Kesihatan

Mesti tahu! Ini adalah pelbagai faedah cuka sari apel untuk wajah dan kesihatan

Manfaat cuka sari apel untuk wajah telah lama dikenali di dunia penjagaan kulit. Cuka sari apel mengandungi asid asetik kimia sebagai hasil penapaian sari apel dengan ragi dan bakteria bermanfaat. Asid asetik terkenal dengan sifat antibakteria dan antijamur.

Citing Menshealth.com, penolong profesor perubatan di Baylor College of Medicine, dr. Rajani Katta berkata, asid asetik mempunyai fungsi sebagai keratolitik, yang merupakan bahan yang berfungsi untuk memecahkan palam keratin yang menyumbat liang.

Baca juga: Untuk kulit yang sihat, ini adalah pelbagai penyebab jerawat batu yang memerlukan perhatian

Khasiat cuka sari apel untuk kulit wajah

Hingga kini, belum ada penyelidikan saintifik untuk membuktikan faedah cuka sari apel untuk kulit wajah. Walau bagaimanapun, beberapa teori percaya bahawa cuka sari apel dapat membantu mengembalikan tahap pH di dalam badan.

Manfaat seperti ini sangat diperlukan apabila keseimbangan asid-basa pada kulit berkurang. Hingga akhirnya ia menjadi tempat pembiakan bakteria, yang boleh menyebabkan jerawat di wajah.

Kelebihan menggunakan cuka sari apel untuk kulit wajah masih mempunyai kebaikan dan keburukan. Beberapa faedah dan cara membuat cuka sari apel yang boleh anda ikuti adalah seperti berikut:

1. Cuka sari apel sebagai pencuci muka

Membersihkan wajah anda dengan cuka sari apel dipercayai cukup berkesan untuk membunuh bakteria dan kotoran.

Kandungan asid asetik dalam cuka sari apel dianggap menghilangkan bakteria yang menyebabkan penyakit kulit, termasuk jerawat dan eksim.

Cuka sari apel juga mengandungi pelbagai vitamin dan mineral, seperti vitamin B-3 yang bermanfaat untuk meningkatkan kesihatan kulit. Keasidan cuka sari apel dapat membantu menyeimbangkan pH kulit semasa membersihkannya.

2. Mengatasi hiperpigmentasi

Hiperpigmentasi adalah keadaan apabila warna kulit anda berubah menjadi jalur kerana pengeluaran melanin berlebihan.

Dalam beberapa kes, hiperpigmentasi dapat mengubah warna kulit anda menjadi gelap jika anda menghadapi masalah dengan penggunaan kosmetik.

Cuka sari apel yang mengandungi asid asetik dipercayai dapat memberikan manfaat untuk membantu mengatasi masalah ini dan mengembalikan kecerahan kulit wajah.

3. Cuka Sari Apel untuk Kedutan

Seiring bertambahnya usia, kulit secara semula jadi kehilangan keanjalan dan akhirnya membentuk kedutan. Salah satu cara untuk membantu mengurangkan kedutan adalah merawat kulit anda lebih awal.

Kelebihan cuka sari apel yang digunakan sebagai toner dipercayai dapat mengatasi kedutan. Cuka sari apel berfungsi untuk menegangkan kulit dan melindunginya dari bakteria.

Cara menggunakan cuka sari apel adalah mencairkannya dengan air sebelum disapukan ke kulit. Topeng cuka sari apel perlu digunakan secara berkala untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

4. Kebaikan untuk wajah berjerawat

Cuka sari apel untuk jerawat juga sesuai, anda tahu! Bakteria dan minyak yang terkumpul dapat menyumbat liang pada wajah. Kandungan asid asetik dan sifat antimikrob cuka sari apel dapat membantu mengurangkan jerawat.

Oleh itu, penggunaan cuka sari apel untuk jerawat cukup digalakkan. Gunakan cuka sari apel untuk jerawat sebagai sebahagian daripada rutin penjagaan kulit wajah harian anda untuk faedah maksimum.

5. Menyamarkan parut jerawat

Proses penggunaan cuka sari apel yang mengandungi asid organik terus ke kulit biasanya disebut sebagai pengelupasan kimia.

Proses ini berfungsi dengan membenarkan asid organik menghilangkan lapisan luar kulit pada wajah dan mencetuskan pertumbuhan semula kulit.

Asid laktik yang terkandung dalam cuka sari apel juga diakui mampu memperbaiki tekstur dan pigmentasi parut jerawat.

6. Membantu pembebasan sel kulit mati

Pengelupasan adalah proses penjagaan kulit yang berfungsi dengan membuang sel-sel kulit mati yang lama. Caranya ialah dengan menggunakan topeng cuka sari apel secara berkala.

Cuka sari apel mengandungi sebilangan kecil asid malik yang merupakan zat untuk membantu mengelupas kulit mati dan menjana semula sel kulit baru.

7. Mengatasi selaran matahari

Walaupun tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa cuka sari apel dapat merawat selaran matahari.

Walau bagaimanapun, mencampurkan cuka sari apel dengan air banyak dilakukan kerana dipercayai salah satu cara untuk merawat kulit setelah terbakar sinar matahari.

8. Khasiat cuka sari apel untuk kulit kering

Manfaat cuka sari apel seterusnya untuk kesihatan wajah adalah kemampuannya mengatasi pelbagai masalah kulit yang menjengkelkan. Salah satu kegunaannya adalah membuat topeng cuka sari apel.

Cuka sari apel dipercayai dapat menyembuhkan kulit gatal dan kering dengan menormalkan keseimbangan pH di permukaannya, termasuk di wajah.

