Kesihatan

Jangan cuai, berikut adalah cara menguji kesihatan mental dengan betul!

Pada masa ini terdapat banyak laman web yang menyediakan ujian mental dalam talian. Tetapi anda harus tahu bahawa hasil ini tidak boleh menjadi penanda aras yang serius tanpa pengawasan doktor. Jadi seperti apa ujian kesihatan mental yang sebenar?

Ya, pemeriksaan dan ujian yang diawasi dengan ketat diperlukan untuk membuat diagnosis kesihatan mental. Jangan salah didiagnosis!

Apakah kesihatan mental?

Perlu diingat bahawa kesihatan mental merangkumi kesejahteraan emosi, psikologi, dan sosial. Ini mempengaruhi cara kita berfikir, merasakan, dan bertindak ketika kita menghadapi kehidupan.

Bukan hanya itu, kesihatan mental juga membantu kita menangani tekanan, berhubungan dengan orang lain, dan membuat pilihan. Oleh itu, kesihatan mental penting pada setiap peringkat kehidupan, dari kecil hingga dewasa.

Apa itu ujian kesihatan mental?

Dilaporkan Medline Plus, Ujian kesihatan mental adalah pemeriksaan kesihatan yang dilihat dari sudut emosi diri anda. Ini dapat membantu mengetahui sama ada anda mempunyai masalah mental atau tidak.

Sudah tentu terdapat banyak jenis gangguan mental. Berikut adalah beberapa jenis gangguan mental yang paling biasa, seperti:

 • Gangguan kemurungan dan mood
 • Gangguan kegelisahan
 • Gangguan makan
 • Gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD)
 • Gangguan tekanan pasca trauma (PTSD)
 • Penyalahgunaan bahan dan gangguan ketagihan
 • Gangguan bipolar
 • Skizofrenia dan gangguan psikotik.

Kesan gangguan mental bermula dari ringan hingga teruk, malah boleh mengancam nyawa. Nasib baik, ramai orang yang mengalami gangguan mental berjaya dirawat dengan ubat atau melalui terapi bicara.

Pemeriksaan kesihatan mental juga dapat disebut dengan beberapa istilah seperti penilaian kesihatan mental, ujian penyakit mental, penilaian psikologi, ujian psikologi, dan penilaian psikiatri.

Apakah cara yang betul untuk melakukan pemeriksaan kesihatan mental?

Sekiranya anda ingin mendapatkan pemeriksaan kesihatan mental yang betul, anda harus meminta bantuan atau berjumpa pakar. Secara amnya, doktor dan psikologi akan melakukan pemeriksaan perubatan psikiatri pesakit melalui pelbagai kaedah.

Tetapi yang paling sering digunakan untuk melakukan ujian kesihatan mental dengan temu ramah dan pemerhatian baik dengan pesakit dan keluarga mereka.

Bukan hanya itu, pemeriksaan tambahan lain seperti ujian darah atau air kencing juga boleh dilakukan untuk menyokong atau mengesahkan diagnosis kesihatan mental yang berlaku kepada anda.

Tahap ujian kesihatan mental

Sebelum melakukan ujian, pesakit atau keluarga harus mencatat semua gejala dan sejarah masalah yang dihadapi, seperti ketika gejala bermula, perkara-perkara yang mencetuskan atau memburukkan lagi gejala yang diadukan.

Jangan lupa untuk membincangkan emosi yang ditunjukkan oleh pesakit ketika gejala muncul. Berikut adalah peringkat pemeriksaan kesihatan mental yang mesti anda lakukan:

1. Ujian temu ramah

Semasa berunding dengan doktor untuk melakukan ujian kesihatan mental pada peringkat awal, biasanya doktor akan bertanya mengenai sejarah kesihatan mental anda, sejarah perubatan, gangguan mental dalam keluarga anda, dan persekitaran sosial harian anda.

2. Pemerhatian

Sebenarnya, tahap pemerhatian ini telah dilakukan sejak peringkat pertama bermula, doktor akan memerhatikan beberapa perkara seperti:

 • Kemunculan sikap yang anda tunjukkan
 • Corak pertuturan
 • Mood
 • Mindset
 • Kefahaman diri
 • Penghakiman atau keputusan yang diambil ketika berhadapan dengan masalah
 • Impulsif

Bukan hanya dua ujian di atas, biasanya untuk memaksimumkan hasil diagnosis doktor, ujian sokongan lain juga diperlukan. Termasuk seperti pemeriksaan darah dan air kencing di makmal atau dengan pencitraan, seperti imbasan CT dan MRI otak.

