Kesihatan

Kopi Segera VS Brewed Coffee, Mana Yang Lebih Sihat?

Oleh: Dr. Widiyutha Wiraprasastha

Kopi pada masa ini adalah salah satu minuman paling popular di kalangan milenium. Pelbagai jenis kopi juga banyak terdapat, salah satunya kopi segera dan kopi yang diseduh. Di antara kedua jenis kopi ini, yang manakah lebih sihat?

Ramai yang berpendapat bahawa kopi yang diseduh lebih sihat daripada kopi segera. Ini dikatakan kerana kopi yang diseduh adalah produk yang lebih semula jadi daripada kopi segera buatan kilang.

Kopi segera vs kopi yang dibancuh

Elakkan gula tambahan yang berlebihan semasa minum kopi (Foto: Shutterstock)

Kopi segera adalah produk kopi yang melalui proses pemprosesan mesin industri yang panjang. Secara umum, proses yang dilakukan adalah untuk melakukan proses dehidrasi, iaitu membuang air di dalam biji kopi yang telah diproses sehingga tidak mudah reput.

Sebenarnya dalam kes ini sama sekali tidak ada penambahan proses kimia seperti yang dipercayai oleh banyak orang.

Sementara itu, kopi yang diseduh adalah produk di mana biji kopi yang telah dituai akan segera dipanggang. Kopi yang diseduh secara amnya tidak melalui proses dehidrasi seperti kopi segera.

Baca juga: Jangan Gunakan Mahal, 10 Bahan Rumah Ini Dapat Memutihkan Gigi Secara Semula Jadi

Jika dibandingkan, langsung tidak salah satu daripada mereka menjadi lebih sihat atau tidak. Semuanya bergantung pada had penggunaan maksimum dan bahan tambahan yang digunakan.

Untuk berada di sisi yang selamat, lebih baik membatasi diri dengan hanya minum 1-2 cawan kopi sehari. Elakkan juga menambahkan bahan tambahan seperti gula, krimer, susu, atau bahan pemanis dan perasa yang lain.

Manfaat kesihatan pengambilan kopi

1. Memberi tenaga tambahan

Secawan kopi memberikan tenaga tambahan untuk badan dan menguatkan fokus. Beberapa kajian juga menjelaskan bahawa kafein dalam kopi dapat bermanfaat untuk meningkatkan tekanan darah mood, membantu otak bekerja dengan lebih baik dan meningkatkan prestasi semasa melakukan aktiviti.

2. Menurunkan risiko diabetes jenis 2

Jika diambil secara berkadar, kopi dapat mengurangkan risiko diabetes (Foto: Shutterstock)

Jenis kopi kacang jawa disebut-sebut dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2 dan penyakit Parkinson.

3. Sumber antioksidan semula jadi

Kopi adalah sumber antioksidan yang berguna dalam melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan radikal bebas.

4. Menurunkan risiko penyakit jantung dan sistem saraf

Jaga kesihatan jantung anda dengan minum kopi mengikut had yang disyorkan (Foto: Shutterstock)

Pengambilan kopi berkait rapat dengan risiko kematian yang lebih rendah, serta risiko penyakit jantung dan sistem saraf yang lebih rendah.

Pada dasarnya, minum kopi sebenarnya memberikan banyak faedah untuk kesihatan tubuh, baik kopi segera dan kopi yang diseduh. Hanya saja, jika dikonsumsi dalam jumlah yang berlebihan, kesannya adalah sebaliknya.

mengikut Persatuan Jantung Amerika, pengambilan lebih dari 3 cawan kopi sehari dalam jangka masa panjang tidak baik untuk kesihatan. Jadi, anda harus mengehadkan jumlah pengambilan kopi sehingga anda dapat memperoleh manfaat kesihatan, ya!

Baca juga: Alternatif untuk Air untuk Memenuhi Keperluan Cairan Tubuh, Apa Itu?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found