Kesihatan

HIV dan AIDS

Ramai orang sering berfikir bahawa HIV dan AIDS adalah satu entiti, walaupun mereka adalah dua perkara yang berbeza walaupun berkaitan.

Anda perlu tahu bahawa HIV adalah keadaan yang boleh menyebabkan AIDS. Untuk lebih jelasnya, mari lihat ulasan penuh di bawah:

Apa itu HIV?

HIV (virus imunodefisiensi manusia) adalah virus yang menyerang sel-sel sistem imun untuk membantu melawan jangkitan. Keadaan ini pastinya menjadikan seseorang lebih mudah terkena jangkitan dan penyakit lain.

Virus ini disebarkan melalui kontak dengan cairan tubuh tertentu orang dengan HIV. Secara amnya, anda boleh mendapat HIV semasa hubungan seks tanpa perlindungan atau melalui perkongsian peralatan ubat suntikan.

Sekiranya tidak dirawat, HIV boleh menyebabkan AIDS. Tubuh manusia tidak dapat menyingkirkan virus HIV dan tidak ada penawar yang berkesan untuk penyakit ini. Jadi, setelah anda dijangkiti virus ini, HIV akan tinggal di dalam badan anda seumur hidup.

Tetapi dengan mengambil ubat HIV (disebut terapi antiretroviral atau ART), orang dengan HIV dapat hidup lebih lama dan lebih sihat. Bukan hanya itu, ubat ini juga dapat mencegah penularan HIV.

Apa itu AIDS?

AIDS adalah peringkat akhir jangkitan HIV yang berlaku apabila sistem kekebalan tubuh rusak teruk oleh virus. Dilaporkan hiv.gov, di Amerika Syarikat kebanyakan orang yang dijangkiti HIV berjaya menghalangnya daripada mencapai tahap AIDS kerana minum ubat setiap hari.

Seseorang dengan HIV dianggap juga mempunyai AIDS apabila jumlah sel CD4 mereka jatuh di bawah 200 sel per milimeter padu darah (200 sel / mm3). Sekiranya anda mempunyai sistem imun yang sihat, jumlah CD4 anda adalah antara 500 hingga 1.600 sel / mm3.

Sebilangan orang yang dijangkiti HIV biasanya menghidap penyakit seperti selesema dalam dua hingga empat minggu setelah virus masuk ke dalam badan.

Apa yang menyebabkan HIV dan AIDS?

Anda perlu tahu bahawa penyebab penyakit ini bermula dengan intensiti seks bebas. Jangkitan HIV boleh berlaku melalui hubungan seksual sama ada melalui faraj atau rektum (dubur).

Bukan hanya itu, HIV dan AIDS juga disebabkan oleh berkongsi jarum. Penggunaan picagari dengan orang dengan HIV, adalah salah satu cara yang dapat membuat seseorang dijangkiti HIV.

Akhirnya, sebab-sebab lain juga boleh berlaku akibat pemindahan darah. Penularan HIV boleh berlaku apabila seseorang menerima derma darah dari pesakit HIV.

Siapa yang lebih berisiko mendapat HIV dan AIDS?

Sebenarnya semua peringkat umur boleh menghadapi risiko penyakit ini. Namun, beberapa yang mempunyai peluang lebih besar mendapat HIV / AIDS adalah mereka yang melakukan hubungan seks tanpa kondom, pengguna ubat suntikan, kepada mereka yang suka melakukan tindik.

Apakah gejala dan ciri HIV / AIDS?

Terdapat dua jenis jangkitan HIV yang boleh berlaku di dalam badan, termasuk HIV tanpa gejala dan HIV tanpa gejala. Inilah penjelasan lengkapnya:

HIV tanpa gejala

Perhatikan keadaan yang tidak biasa di dalam badan. Sumber gambar: //nextcare.com

Penyakit ini dikenali sebagai jangkitan HIV primer (akut) dan boleh berlangsung selama beberapa minggu.

Tanda dan gejala lain yang mungkin anda rasakan ketika anda menghidap HIV termasuk demam, sakit kepala, sakit otot dan sendi, ruam, sakit tekak dan sakit mulut, hingga kelenjar getah bening yang bengkak, terutama di leher.

Bukan hanya itu, gejala lain yang mungkin anda rasakan adalah cirit-birit, penurunan berat badan, batuk dan berpeluh pada waktu malam.

Gejala-gejala ini boleh menjadi sangat ringan sehingga anda menyangka bahawa mereka hanyalah kesakitan biasa. Walaupun jumlah virus dalam aliran darah anda cukup tinggi. Akibatnya, jangkitan akan merebak dengan lebih mudah.

