Kesihatan

10 Faedah Menyanyi untuk Bayi: Baik untuk Otak dan Memperbaiki Ikatan

Ibu, mulai sekarang cuba menyanyikan lagu untuk si kecil anda lebih kerap. Kerana, nyanyian untuk bayi sebenarnya boleh membawa faedah, anda tahu!

Salah satunya berguna untuk pengembangan dan pertumbuhan si kecil. Adakah anda suka menyanyi untuk bayi kesayangan anda?

Faedah nyanyian untuk bayi

Berikut adalah beberapa kelebihan nyanyian untuk bayi yang harus anda ketahui:

1. Baik untuk perkembangan otak

Lancarkan Ibu, satu kajian menunjukkan bahawa penenang atau menyanyi sebelum tidur bermanfaat untuk perkembangan kognitif bayi.

Secara khusus, nyanyian kepada bayi dapat meningkatkan perhatian dan menunjukkan emosi positif untuk anak kecil mereka kepada ibu mereka.

Jessica Grahn, ahli sains saraf kognitif dan profesor di University of Western Ontario melihat hubungan antara irama dan kemahiran bahasa, perhatian, perkembangan, ketajaman pendengaran, dan bahkan interaksi sosial menyanyi untuk bayi.

2. Mengeratkan hubungan

Nyanyian untuk bayi juga dapat bertambah baik ikatan antara bayi dan ibu. Apabila anda menyanyikan lagu untuk si kecil, bayi anda akan membina ikatan yang kuat dengan anda dan suara anda.

Menyanyi menjadikan anda suara pertama dan terpenting dalam hidupnya, jadi si kecil anda juga akan mengetahui bahawa anda menyayanginya.

3. Membantu proses peralihan bayi

Bayi berasa selamat apabila kehidupan dapat diramalkan. Dengan Moms menyanyikan lagu khas untuk setiap aktiviti anak kecil anda, ia seperti memberi kod tentang apa yang akan berlaku.

Contohnya Moms selalu menyanyikan lagu penenang sama setiap malam. Oleh itu, apabila si kecil mendengar anda menyanyikannya, dia akan menyedari bahawa sudah tiba masanya untuk tidur.

Jadi Moms dapat menyiapkan setiap lagu untuk pelbagai aktiviti bersama bayi. Bermula dari lagu bangun tidur, lagu pengantar tidur, atau bahkan lagu untuk waktu makan.

4. Memperkenalkan bahasa kepada kanak-kanak

Muzik dan lagu adalah bahasa sejagat yang dapat difahami oleh sesiapa sahaja. Dengan lagu-lagu yang walaupun anak kecil anda tidak faham, dia dapat mempelajari perbendaharaan kata baru.

Semasa anda menyanyi dan bercakap, bayi anda akan belajar mengenai perkataan, bahasa, dan komunikasi. Melalui nyanyian anda, pemahaman bahasa anda akan bermula.

5. Belajar perbendaharaan kata baru

Semasa anda menyanyi sambil memegang si kecil, anda memperkenalkan perbendaharaan kata baru.

Ini termasuk, sebagai contoh, ketika anda memegang anjing yang disumbat sambil menyanyi tentang anjing, bayi anda belajar mengaitkan nama mainan dengan perkataan yang anda nyanyikan.

Semasa anda menyanyi mengenai bahagian badan dan mencium kaki bayi anda atau menggelitik perutnya, dia juga belajar kata-kata baru.

6. Pelajari irama, sajak, dan irama

Setiap muzik mesti mengandungi irama dan sajak yang juga merupakan bahagian bahasa. Dari aktiviti ini, pada waktunya bayi akan mengenali sajak dan irama.

Walaupun si kecil anda tidak memahami lirik lagu, mereka pasti dapat mengikuti rentak muzik.

Anda mungkin melihat si kecil menari lagu-lagu tertentu atau lebih suka muzik tertentu daripada yang lain.

7. Beri masa bayi untuk bermain

Menyanyi adalah salah satu daripada banyak kaedah bermain untuk si kecil anda. Nah, bermain adalah cara yang menyeronokkan untuk berinteraksi dengan bayi.

Selain itu, menyanyi adalah cara terbaik untuk melibatkan saudara anda dalam menyambut bayi baru ke rumah anda.

Menyanyi dan bermain dengan bayi membina ikatan antara adik-beradik. Jadikan nyanyian sebagai aktiviti keluarga.

8. Bantu bayi mengenali namanya

Bernyanyi untuk bayi juga berguna untuk memperkenalkan nama anak kecil anda. Seorang bayi dapat mengetahui namanya dengan mendengarnya dalam sebuah lagu.

Cuba ganti nama bayi anda dengan perkataan lain dalam lagu itu sehingga dia mendengar namanya dinyanyikan berulang kali.

9. Meningkatkan kemahiran mendengar

Seperti membaca, menyanyi adalah aktiviti yang memerlukan kemahiran mendengar.

Ini adalah peluang lain untuk si kecil anda untuk mula memahami bahasa dan perasaan yang diluahkan melalui permainan bahasa dan nyanyian.

10. Ungkapan cinta

Semua perkara di atas adalah menggunakan suara nyanyian anda sebagai cara untuk menyatakan cinta.

Bayi tidak peduli sama ada anda penyanyi yang hebat atau tidak. Dia hanya peduli bahawa anda menyanyi untuknya. Di mata dan telinga bayi, anda adalah bintang utama!

Ada soalan lebih lanjut mengenai keibubapaan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!