Khasiat cuka sari apel untuk kesihatan

Selain kesihatan kulit wajah, ternyata cuka sari apel juga dapat membawa manfaat positif untuk kesihatan tubuh, anda tahu.

Seperti yang kita ketahui, cuka sari apel memang merupakan salah satu bahan makanan yang sering dijumpai di dapur.

Sebilangan faedah kesihatan cuka sari apel berikut boleh membuatkan anda lebih kerap menggunakannya.

1. Menurunkan kadar gula dalam darah

Beberapa kajian menunjukkan bahawa cuka sari apel mempunyai janji besar dalam meningkatkan kepekaan insulin dan membantu menurunkan tindak balas gula darah setelah makan.

Terutama pada mereka yang menghidap diabetes jenis 2. Diabetes jenis 2 dicirikan oleh kadar gula darah tinggi yang disebabkan oleh ketahanan insulin atau ketidakupayaan untuk menghasilkan insulin.

Walau bagaimanapun, jika anda sedang mengambil ubat penurun gula darah, tanyakan kepada doktor anda sebelum meningkatkan pengambilan cuka apa pun.

2. Khasiat cuka sari apel untuk kesihatan kulit

Bukan hanya untuk wajah, cuka sari apel juga dapat memberi manfaat kepada kesihatan kulit anda secara keseluruhan. Cuka sari apel secara semula jadi berasid dan mempunyai sifat antimikroba.

Ini bermaksud bahawa cuka sari apel dapat membantu meningkatkan penghalang kulit dan mencegah jangkitan.

Mengingat sifat antibakteria, secara teori, cuka sari apel dapat membantu mencegah jangkitan kulit yang berkaitan dengan eksim dan keadaan kulit yang lain.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengetahui seberapa selamat dan berkesan ubat ini.

3. Membantu menurunkan kolesterol

Dalam sebuah kajian yang dilakukan pada tikus, cuka sari apel terbukti dapat menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL), total kolesterol, dan kadar trigliserida.

Hasil ini diduga berasal dari kandungan antioksidan dalam cuka sari apel. Namun, ingat bahawa kajian ini hanya dilakukan pada tikus.

Penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan dengan objek manusia untuk menentukan faedah cuka sari apel untuk kesihatan manusia.

4. Membantu membunuh bakteria

Cuka dapat membantu membunuh patogen, termasuk bakteria. Bahan utama dalam cuka, iaitu asid asetik, dapat membunuh bakteria berbahaya atau mencegahnya membiak.

Ini sangat berguna jika anda suka makan salad sayur-sayuran dan buah-buahan. Menambah cuka sari apel ke salad boleh memberi tujuan selain menambah rasa.

Satu kajian mendapati bahawa jus lemon dan cuka dapat mengurangkan pertumbuhan salmonella pada arugula yang tercemar. Jadi cuka sari apel dapat membawa manfaat kesihatan dengan mencegah masuknya bakteria ke dalam badan.

Walaupun anda menggunakan cuka sari apel, anda masih harus menggunakan akal. Sekiranya anda makan ayam mentah dengan bayam, cuka tidak akan menghentikan cirit-birit.

Adakah benar bahawa terdapat faedah cuka sari apel untuk diet?

Kelebihan lain adalah bahawa terdapat faedah cuka sari apel untuk diet juga. Walau bagaimanapun, penyelidikan di sebalik manfaat cuka sari apel untuk diet baru dilakukan secara kecil-kecilan.

Kajian yang paling banyak disebut adalah kajian pada tahun 2009 terhadap 175 orang yang menggunakan minuman yang mengandungi 0, 1, atau 2 sudu cuka setiap hari.

Selepas tiga bulan, mereka yang memakan cuka mengalami penurunan berat badan yang sederhana (2 hingga 4 paun). Satu lagi kajian kecil mendapati bahawa pengambilan cuka meningkatkan rasa kenyang setelah makan, tetapi ia menghasilkan kesan mual.

Intinya adalah bahawa menambah atau mengurangkan satu makanan atau ramuan, jarang memberi kesan ketara terhadap penurunan berat badan. Keseluruhan diet dan gaya hidup adalah faktor utama yang menyebabkan penurunan berat badan jangka panjang.

Kesan sampingan cuka sari apel pada wajah

Cara menggunakan cuka sari apel mestilah sesuai dan tidak boleh berlebihan. Sekiranya anda menggunakan cuka sari apel secara berlebihan dan tidak sesuai dengan cadangannya, ia akan menyebabkan kesan sampingan pada kulit.

Selain itu, cara membuat cuka sari apel juga perlu dipertimbangkan. Salah satu contoh kesan sampingan jika kaedah membuat cuka sari apel salah adalah kulit akan terbakar. Oleh itu, pastikan tidak menggunakannya secara langsung pada kulit tanpa mencampurkannya dengan air.

Petua untuk mengelakkan kesan sampingan

Untuk mengurangkan risiko kesan sampingan kerana penggunaan cuka sari apel yang tidak betul, anda boleh mengambil beberapa langkah, seperti:

  • Kurangkan jumlah cuka sari apel yang dimakan di wajah
  • Mengurangkan tempoh penggunaan cuka sari apel di wajah
  • Harus selalu mencairkan cuka sari apel dengan air

Hingga kini, masih ada sedikit kajian khusus yang dilakukan untuk menentukan kesan sampingan dan keselamatan penggunaan cuka sari apel dalam jangka panjang.

Oleh itu, sangat digalakkan untuk berjumpa doktor kulit terlebih dahulu, ya.

Baca juga: 5 Rutin Menggunakan Penjagaan Kulit Anti Penuaan, untuk Tetap Muda!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!