Pada peringkat jangkitan ini, HIV masih terdapat di dalam badan dan sel darah putih. Namun, banyak orang mungkin tidak mengalami gejala atau jangkitan selama ini.

Tahap ini boleh berlangsung selama bertahun-tahun jika anda tidak menerima terapi antiretroviral (ART). Bagi sesetengah orang, penyakit ini akan berkembang dengan lebih cepat.

HIV dengan gejala

Oleh kerana virus terus membiak dan memusnahkan sel-sel sistem imun, virus ini dapat membiak dengan cepat. Anda juga akan merasakan beberapa simptom kronik.

Secara amnya, gejala kronik yang akan anda rasakan termasuk demam, keletihan, sariawan yang teruk, herpes zoster, dan radang paru-paru.

Apa kemungkinan komplikasi HIV / AIDS?

Anda perlu tahu bahawa jika seseorang dijangkiti HIV / AIDS, ia juga boleh menyebabkan komplikasi penyakit lain di dalam badan seperti:

 • Candidiasis
 • Jangkitan kulat pada paru-paru
 • Tuberkulosis
 • Jangkitan parasit gastrousus
 • Herpes simplex
 • Leukoencephalopathy multifokal progresif (PML)
 • Kanser serviks
 • Kanser dubur

Bagaimana mengatasi dan merawat HIV / AIDS?

Untuk terus hidup dalam keadaan sihat, penghidap HIV / AIDS dapat melakukan perkara berikut:

1. Rawatan HIV / ADIS di doktor

Anda yang menghidap HIV sangat disarankan untuk menjalani rawatan antiretroviral. Pastikan anda melakukan rawatan ini dengan kerap.

Oleh itu, sangat penting bagi sesiapa yang sudah mengetahui bahawa dia dijangkiti HIV untuk melakukan pemeriksaan dan perundingan aktif untuk mendapatkan dos ubat yang sesuai dengan tahap penghidapnya.

Sebelum virus merebak secara meluas, rawatan harus dilakukan secepat mungkin. Setelah mengambil beberapa jenis ubat untuk rawatan, ia pasti akan menyebabkan kesan sampingan pada bulan pertama.

Walau bagaimanapun, jika dirasakan bahawa setelah memakannya benar-benar mempengaruhi kualiti hidup anda atau semua aktiviti anda, sangat digalakkan untuk beralih ke ubat lain dengan melakukan pemeriksaan doktor.

2. Cara mengatasi HIV / AIDS secara semula jadi di rumah

1. Mengekalkan gaya hidup sihat

Bersenam. Sumber gambar: //shutterstock.com

Tidak hanya melakukan rawatan terapi secara teratur, anda juga harus membiasakan diri untuk memulai gaya hidup sihat.

Mengekalkan gaya hidup sihat bertujuan untuk memastikan keadaan fizikal sentiasa sihat dan cergas.

Anda boleh mula mengamalkan diet yang sihat, cukup bersenam dan mengelakkan pengambilan alkohol dan narkotik.

2. Berada di persekitaran yang menyokong

Setelah berusaha sedaya upaya mulai dari rawatan hingga menjaga kesihatan fizikal, perkara terakhir yang juga penting bagi penderita HIV adalah sokongan mental dari persekitaran sekitarnya.

Apabila dia mendengar bahawa dia menghidap HIV, tentu itu akan mengubah hidupnya. Bahkan penghidapnya boleh berfikir untuk menyerah dan putus asa. Ini tentunya mempengaruhi minda di otak dan minda.

Keadaan ini memerlukan persekitaran di sekitar penghidap HIV untuk menyokong. Berikan sokongan moral dan kewangan. Tetapi yang paling penting adalah tidak mengasingkannya sendiri.

Apa ubat HIV / AIDS yang biasa digunakan?

Ubat HIV / ADIS ini terbahagi kepada dua bahagian, iaitu:

1. Ubat HIV / ADIS di farmasi

Walaupun hingga sekarang tidak ada obat yang dapat menyembuhkan sepenuhnya, tetapi ada obat yang dapat memperlambat perkembangan virus, yaitu antiretroviral (ARV).

ARV berfungsi dengan membuang unsur-unsur yang perlu dilipatgandakan oleh virus HIV, dan mencegah virus HIV memusnahkan sel CD4. Beberapa jenis ubat ARV, termasuk:

 • Efavirenz
 • Etravirine
 • Nevirapine
 • Lamivudine
 • Zidovudin

2. Penyembuhan HIV / AIDS semula jadi

Berikut adalah beberapa ubat semula jadi yang dapat meningkatkan kemampuan tubuh untuk melawan jangkitan HIV / AIDS:

 • Lidah Buaya
 • Gandarusa
 • Salvia pergi
 • Susu thistle

Apakah makanan dan pantang larang bagi penghidap HIV / ADIS?