Baca juga: Gangguan Depresi: Jenis, Gejala dan Rawatan

Siapa yang memerlukan ujian kesihatan mental?

Melancarkan penjelasan dari Medline PlusAnda juga mungkin salah satu orang yang memerlukan pemeriksaan kesihatan mental jika anda mengalami gejala gangguan mental. Gejala berbeza-beza bergantung pada jenis gangguan, tetapi tanda-tanda umum termasuk:

 • Risau atau ketakutan yang berlebihan
 • Kesedihan yang melampau
 • Perubahan besar dalam keperibadian, tabiat makan, atau pola tidur
 • Perubahan mood yang dramatik
 • Marah, kecewa, atau mudah marah
 • Keletihan dan kekurangan tenaga
 • Berfikir keliru dan sukar menumpukan perhatian
 • Perasaan bersalah atau tidak berharga
 • Elakkan aktiviti sosial

Salah satu tanda gangguan mental yang paling serius adalah merenung atau mencuba bunuh diri. Sekiranya anda berfikir untuk mencederakan diri sendiri atau ingin membunuh diri, segera dapatkan pertolongan daripada orang di sekitar anda.

Perlu diingat bahawa yang terbaik adalah tidak mengambil ujian apa pun di talian melakukan pemeriksaan kesihatan, terutama tanpa pengawasan doktor. Segera lakukan konsultasi sekiranya anda mengalami beberapa gejala yang dinyatakan di atas.

Petua menjaga kesihatan mental

Seperti yang kita semua ketahui, kesihatan mental sangat penting. Nah, berikut adalah beberapa petua untuk menjaga kesihatan mental yang perlu anda ketahui.

1. Hormati diri anda

Perlakukan diri anda dengan kebaikan dan rasa hormat, elakkan mengkritik diri sendiri. Untuk belajar menghargai diri sendiri, anda dapat meluangkan masa untuk hobi anda dan memperluas cakrawala anda.

2. Sentiasa berfikiran positif

Juga penting bagi anda untuk selalu berfikir secara positif, untuk melakukan ini anda boleh melakukan beberapa cara, seperti:

 • Cari keseimbangan antara emosi positif dan negatif. Tetap positif tidak bermaksud anda tidak pernah merasakan emosi negatif. Namun, jangan biarkan emosi negatif ini mengambil alih
 • Berusaha untuk terus mengekalkan emosi positif semasa anda memilikinya
 • Rehatkan maklumat negatif. Sebaiknya gunakan media sosial untuk mencari sokongan dan merasa berhubung dengan orang lain, tetapi berhati-hatilah. Jangan biarkan diri anda terpengaruh dengan khabar angin, perdebatan, atau membandingkan kehidupan anda dengan orang lain

3. Menjaga hubungan baik dengan orang lain

Manusia adalah makhluk sosial, dan penting bagi anda untuk mempunyai hubungan yang kuat dan sihat dengan orang lain. Hubungan baik penting untuk kesejahteraan mental anda, mereka dapat:

 • Membantu anda membina rasa kekitaan dan harga diri
 • Memberi anda peluang untuk berkongsi pengalaman positif
 • Memberi sokongan emosi dan membolehkan anda juga menyokong orang lain.

Mempunyai sokongan sosial yang baik juga dapat membantu melindungi anda dari bahaya tekanan.

Untuk melakukan ini, anda boleh meluangkan masa untuk bersama orang lain, seperti keluarga atau rakan dengan melakukan aktiviti positif.

Sebagai alternatif, anda juga boleh menjadi sukarelawan atau menyertai kumpulan yang memfokuskan diri pada hobi yang anda gemari.

4. Mengamalkan kesyukuran

Selain itu, agar kesihatan mental dapat dijaga, anda mesti sentiasa bersyukur dengan perkara baik dalam hidup anda. Anda dapat mempraktikkan rasa terima kasih anda setiap hari, baik dengan memikirkan apa yang anda syukuri atau menuliskannya dalam jurnal.

Contohnya, anda berterima kasih atas sokongan orang tersayang atau perkara baik lain.

Sebaliknya, mengamalkan rasa syukur juga dapat membantu anda melihat kehidupan dalam cahaya yang berbeza.

