Kesihatan

Matcha vs Teh Hijau, Mana Yang Lebih Sihat untuk Badan? Ketahui Perbezaannya terlebih dahulu

Anda pasti pernah melihat makanan dengan pelbagai rasa matcha atau teh hijau, betul? Matcha atau teh hijau sememangnya menjadi semakin popular sejak kebelakangan ini.

Bukan hanya sebagai minuman, matcha dan teh hijau juga banyak digunakan sebagai varian rasa makanan dan juga bahan penjagaan kulit. Tetapi, adakah anda tahu bahawa ternyata matcha dan teh hijau adakah ia berbeza? Jadi yang mana lebih sihat?

Baca juga: 7 Manfaat Teh Hijau untuk Kesihatan, Boleh Diet dan Memanjangkan Umur Anda tahu!

Apakah perbezaannya matcha dan teh hijau?

Teh hijau atau teh hijau adalah salah satu minuman paling popular di dunia. Teh hijau Ia juga dipercayai menawarkan pelbagai manfaat kesihatan seperti membantu menurunkan berat badan dan meningkatkan kesihatan jantung.

Teh hijau disajikan dengan menyeduh daun teh ke dalam air, sementara matcha Dibuat dengan melarutkan serbuk daun teh di dalam air. Matcha adalah daun teh hijau yang telah digiling menjadi serbuk halus, sehingga lebih pekat daripada teh hijau biasa.

Matcha dan teh hijau sebenarnya berasal dari tanaman yang sama, iaitu Camellia Sinensis berasal dari China. Walau bagaimanapun, matcha ditanam dan diproses secara berbeza daripada teh hijau biasa.

adalah matcha lebih sihat daripada teh hijau biasa?

Proses membuat matcha ternyata menjadikannya lebih sihat daripada teh hijau biasa. Dalam proses pembuatan matcha, semak teh dilindungi dari sinar matahari selama kira-kira 20-30 hari sebelum penuaian.

Proses ini mencetuskan peningkatan kadar klorofil yang mengubah warna daun menjadi hijau gelap dan meningkatkan pengeluaran asid amino.

Selepas menuai, batang dan urat dikeluarkan dari daun. Ia kemudian digiling dengan batu hingga berubah menjadi serbuk hijau terang yang dikenali sebagai matcha.

Matcha mengandungi lebih banyak kafein dan antioksidan daripada teh hijau biasa. Satu cawan (237 ml) matcha standard yang diperbuat daripada 4 sudu teh serbuk matcha biasanya mengandungi sekitar 280 mg kafein. Satu cawan (237 ml) teh hijau biasa hanya mengandungi 35 mg kafein.

Kerana kandungan kafeinnya yang tinggi, kebanyakan orang tidak minum secawan penuh (237 ml) matcha sekaligus, melainkan 59-118 ml. Kandungan kafein juga bergantung pada jumlah serbuk yang dilarutkan.

Matcha Ia juga sering disajikan dengan pemanis atau susu kerana mempunyai rasa rumput yang sangat pahit.

Apakah faedah kesihatan matcha dan teh hijau?

Matcha dan teh hijau kedua-duanya cukup sihat. Walau bagaimanapun, perbezaan dalam pemprosesan dan pembuatan menghasilkan beberapa manfaat kesihatan yang berbeza.

Antioksidan pada matcha dan teh hijau biasa dapat melawan radikal bebas dalam tubuh dan melindungi sel dan tisu dari kerosakan.

Matcha Sangat tinggi antioksidan, terutamanya katekin. Katekin yang paling kuat adalah epigallocatechin gallate (EGCG). EGCG dapat melawan keradangan di dalam badan, membantu mengekalkan arteri yang sihat, dan meningkatkan pembaikan sel.

Teh hijau dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Banyak faktor yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, termasuk kolesterol total, kolesterol LDL (buruk), trigliserida, dan kadar gula darah. Nah, teh hijau dapat melindungi tubuh daripada faktor-faktor ini.

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang minum teh hijau mempunyai risiko penyakit jantung hingga 31 peratus lebih rendah daripada mereka yang tidak minum teh hijau.

Selain itu, bukan rahsia lagi bahawa teh hijau dapat membantu menurunkan berat badan. Penyelidikan mendedahkan bahawa teh hijau dapat meningkatkan jumlah kalori yang dibakar dengan meningkatkan kadar metabolisme dalam tubuh dan meningkatkan pembakaran lemak selektif hingga 17 persen.

Asid amino yang unik atau L-theanine dalam teh hijau juga dapat meningkatkan gelombang alfa di otak.

Gelombang ini mencetuskan kelonggaran mental, yang dapat membantu melawan isyarat tekanan dan meningkatkan kewaspadaan tanpa menyebabkan rasa mengantuk. Matcha Ia diketahui mempunyai kadar L-theanine yang jauh lebih tinggi daripada teh hijau biasa.

Apakah kesan sampingan pengambilan matcha?

Walaupun mempunyai banyak manfaat kesihatan, umumnya tidak dianjurkan untuk minum lebih dari 2 cawan (474 ​​ml) matcha Sehari. Daun matcha mungkin mengandungi bahan cemar, termasuk logam berat, racun perosak, dan fluorida dari tanah di mana tumbuhan itu tumbuh.

Memakan matcha bahan organik boleh mengurangkan risiko terkena racun perosak, tetapi bahkan daun organik mengandungi bahan dari tanah yang berbahaya jika tertelan dalam jumlah besar.

Adakah anda tahu perbezaan antara dua jenis minuman ini? Mari mula membiasakan diri dengan minum minuman yang dapat menyokong kesihatan badan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!