Makanan sihat yang baik bagi penderita HIV / AIDS adalah makanan yang mempunyai banyak karbohidrat, buah-buahan dan sayur-sayuran, produk tenusu, kacang-kacangan, dan ikan.

Kemudian ada juga beberapa makanan yang harus dihindari untuk dimakan, yaitu makanan yang tidak dimasak, makanan dan minuman berkarbonat, dan memiliki banyak zat besi.

Bagaimana cara mencegah HIV / ADIS?

Sekiranya anda ingin mencegah penyakit ini merebak kepada diri sendiri, anda harus mengelakkan seks bebas, berkongsi jarum, memperhatikan luka terbuka, dan pastikan anda mendapat vaksin.

Hubungan antara HIV dan AIDS

Bagi anda yang menghidap AIDS, anda pasti dijangkiti HIV. Tetapi anda perlu memahami bahawa orang yang mempunyai HIV tidak selalu mendapat AIDS. Kedua-duanya adalah keadaan yang sangat berbeza. Kes HIV berkembang melalui tiga peringkat:

 • Tahap 1: peringkat akut, beberapa minggu pertama selepas penularan
 • Tahap 2: latensi klinikal, atau tahap kronik
 • Tahap 3: BANTUAN

Kerana HIV menurunkan jumlah CD4, sistem kekebalan tubuh menjadi lemah. Kiraan CD4 dewasa biasa ialah 500 hingga 1,500 setiap milimeter padu. Seseorang dengan nombor di bawah 200 dianggap menghidap AIDS.

Seberapa cepat kes HIV berkembang melalui peringkat kronik berbeza secara signifikan dari orang ke orang.

Tanpa rawatan, penyakit ini dapat bertahan hingga satu dekad sebelum berkembang menjadi AIDS. Tetapi dengan rawatan ia akan mengurangkan risiko anda dijangkiti penyakit ini selama-lamanya.

Walaupun tidak ada penawar untuk HIV, anda tetap dapat mengatasinya. Orang dengan HIV sering mempunyai jangka hayat normal ketika mereka dirawat lebih awal dengan terapi antiretroviral.

Sejalan dengan itu, secara teknis belum ada penawar untuk AIDS. Walau bagaimanapun, rawatan alternatif lain dapat meningkatkan jumlah CD4 seseorang sehingga mereka dianggap tidak lagi menghidap AIDS.

Proses penularan HIV

Sesiapa sahaja boleh menghidap HIV. Virus ini menular dalam cairan tubuh yang meliputi darah, air mani, dan cairan vagina.

Beberapa cara penularan HIV dari orang ke orang boleh dilakukan melalui seks faraj atau dubur. Jalan penularan yang paling biasa adalah seks tanpa perlindungan dan suntikan ubat.

Tetapi anda perlu tahu bahawa HIV tidak akan disebarkan melalui beberapa perkara seperti sentuhan kulit ketika memeluk, berjabat tangan, atau mencium.

Penting untuk diperhatikan bahawa jika seseorang dengan HIV dirawat dan mempunyai viral load yang tidak dapat dikesan secara berterusan, maka hampir mustahil untuk menyebarkan virus ini kepada orang lain.

Diagnosis HIV dan AIDS

Apabila anda ingin mengetahui sama ada anda dijangkiti virus HIV atau tidak, anda biasanya akan memulakan dengan melakukan ujian darah. Kaedah ini juga kemungkinan besar bagi doktor untuk memeriksa dan menentukan sama ada anda dijangkiti atau tidak.

Kemudian untuk ketepatan ujian itu sendiri bergantung pada masa terakhir anda terkena HIV. Contohnya, kapan terakhir kali anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan atau kali terakhir anda berkongsi jarum.

Diperlukan sekitar 3 bulan untuk antibodi Virus Kekurangan Imuniti Manusia muncul dalam ujian HIV.

Sekiranya setelah melakukan ujian hasilnya positif, ini bermakna anda mempunyai virus HIV dan telah dijangkiti penyakit ini. Tetapi anda perlu ingat bahawa walaupun anda menghidap HIV, anda tidak semestinya menghidap AIDS.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

Baca juga: Penasaran Bagaimana Menguji HIV pada Bayi dan Kanak-kanak? Inilah penjelasannya