5. Belajar kemahiran baru

Untuk mengekalkan dan meningkatkan kesejahteraan mental anda, anda juga dapat mempelajari kemahiran baru.

Dipetik dari halaman perkhidmatan kesihatan Kebangsaan (NHS), penyelidikan menunjukkan bahawa belajar kemahiran baru dapat meningkatkan kesejahteraan mental dengan:

 • Meningkatkan keyakinan diri dan harga diri
 • Membantu membina matlamat
 • Membantu anda berhubung dengan orang lain

Terdapat banyak perkara yang dapat anda pelajari, seperti belajar memasak makanan baru atau melakukan sesuatu yang dapat membuat anda merasa tercabar, seperti menulis atau melukis.

6. Menjadi lebih aktif

Menjadi lebih aktif secara fizikal bukan hanya baik untuk kesihatan fizikal anda, tetapi juga bagus untuk kecergasan anda.

Bukan hanya itu, bukti juga menunjukkan bahawa aktif secara fizikal juga dapat meningkatkan kesejahteraan mental dengan:

 • Meningkatkan harga diri
 • Bantu anda menetapkan matlamat atau cabaran dan mencapainya
 • Bantu mengubah mood sehingga menjadi lebih positif.

7. Tetapkan matlamat yang ingin anda capai

Tentukan matlamat yang ingin anda capai secara akademik, profesional dan peribadi, anda boleh menuliskan langkah-langkah yang dapat membantu mencapai matlamat anda.

8. Fokus pada masa sekarang

Berfokus pada masa sekarang juga dapat meningkatkan kesejahteraan anda. Ini termasuk memberi tumpuan kepada pemikiran dan perasaan anda. Berfokus pada masa sekarang juga dapat membantu anda menikmati kehidupan dengan lebih mendalam dan memahami diri anda dengan lebih baik.

9. Menguruskan tekanan dengan baik

Untuk menjaga kesihatan mental, anda juga mesti menguruskan tekanan dengan baik. Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan tekanan, salah satunya adalah meditasi.

Meditasi adalah latihan minda dan badan di mana anda belajar untuk fokus dan berhati-hati. Meditasi biasanya melibatkan lokasi yang tenang, sikap santai, fokus pada perhatian tertentu, dan sikap terbuka.

Selain meditasi, anda juga boleh melakukan teknik relaksasi. Ini adalah latihan yang boleh anda lakukan untuk menghasilkan tindak balas relaksasi semula jadi tubuh.

Teknik relaksasi sendiri juga dapat mengurangkan ketegangan otot dan menstabilkan tekanan darah.

10. Jaga kesihatan badan anda

Bukan hanya kesihatan mental yang perlu anda perhatikan, tetapi juga kesihatan fizikal anda. Kerana menjaga tubuh yang sihat menyumbang kepada kesihatan mental yang baik.

Untuk mengekalkan tubuh yang sihat, anda boleh melakukan beberapa cara, seperti memakan makanan berkhasiat, menghindari gaya hidup yang tidak sihat, atau memenuhi pengambilan cairan di dalam badan.

Anda harus tahu bahawa pemakanan yang baik bukan sahaja dapat membantu anda merasa lebih sihat secara fizikal, tetapi juga dapat meningkatkan mood anda.

Selain itu, anda juga dapat berolahraga secara teratur, dan mendapatkan waktu rehat yang cukup dengan tidur yang mencukupi. Kerana kualiti tidur yang buruk juga boleh mempengaruhi mood.

11. Lakukan perkara yang anda gemari

Melakukan perkara yang anda gemari atau nikmati juga dapat membantu meningkatkan kesejahteraan mental anda.

Sebaliknya, ia juga dapat membantu mengurangkan tekanan dan menumpukan fikiran anda pada sesuatu yang membawa anda keseronokan.

12. Minta pertolongan sekiranya anda memerlukannya

Tidak ada yang salah jika anda memerlukan pertolongan dari orang lain. Kerana anda tidak perlu melakukan semuanya sendirian. Ingat, meminta pertolongan tidak bermaksud anda lemah.

Contohnya, anda boleh meminta orang lain menolong anda mengatasi masalah anda dengan menceritakan kisah kepada orang yang anda percayai.

Berbual dengan orang yang anda percayai dapat mengurangkan beban yang anda tanggung.

Itulah beberapa maklumat mengenai ujian kesihatan mental dan petua untuk menjaga kesihatan mental yang baik.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai ujian atau petua kesihatan mental yang lain, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sinini!