Kesihatan

Cecair Softlens Digunakan sebagai Titisan Mata, Betul atau Tidak?

Tetes sering digunakan untuk membasahi mata sehingga tidak kering. Walau bagaimanapun, pengguna kanta lekap atau kanta lembut mungkin terfikir untuk menggunakan cecair pembersih sebagai titisan mata.

Persoalannya, adakah cecair kanta lekap cukup selamat untuk digunakan sebagai pengganti titisan mata? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Baca juga: Ayuh, kenal pasti 4 punca mata berair dan cara mengatasinya

Perbezaan antara titisan mata dan cecair kanta lekap

Dari penggunaannya, kedua-dua cecair lensa sentuh dan titisan mata mempunyai fungsi yang berbeza. Kerana mereka berdua mempunyai isi yang berbeza.

Berikut adalah perbezaan antara titisan mata dan cecair kanta lekap dari penggunaan dan kandungannya:

Titis mata

Titisan mata biasanya mengandungi zat garam (masin) sebagai bahan asas. Penggunaannya juga beragam, mulai dari sekadar membasahi mata hingga digunakan sebagai ubat untuk berbagai gangguan.

Selain garam sebagai bahan asas, titisan mata juga mengandungi banyak sebatian aktif, bergantung pada produk dan fungsi yang ditawarkan.

Dipetik dari Pusat Perubatan Boulder, Bahan aktif yang biasanya terdapat dalam produk penurunan mata termasuk polietilena glikol, propilena glikol, gliserin, dan polivinil alkohol.

Secara umum, titisan mata boleh digunakan untuk merawat:

  • Mata merah: Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan mata merah, dari keletihan hingga jangkitan. Titisan mata dapat merawat jangkitan atau kerengsaan kerana sifat antibiotik dan anti-radang
  • Mata kering: Seiring bertambahnya usia, badan menghasilkan air mata yang kurang berkualiti. Nah, titisan mata boleh berfungsi sebagai pelincir yang membasahi kornea atau membran yang jelas (lapisan paling luar).
  • Mata gatal: Keadaan ini sering dipicu oleh mata kering atau kerengsaan dari benda asing. Seperti yang telah disebutkan, titisan mata dapat membantu kerengsaan dan kekeringan organ penglihatan
  • Alahan mata: Selain kulit, reaksi alergi juga boleh berlaku pada mata dengan gejala gatal dan kemerahan. Beberapa titisan mata memberikan antihistamin yang dapat melegakan reaksi ini
  • Glaukoma: Keadaan ini berlaku apabila terdapat peningkatan tekanan pada mata, yang boleh merosakkan saraf optik dan menyebabkan kebutaan. Rawatan glaukoma sering menggunakan titisan mata yang mengandungi bahan seperti gliserin
  • Herpes mata: Gejala herpes boleh berlaku bukan sahaja pada kulit, tetapi juga pada mata. Keradangan biasanya berlaku di kornea, selain penutup. Daripada menggunakan krim, doktor biasanya menetapkan ubat tetes mata yang mengandungi antivirus
  • Persediaan operasi: Gangguan mata yang serius seperti katarak memerlukan prosedur pembedahan. Titisan mata digunakan sebelum pembedahan untuk mengurangkan jangkitan. Ubat yang sama juga berfungsi untuk membesarkan murid dan mati rasa kawasan yang terkena

Cecair kanta lekap

Sekiranya anda pemakai kanta lekap dan sering memakainya lebih dari sekali, adalah mustahak untuk membersihkannya kanta lembut dengan cecair khas. Pembasmian kuman bertujuan untuk membunuh bakteria dan kuman.

Bercakap mengenai kandungannya, banyak produk cecair kanta lekap mempunyai hidrogen peroksida sebagai bahan utama. Kompaun ini dipilih kerana tidak memerlukan bahan pengawet dan relatif selamat untuk semua orang, termasuk mereka yang mempunyai kepekaan atau alergi terhadap bahan kimia.

Hidrogen peroksida sangat bagus untuk membasmi kuman kanta lekap, tetapi boleh menyebabkan sengatan jika terkena mata anda. Oleh itu, sebelum memakai kanta lekap, penting untuk meneutralkannya dengan penyelesaian yang biasanya terdapat di kedai kes produk kanta lembut.

Pastikan juga mengeringkan bekas kanta lembut keseluruhannya. Ini kerana bekas yang lembap dapat mengundang bakteria dan mikroorganisma lain. Lebih baik ganti kanta lembut-dengan yang baru sekurang-kurangnya setiap tiga bulan untuk meminimumkan risiko jangkitan.

Bolehkah saya menggunakan cecair? kanta lembut sebagai titisan mata?

Dari penjelasan di atas, dapat disimpulkan bahawa titisan mata dan cecair kanta lekap mempunyai isi dan fungsi yang berbeza. Ini bermaksud, cecair kanta lekap mestilah tidak digunakan sebagai titisan mata. Lebih-lebih lagi jika cecair kanta lekap mempunyai kadar hidrogen peroksida yang tinggi.

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) juga melarang penggunaan cecair kanta lekap semasa tetes mata. Sekiranya terkena hidrogen peroksida, mata dapat menyengat, sensasi terbakar muncul, sehingga yang terburuk adalah kejadian kerosakan kornea.

Sebagai gantinya, anda boleh menggunakan titisan mata setelah mengeluarkan kanta lekap. Kerana, menggunakan kanta lekap untuk waktu yang lama dapat mengeringkan mata anda.

Itulah ulasan mengenai penggunaan titisan mata dan cecair kanta lekap yang perlu anda ketahui. Gunakan titisan mata dan cecair kanta lekap mengikut fungsinya masing-masing supaya tidak ada kesan buruk, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!