Kesihatan

Bolehkah Pesakit PCOS Hamil? Ketahui Kesan Sampingan dan Komplikasi

Adakah penghidap PCOS boleh hamil masih menjadi persoalan, terutama bagi wanita yang merancang untuk mempunyai bayi. Sindrom ovarium polikistik atau PCOS adalah gangguan yang berkaitan dengan ketidakseimbangan hormon seks wanita.

Pada wanita dengan PCOS akan menghalang perkembangan telur yang matang sehingga kehamilan sukar terjadi. Nah, untuk keterangan lebih lanjut, berikut adalah penjelasan mengenai apa yang dihidapi oleh penghidap PCOS dan kesan sampingan yang mungkin berlaku jika hamil.

Baca juga: Penyakit PCOS: Gejala, Punca, Dadah dan Rawatan

Bolehkah penghidap PCOS hamil?

Dilaporkan oleh Medical News Today, PCOS boleh mempengaruhi kesuburan seseorang dengan pelbagai cara. Masalah ovulasi biasanya merupakan penyebab utama kemandulan pada wanita dengan PCOS.

Ovulasi mungkin tidak berlaku kerana peningkatan pengeluaran testosteron atau kerana folikel ovari yang belum matang.

Adalah biasa bagi orang yang didiagnosis dengan sindrom ovarium polikistik atau PCOS untuk bimbang tentang kemampuan mereka untuk hamil. Perlu diingat, orang dengan PCOS mungkin mengalami ovulasi atau pelepasan telur dari ovari lebih jarang, menjadikannya lebih mudah mengalami keguguran.

Wanita yang ingin hamil tetapi mempunyai PCOS akan mengalami kesukaran untuk melakukan hubungan seks pada hari-hari subur dalam kitaran haid. Oleh kerana itu, diperlukan waktu lebih lama untuk hamil sekiranya ovulasi hanya berlaku setiap beberapa bulan.

Orang dengan PCOS lebih cenderung mencari dan memerlukan rawatan kesuburan dengan pakar. Namun, hakikatnya adalah bahawa majoriti penderita PCOS yang berusaha mempunyai anak boleh hamil dan melahirkan tanpa rawatan kesuburan sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka.

Sekiranya anda berusia di bawah 35 tahun dan ovulasi secara berkala, walaupun anda mempunyai PCOS dan suami anda tidak mempunyai masalah kesuburan, kehamilan mungkin berlaku lebih awal.

Walau bagaimanapun, jika anda dan pasangan anda mempunyai keadaan perubatan yang mempengaruhi kesuburan mungkin memerlukan lebih dari satu tahun.

Kesan sampingan sekiranya penghidap PCOS hamil

Ketidakseimbangan hormon, ovulasi, dan kitaran haid yang tidak teratur akan menyukarkan anda hamil. Walau bagaimanapun, jika penghidap PCOS dapat hamil maka kemungkinan terjadinya komplikasi berbahaya.

Persoalan sama ada penghidap PCOS boleh hamil telah dijawab, tetapi terdapat pelbagai kesan sampingan yang cukup mengancam. Beberapa kesan sampingan atau komplikasi yang boleh berlaku jika penghidap PCOS hamil termasuk yang berikut:

Keguguran awal

Wanita dengan PCOS tiga kali lebih mungkin mengalami keguguran pada bulan-bulan awal kehamilan.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa metformin atau ubat antidiabetik lain dapat mengurangkan risiko keguguran pada wanita hamil dengan PCOS walaupun kajian lebih lanjut diperlukan.

Pra-eklampsia

Seseorang yang mempunyai PCOS dan berjaya hamil mungkin mengalami peningkatan tekanan darah secara tiba-tiba selepas minggu ke-20 kehamilan. Ini sangat berbahaya kerana boleh mempengaruhi buah pinggang, hati, dan otak.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, pra-eklampsia boleh berubah menjadi eklampsia. Keadaan ini secara amnya akan menyebabkan kerosakan organ, sawan, dan juga kematian, jadi rawatan utama perlu dilakukan, termasuk melahirkan sebelum waktunya.

Tekanan darah tinggi

PCOS pada wanita hamil boleh menyebabkan tekanan darah tinggi meningkat. Biasanya, peningkatan tekanan darah mungkin berlaku pada trimester kedua kehamilan dan jika tidak dirawat dengan segera boleh mencetuskan pra-eklampsia.

Kelahiran pramatang

Keadaan wanita dengan PCOS paling kerap mengalami masalah semasa kelahiran, iaitu bayi pramatang. Seorang bayi akan dianggap pramatang jika dilahirkan sebelum kehamilan 37 minggu.

Perlu diingat, bayi pramatang berisiko menghadapi pelbagai masalah kesihatan sama ada selepas kelahiran atau di kemudian hari.

Kencing manis semasa mengandung

Diabetes kehamilan adalah sejenis diabetes yang hanya dapat dialami oleh wanita hamil. Secara amnya, penyakit ini dapat dirawat dan dikawal sehingga tidak menimbulkan masalah yang signifikan bagi ibu dan janin di dalam rahim.

Walau bagaimanapun, bayi yang ibunya menghidap diabetes kehamilan mempunyai gula darah yang sangat tinggi dan sukar bernafas. Di samping itu, wanita yang menghidap diabetes kehamilan boleh menyebabkan anak mereka menghidap diabetes jenis 2 di kemudian hari.

Komplikasi kerana pembedahan caesar

Wanita hamil dengan PCOS lebih cenderung mengalami pembedahan caesar kerana berisiko mendapat kesan sampingan, seperti tekanan darah tinggi. Selain itu, pembedahan caesar yang merupakan prosedur utama memerlukan masa pemulihan yang lebih lama.

Nah, itulah penjelasan sama ada PCOS boleh hamil dan komplikasi yang mungkin dialami. Sekiranya penghidap PCOS sudah merancang kehamilan, maka ada baiknya melakukan pemeriksaan atau kawalan secara berkala untuk mengelakkan kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Baca juga: Ibu Mesti Tahu! Ini Berat Janin Normal Semasa Kehamilan

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!