Kesihatan

Perkembangan Bayi 3 Bulan: Ibu Mula Mula Tidur Dengan Baik!

Perkembangan bayi anda pada 3 bulan masih bersedia untuk terus mengejutkan anda. Mungkin salah satu berita baik dalam fasa ini adalah waktu tidur bayi menjadi lebih teratur.

Di samping itu, bayi juga akan lebih banyak tersenyum dan ketawa. Pembangunan yang baik, ibu? Selain itu, masih banyak perkembangan yang berlaku pada bayi berusia 3 bulan. Jadi, apa yang boleh dilakukan oleh bayi berusia 3 bulan?

Mari kita bincangkan satu persatu!

Baca Juga: Bayi Tercekik Susu Payudara, Apa yang Menyebabkannya dan Apa Yang Harus Anda Lakukan?

Perkembangan bayi 3 bulan

Banyak pakar menyebut 12 minggu pertama setelah bayi dilahirkan sebagai "trimester keempat" kerana masih banyak pertumbuhan yang berlaku dalam jangka masa tersebut.

Berikut adalah beberapa tonggak perkembangan yang dapat anda lihat pada bayi anda yang berusia 3 bulan:

Perkembangan berat badan bayi 3 bulan

Petikan Berita Perubatan Hari Ini, berat purata bayi berusia 3 bulan ialah 5.8 kg untuk kanak-kanak perempuan dan 6.4 kg untuk kanak-kanak lelaki. Angka ini adalah rata-rata, yang bermaksud ia bukan penanda aras yang pasti.

Berat bayi 3 bulan boleh berbeza antara satu sama lain. Terdapat banyak perkara yang boleh mempengaruhi berat badan bayi anda, seperti memberi nutrisi melalui susu ibu, kelahiran pramatang, kepada penyakit atau keadaan perubatan tertentu.

Dalam beberapa kes, bayi masih dianggap sihat walaupun mereka tidak mempunyai berat badan rata-rata, asalkan mereka terus menunjukkan trend kenaikan berat badan yang stabil.

Apa yang boleh dilakukan oleh bayi berusia 3 bulan?

Setiap hari, perkembangan fizikal bayi semakin baik. Salah satunya, dia mula dapat mengangkat kepalanya sambil berbaring di perutnya! Apa yang boleh dilakukan oleh bayi berusia 3 bulan? Inilah jawapannya:

1. Menghisap ibu jari atau jari

Pada usia 3 bulan, bayi mula menyedari kehadiran tangan mereka. Jadi bermula dari fasa ini mereka akan mula menghisap ibu jari atau jari mereka.

Mereka mungkin terpesona dan kemudian mengunyah jari atau merasa selesa dalam menghisap ibu jari mereka.

2. Pengiktirafan aroma

Pada fasa ini, bayi mula mengenali aroma orang yang paling menjaga mereka, iaitu Moms. Sebenarnya kemampuan ini sudah ada sejak dia dilahirkan, tetapi pada usia 3 bulan dia boleh dikatakan pakar dalam mengenali aroma.

3. Kepekaan tekstur

Pada peringkat ini, rasa sentuhan juga akan lebih sensitif. Menjelang 3 bulan, anak anda akan mempunyai pilihan untuk tekstur.

Bahkan mempunyai tindak balas yang kuat terhadap sentuhan dan tekstur yang mereka rasa menenangkan atau tidak selesa.

4. Kawal kepala bayi

Pada 3 bulan, bayi jauh lebih kuat dan dapat menopang kepalanya tegak. Mereka boleh mengangkat kepala pada sudut 90 darjah pada perut mereka dari usia 12 minggu.

5. Kedudukan duduk

Apabila anda memegang bayi anda di pangkuan anda, mereka akan mula duduk dengan baik dan dapat mengawal kepalanya dengan stabil.

6. Mulakan belajar untuk "berdiri"

Pada usia 3 bulan, anda boleh mula mengangkat bayi anda dalam keadaan lurus atau "berdiri".

Ini digunakan untuk melihat kemahiran bayi dalam menguruskan berat badan di kaki mereka. Ini juga biasanya dilakukan oleh doktor pada sesi perundingan.

7. Batuk bayi berusia 3 bulan

Batuk bayi berusia 3 bulan adalah salah satu perkembangan yang perlu anda perhatikan. Pada usia ini, batuk pada bayi tidak selalu menunjukkan penyakit. Dilaporkan dari ibu bapa, Bayi di bawah usia 4 bulan sangat jarang mengalami batuk yang disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria.

Apabila bayi berusia 3 bulan batuk, itu mungkin cara si kecil anda untuk menarik perhatian anda. Sebab lain, bayi kesayangan anda hanya mahu 'bermain' dengan ibu melalui batuk.

Tetapi jika batuk berlaku dengan teruk dan disertai dengan kahak dan demam, ada baiknya memeriksa bayi anda kepada doktor, ya.

Bayi 3 bulan belum dapat perut, adakah itu normal?

Apabila bayi berusia 3 bulan tidak dapat menghidupkan perutnya, anda perlu menyedarinya. Kerana, menurut laluan, pada usia 2 bulan, anak kecil anda seharusnya dapat memiringkan dan berpusing dari posisi terlentang.

