskan komponen yang disebut megalomicin kerana mempunyai sifat antibiotik.

Bantu mengurangkan pergantungan dadah

Narkotik opioid menimbulkan ketagihan yang akan mempengaruhi otak sehingga kadang-kadang seseorang menggunakannya secara berterusan (ketagihan). Satu kajian pada tikus menunjukkan bahawa jintan dapat mengurangkan tingkah laku ketagihan akibat penggunaan dadah.

Memerangi keradangan

Selain mengatasi masalah pencernaan, ekstrak jintan juga dapat membantu menghalang keradangan di dalam badan. Terdapat beberapa komponen jintan yang mungkin mempunyai kesan anti-radang sehingga dapat mengatasi masalah keradangan.

Dalam satu kajian, sebatian dalam jintan terbukti dapat mengurangkan tahap penanda keradangan. Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut diperlukan untuk menentukan sama ada jintan dalam makanan atau makanan tambahan dapat membantu merawat penyakit radang.

Baca juga: 6 Penyebab Gusi Pendarahan, Gingivitis hingga Leukemia

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memakan jintan

Memasak dan memakan makanan berasaskan jintan cenderung selamat bagi kebanyakan orang. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin mempunyai alergi terhadap jintan jadi perlu untuk mengelakkannya.

Oleh itu, lebih banyak penyelidikan diperlukan sebelum doktor dapat mengesyorkan dos jintan tambahan. Semasa mengambil suplemen jintan, beritahu penyedia penjagaan kesihatan anda bagaimana ubat berfungsi dan resep yang diperlukan.

Orang yang menghidap diabetes, terutamanya jika mereka sudah mengambil ubat untuk penyakit ini, perlu berhati-hati ketika menggunakan suplemen jintan. Ini kerana jintan boleh mengubah kadar gula darah di dalam badan.

Manfaat jintan hanya dapat diperoleh dengan memakannya dalam jumlah kecil. Untuk itu, berhati-hatilah semasa mengambil makanan tambahan yang mengandungi lebih banyak jintan.

Perhatikan pengambilan makanan tambahan yang masuk ke dalam badan agar tidak mengambil dos yang salah dan menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found