Kesihatan

Boleh Mengetatkan Kulit, Inilah 3 Manfaat Besi Wajah Yang Perlu Anda Ketahui!

Selain produk penjagaan kulit, Penjagaan kulit dapat dilakukan dengan prosedur khas, seperti besi muka. Terdapat beberapa faedah menyeterika wajah yang anda dapat, salah satunya adalah kulit yang lebih kencang.

Seperti apa besi muka? Bagaimanakah ia berfungsi? Adakah selamat digunakan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Mengatasi Jerawat hingga Kedutan, Inilah Manfaat Banyaknya Laser Muka

Apa itu besi muka?

Besi muka, juga dikenali sebagai pengetatan kulit frekuensi radio, adalah salah satu kaedah bukan pembedahan pengetatan kulit. Dilaporkan dari Garis Kesihatan, Prosedur ini menggunakan gelombang tenaga khas untuk memanaskan lapisan kulit atau dermis yang dalam.

Mengapa lapisan dalam kulit mesti dipanaskan? Suhu tinggi di dermis dapat merangsang pengeluaran kolagen.

Seiring bertambahnya usia, sel menghasilkan lebih sedikit kolagen. Inilah sebab mengapa ketika anda semakin tua, kulit anda akan kendur dan tanda-tanda seperti kerutan dan garis-garis halus akan muncul di sekitar mata anda.

Bagaimana besi muka berfungsi

Besi muka memancarkan gelombang elektromagnetik untuk memanaskan lapisan kulit yang dalam. Gelombang yang digunakan adalah gelombang tenaga rendah.

Gelombang berfungsi dengan meningkatkan suhu di dermis antara 50 hingga 75 ° Celsius. Prosedur ini biasanya dilakukan dalam masa kurang dari satu jam. Jangan risau, besi muka tidak akan menyebabkan kesakitan.

Menurut satu kajian, jika terdedah kepada suhu di atas 46 ° Celcius selama tiga minit dapat membuat tubuh melepaskan protein kejutan panas (HSP).

Protein kemudiannya merangsang pengeluaran serat kolagen baru. Dari sini, kolagen baru akan membantu kulit mengekalkan ketegasan dan keanjalannya.

Kelebihan menyeterika muka

Besi muka boleh menegangkan kulit. Sumber gambar: www.bestskincenter.com

Seperti yang telah dijelaskan, faedah paling penting dari besi muka adalah menegangkan kulit dan menyamarkan atau menghilangkan tanda-tanda penuaan.

Tetapi, masih ada beberapa faedah lain dari besi muka yang perlu anda ketahui, termasuk:

1. Mengatasi kulit yang rosak

Besi muka dapat membantu mengatasi kerosakan kulit. Kerosakan kulit boleh dicetuskan oleh banyak perkara, termasuk pendedahan cahaya ultraviolet. Pendedahan kepada sinar UV boleh merosakkan struktur serat kolagen.

Satu kajian pada tahun 2011 menjelaskan bahawa prosedur penyetrikaan wajah yang dilakukan selama tiga bulan dapat mengoptimumkan proses perbaikan klinikal pada struktur kulit. Ini kerana besi muka dapat merangsang pengeluaran kolagen baru untuk mengembalikan keanjalan kulit.

2. Mencegah kedutan kulit

Manfaat seterusnya menyeterika wajah adalah mencegah kerutan pada wajah. Kedutan dicirikan oleh penampilan lipatan pada kulit. Keadaan ini biasanya bermula dengan adanya garis-garis halus di wajah.

Kulit yang longgar akan mudah dilipat di kawasan yang terdapat garis-garis halus.

Satu kajian pada tahun 2018 menjelaskan bahawa rawatan biasa menggunakan besi muka selama enam minggu dapat mengurangkan garis-garis halus pada wajah yang menyebabkan lipatan kulit.

3. Melangsingkan wajah

Manfaat besi muka yang terakhir ialah ia dapat menjadikan wajah kelihatan lebih kurus. Menurut kajian 2017, besi muka cukup berkesan untuk memecahkan lemak pada kulit. Dari kajian yang sama, lebih daripada 73 peratus wanita berpuas hati dengan hasilnya.

Kesan sampingan besi muka

Walaupun terdapat banyak kelebihan menyeterika wajah, prosedur ini juga memberi kesan sampingan yang perlu anda perhatikan, termasuk pembengkakan sementara, kekejangan, kesemutan, hingga kemerahan pada kulit.

Petikan Garis Kesihatan, orang berkulit gelap mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kesan sampingan ini.

Baca juga: Bukan hanya mempunyai banyak faedah, mari kita juga mengetahui mitos Face Roller!

Adakah wajar melakukannya sendiri di rumah?

Beberapa pengeluar seterika muka menawarkan peranti yang boleh digunakan di rumah. Cara menggunakannya juga agak mudah, cukup tempelkan kepala alat menyeterika ke wajah dan gerakkan secara merata. Sebelum menggunakannya, periksa tetapan waktu dan suhu.

Dalam beberapa produk, penggunaannya mesti menggunakan krim tertentu untuk mengelakkan kesan sampingan seperti kemerahan.

Walaupun agak mudah, prosedur menyeterika wajah harus dilakukan oleh pakar atau pakar bedah yang diperakui oleh dewan. Kerana, jika dilakukan dengan tidak betul, ada bahaya besar yang boleh ditimbulkan, misalnya luka bakar.

Nah, itulah kelebihan zat besi wajah dan bagaimana ia berfungsi untuk menegangkan kulit. Melakukan prosedur dengan bantuan profesional dapat mengurangkan kesan sampingan dan kemungkinan bahaya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!