Kesihatan

Menyegarkan, tetapi adakah anda tahu bahaya memakan ais batu terlalu kerap?

Sebilangan besar orang gemar memakan ketulan ais tanpa mengetahui kesan sampingan yang berbahaya bagi tubuh sekiranya kebiasaan dilakukan terlalu kerap. Berikut adalah kesan penggunaan ketulan ais untuk kesihatan.

Baca juga: Atasi Bengkak dan Keradangan, Inilah 9 Manfaat Ice Cubes untuk Kulit Muka

Bahaya memakan ketulan ais

Apabila cuaca panas, makan ais batu sangat menyegarkan. Bukan sahaja orang dewasa, malah kanak-kanak kecil juga suka memakan ketulan ais terus dari peti sejuk atau peti sejuk beku.

Tetapi bagaimana mengunyah ketulan ais keras langsung dari peti sejuk beku? Adakah buruk untuk kesihatan anda?

Nampaknya, keinginan untuk makan ais batu adalah tanda bahawa tubuh anda kekurangan nutrien atau anda mengalami gangguan makan.

Bukan hanya itu, tabiat ini juga boleh merosakkan kualiti hidup anda. Mengunyah ais juga boleh menyebabkan masalah gigi, seperti kehilangan enamel dan kerosakan gigi.

Berikut adalah beberapa kesan kesihatan untuk memakan ais batu terlalu kerap, melancarkan penjelasan dari halaman: Yang Sihat:

1. Risiko berlakunya rongga dan gigi sensitif

Kerosakan gigi yang disebabkan oleh mengunyah ais melampaui enamel gigi. Kebiasaan ini juga boleh menyebabkan gigi retak dan pecah-pecah, masalah dengan tampalan, dan juga dapat menyebabkan sakit pada otot rahang.

2. Kurang mineral

Mengunyah zat tanpa nilai gizi seperti ais boleh menjadi tanda potensi anemia kekurangan zat besi, menurut Garis Kesihatan. Orang yang menderita anemia semasa mengunyah ais akan membantu meningkatkan kewaspadaan dan kelajuan proses mental.

Ini kerana kesan penyejukan mengunyah ais dapat meningkatkan aliran darah ke otak.

3. Komplikasi anemia

Sekiranya anemia mendasari pagophagia, keadaan perubatan yang bermaksud memakan ais secara kompulsif, risiko seseorang menghidap beberapa penyakit ini mungkin lebih tinggi seperti:

  • Jangkitan (pada kanak-kanak)
  • pertumbuhan atau perkembangan terbantut (pada kanak-kanak)
  • Masalah kardiovaskular, seperti jantung yang membesar atau kegagalan jantung
  • Semasa mengandung, anemia boleh mengganggu kesihatan ibu dan janin. Ia juga boleh menyebabkan kelahiran pramatang atau berat lahir rendah.

4. Masalah diet

Orang yang makan ais dengan sirap berwarna mungkin mempunyai risiko peningkatan berat badan dan masalah kesihatan yang berkaitan dengan pengambilan gula yang tinggi.

5. Komplikasi pica

Apabila seseorang menginginkan dan memakan ais, istilah perubatan untuk ini adalah pagophagia. Keadaan ini adalah bentuk gangguan makan yang jarang disebut pica.

Ais tidak mungkin menyebabkan kerosakan dalaman. Walau bagaimanapun, pica juga dapat muncul dengan cara lain, seperti keinginan untuk barangan bukan makanan seperti arang, serpihan cat, atau sabun.

Makan jenis ini boleh menyebabkan masalah dalaman yang teruk, ada yang menyebabkan:

  • Jangkitan
  • Masalah usus, termasuk gangguan usus dan koyakan
  • Keracunan
  • Tercekik

Baca juga: Bukan hanya pening, ini adalah pelbagai gejala anemia yang harus anda ketahui

Cara merawat pengambilan ais yang berlebihan

Sekiranya anda benar-benar mahu makan ais batu terus dari peti sejuk beku, anda harus segera mengetahui alasannya.

Ini kerana anda mungkin mengalami anemia kekurangan zat besi. Itulah keadaan di mana kekurangan zat besi menyebabkan penurunan sel darah merah yang sihat.

Tetapi, jika anda menderita satu jenis pica, rawatannya mungkin sedikit lebih rumit. Salah satu cara berkesan yang boleh dilakukan adalah terapi bicara, terutama bila digabungkan dengan ubat antidepresan dan anti-kegelisahan.

Akhirnya, jika kesan yang anda rasakan adalah sakit pada rahang atau sakit gigi, segera berjumpa doktor gigi. Pemeriksaan perlu dilakukan secepat mungkin untuk mengelakkan kerosakan serius pada gigi dan rahang anda

Jangan memandang rendah ini, apabila anda sudah lama mengidam dan makan ais secara kompulsif, berjumpa doktor dengan segera.

Sekiranya anda hamil, lakukan ujian darah. Kekurangan vitamin dan mineral semasa mengandung boleh menyebabkan masalah serius. Doktor anda akan melakukan ujian darah untuk memeriksa kekurangan zat besi.

Sekiranya ujian darah mendedahkan anemia, doktor anda mungkin menjalankan lebih banyak ujian untuk mencari sebab yang mendasari, seperti pendarahan yang berlebihan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.