Apabila bayi berusia 3 bulan tidak boleh berbaring di perutnya, ini dapat menunjukkan kelewatan perkembangan saraf motorik. Saraf ini memainkan peranan penting dalam banyak aktiviti anak kecil anda, seperti menggerakkan anggota badan.

Perkembangan otak bayi 3 bulan

Selain perkembangan fizikal, dalam fasa ini, otak bayi juga tumbuh. Berikut adalah beberapa langkah yang akan dilakukan:

1. Peningkatan penglihatan

Walaupun mereka tidak dapat menilai sejauh mana atau seberapa dekat objek yang mereka lihat, bayi pada usia 3 bulan sudah dapat mengenali objek yang berukuran 8 hingga 15 inci di depannya.

Bayi lebih suka melihat mainan berwarna terang, kerana kontras yang tajam lebih mudah dilihat. Muka sangat menarik bagi bayi berusia 3 bulan. Lihatlah dia dan dia akan melihat kembali anda. Bayi juga akan memerhatikan pantulan mereka sendiri di cermin.

2. Pendengaran bayi

Pada fasa ini, kejelasan pendengaran bayi semakin meningkat. Bayi pada usia ini akan bertukar dan tersenyum ketika mendengar suara ibu bapa mereka, dan mereka gemar mendengar semua jenis muzik.

3. Mula belajar memegang

Pada usia mereka 3 bulan, bayi juga akan mulai belajar menggunakan kedua tangan untuk memegang semua benda yang mereka lihat seperti mainan.

4. Mengikuti objek atau objek

Mungkin pada minggu-minggu sebelumnya, anda menyedari bahawa bayi anda akan terus menatap objek yang sedang dilihatnya. Nah, pada usia ini, bayi mungkin akan terus memperhatikan objek 180 darjah.

keperibadian bayi

Satu perkara yang pasti dapat dilakukan oleh bayi berusia 3 bulan adalah perkembangan keperibadiannya yang semakin meningkat. Dia mungkin serius, bodoh, suka bersikap, berterusan, atau tekad.

Banyak bayi ketawa terbahak-bahak untuk pertama kalinya sekitar usia 3 bulan. Dia akan dapat ketawa terbahak-bahak dan menjangkakan saat dia akan dijemput ketika Ibu menjemputnya.

Corak tidur bayi 3 bulan

Sistem saraf bayi berusia 3 bulan semakin matang, dan perutnya dapat menampung lebih banyak susu ibu atau formula. Perubahan itu akan membolehkan bayi anda tidur selama enam atau tujuh jam pada satu masa, yang bermaksud anda boleh tidur lena.

Sekiranya bayi anda bangun di tengah malam, tunggu kira-kira 30 saat sebelum pergi ke taska dan menjemputnya. Kadang kala, bayi akan menangis selama beberapa saat dan kemudian tidur sendiri.

Sekiranya anda terus menghampirinya sebaik sahaja anda mendengarnya menangis, bayi anda tidak akan belajar tidur sendiri. Namun, jika dia tidak tenang, anda boleh menghampirinya.

Sekiranya dia memerlukan susu ibu atau menukar lampin, lakukanlah dalam gelap sebanyak mungkin. Selepas itu segera baringkan dia. Ini untuk mengajar bayi bahawa ketika gelap atau pada waktu malam adalah waktu untuk tidur.

Baca Juga: Adakah Selamat Memberi Susu Almond kepada Bayi dan Kanak-kanak? Inilah penjelasannya!

Mainan bayi 3 bulan

Mainan anak mata untuk bayi 3 bulan. Sumber gambar: www.momlovesbest.com

Terdapat banyak mainan yang boleh diberikan kepada bayi berusia 3 bulan. Bukan secara rawak, mainan itu mestilah objek yang dapat merangsang bayi berusia 3 bulan sehingga perkembangannya berlaku dengan optimum, misalnya:

  • Gigi: Mainan ini yang direka untuk menggigit dapat merangsang bayi berusia 3 bulan untuk mengunyah makanan ketika giginya tumbuh.
  • Mainan pegang tangan: Mainan ini dapat merangsang bayi berusia 3 bulan untuk mengembangkan saraf motoriknya. Salah satu tanda perkembangan motor yang tertunda pada bayi adalah ketidakupayaan untuk menangkap objek.
  • Mainan yang mempunyai muzik: Mainan bayi 3 bulan ini dapat merangsang kemampuan pancaindera bayi, terutamanya jika muzik akan dimainkan ketika mainan disentuh.
  • Mainan yang mempunyai lampu: Mainan bayi 3 bulan ini dapat melatih penglihatan anak kecil anda. Bayi di bawah satu tahun belum mempunyai sistem penglihatan yang sempurna.

Itulah pelbagai perkembangan dan perkara yang dapat dilakukan oleh bayi pada usia 3 bulan. Jangan lupa untuk selalu memenuhi pengambilan nutrisi anda untuk mengoptimumkan proses pertumbuhan, OK!

Ada soalan lebih lanjut mengenai keibubapaan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found