Kesihatan

Bolehkah Anda Minum Ais Sepanjang Tempoh Anda: Bagaimana Ia Mempengaruhi Siklus Menstruasi Anda?

Mengonsumsi air sejuk atau minum ais adalah hobi bagi banyak orang, termasuk wanita. Minum ais dianggap lebih menyegarkan badan. Walau bagaimanapun, banyak orang berpendapat bahawa minum ais semasa haid tidak dibenarkan. Kerana, boleh mempengaruhi haid.

Jadi, adakah ini benar atau hanya mitos? Ayuh, lihat jawapannya di sini.

Baca juga: Selera makan selalu meningkat semasa PMS? Inilah sebabnya!

Adakah dibenarkan minum ais semasa haid?

Minum ais semasa haid atau haid adalah salah satu pantang larang yang beredar di masyarakat. Kerana, minum ais semasa haid dianggap menyebabkan darah membeku atau benar-benar membuat haid berhenti. Namun, ini hanyalah mitos.

Dipetik dari halaman Unicef.org, air sejuk tidak mempengaruhi kitaran haid. Kitaran haid itu sendiri berkaitan dengan sistem pembiakan, sementara pengambilan minuman atau makanan tertentu berkaitan dengan sistem pencernaan. Kedua-duanya sangat berbeza.

Oleh itu, tidak ada risiko haid akan berhenti dan darah beku atau gumpalan akibat makan makanan tertentu atau minum ais.

Baca juga: Risaukan tempoh anda datang pada masa yang salah? Inilah Pilihan Dadah untuk Menghentikannya

Adakah benar bahawa minum ais semasa haid boleh menyebabkan kekejangan haid menjadi lebih teruk?

Semasa haid, kita sering mengalami gejala yang tidak selesa, salah satunya adalah kekejangan haid. Sebilangan orang percaya bahawa minum ais semasa haid boleh membuat kekejangan haid menjadi lebih teruk.

Anda perlu tahu bahawa kekejangan haid disebabkan oleh pengecutan rahim yang berlebihan. Pengecutan otot ini disebabkan oleh zat seperti hormon (prostaglandin) yang terlibat dalam kesakitan dan keradangan yang mencetuskan kontraksi otot rahim.

Itulah sebabnya kami dinasihatkan untuk tidak mengonsumsi makanan atau minuman tertentu yang bertanggungjawab untuk memicu pengeluaran bahan-bahan ini.

Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang membuktikan atau membantah kesan makanan atau minuman sejuk pada kekejangan haid.

Walau bagaimanapun, sebagai langkah pencegahan dan pencegahan, lebih disarankan untuk mengambil minuman suam daripada minum ais semasa haid.

Menurut Shilpa Arora, seorang pengamal kesihatan mengatakan bahawa semasa haid, lebih baik mengelakkan minum atau memakan makanan sejuk.

Otot di ovari dan dinding faraj mungkin mengencangkan. Otot-otot ini tidak dapat meregangkan lebih jauh, dan menyebabkan rasa tidak selesa.

Selain itu, dia mengatakan bahawa untuk meningkatkan aliran darah, Anda harus minum air suam dan mengelakkan makan makanan yang sangat sejuk dan manis untuk mencegah keradangan, seperti yang dikutip dari MAKANAN NDTV.

Makanan dan minuman yang harus dielakkan semasa haid

Juga penting untuk mengetahui bahawa semasa haid, ada makanan dan minuman tertentu yang dapat memperburuk gejala haid dan harus dielakkan atau dibatasi penggunaannya.

Berikut adalah senarai beberapa minuman dan makanan yang tidak boleh dimakan semasa haid:

1. Minuman Berkafein

Sebaliknya, elakkan minum terlalu banyak minuman berkafein sebelum dan semasa haid. Ini kerana ini dapat meningkatkan kekerapan kekejangan dan menyebabkan vasokonstriksi atau penyempitan saluran darah yang dapat memperburuk gejala kekejangan haid.

2. Karbohidrat halus dan gula halus

Apabila pengeluaran dan tindak balas insulin tidak diatur dengan baik, tubuh akan mengalami kesukaran untuk menghasilkan dan mengimbangi hormon lain. Gula halus boleh menyebabkan tubuh mengekalkan natrium dan air, yang meningkatkan gejala perut kembung.

Selain itu, pengambilan karbohidrat halus dan gula halus boleh menyebabkan perubahan mood.

3. Produk tenusu

Pengambilan produk tenusu yang berlebihan semasa haid juga tidak digalakkan. Ini kerana boleh mencetuskan kekejangan perut.

4. Makanan berlemak

Senarai makanan yang harus dielakkan adalah makanan berlemak.

Dr. Rocio Salas-Whalen, ahli endokrinologi seperti yang dipetik dari Insider mengatakan bahawa makanan berlemak dapat meningkatkan jumlah prostaglandin dalam tubuh. Prostaglandin adalah hormon yang membuat kontraksi rahim.

5. Makanan dengan kandungan garam yang tinggi

Tidak lupa, makanan dengan kandungan garam tinggi yang harus anda elakkan. Dr. Salas-Whalen mengatakan bahawa makanan masin harus dielakkan semasa haid kerana boleh memperburuk gejala kembung dan pengekalan air di dalam badan.

Sekiranya anda ingin mengelakkan ini, anda harus menghadkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan natrium atau natrium kira-kira 1-2 minggu sebelum haid bermula.

Itulah beberapa maklumat mengenai minum ais semasa haid. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai makanan atau minuman apa yang harus dimakan atau dielakkan semasa haid, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!