Kesihatan

Berhati-hatilah dengan Ketuat Genital, Mari Lihat Punca, Gejala dan Rawatannya!

Ketuat genital adalah salah satu jangkitan kelamin yang paling biasa. Orang yang aktif secara seksual sangat berisiko dijangkiti penyakit ini.

Ketuat alat kelamin sangat berjangkit dan boleh berlaku pada sesiapa sahaja, baik lelaki dan wanita. Untuk mengetahui sebab, rawatan, dan pencegahan ketuat kelamin, lihat ulasan di bawah.

Mengenali ketuat kemaluan

Ketuat genital biasanya dicirikan oleh penampilan tisu kulit di kawasan kemaluan akibat jangkitan. Tisu kulit ini biasanya lembut, dan boleh menyebabkan gatal.

Ketuat genital adalah salah satu penyakit kelamin (STD) yang paling biasa. Penyebabnya adalah jangkitan dengan sejenis virus, human papillomavirus (HPV).

Penyakit ini boleh menyerang lelaki dan wanita. Ketuat genital pada wanita lebih berisiko kerana boleh mencetuskan barah serviks dan kanser vulva.

Penyebaran ketuat genital

Ketuat genital disebarkan melalui aktiviti seksual, termasuk seks oral, vagina, dan dubur. Kemunculan ketuat itu sendiri tidak berlaku setelah anda dijangkiti. Virus ketuat genital dapat menular walaupun tidak ada ketuat yang kelihatan.

Kerana ketuat kemaluan tidak selalu dapat dilihat oleh mata manusia. Mereka mungkin sangat kecil, warna yang sama dengan warna kulit, atau sedikit lebih gelap.

Faktor risiko ketuat genital

Ketuat genital boleh diturunkan dari satu orang ke orang lain. Nah, beberapa faktor di bawah boleh meningkatkan risiko penularan virus.

 • Berkongsi mainan seks
 • Seks oral
 • Melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan pelbagai pasangan
 • Mengalami jangkitan kelamin lain
 • Melakukan hubungan seks dengan pasangan yang tidak diketahui sejarah seksualnya
 • Jadilah aktif secara seksual pada usia muda
 • Mempunyai sistem kekebalan tubuh yang terganggu, seperti dari HIV atau mengambil ubat dari pemindahan organ
 • Asap
 • Bawah 30 tahun
 • Sejarah mangsa penderaan seksual sebagai kanak-kanak
 • Anak-anak ibu yang mempunyai ketuat genital virus semasa melahirkan

Setiap orang yang aktif secara seksual berisiko mendapat ketuat kelamin. Oleh itu, pastikan sentiasa melakukan hubungan seks yang selamat.

Gejala ketuat genital

Apabila anda mengalami ketuat kelamin, beberapa gejala yang dapat anda rasakan adalah ketidakselesaan dan gatal di kawasan genital.

Lokasi penampilan ketuat pada lelaki dan wanita juga sangat berbeza. Berikut adalah tanda atau gejala ketuat genital yang harus anda ketahui:

 • Kemunculan ketulan tisu kulit yang berwarna kecoklatan atau kemerahan di kawasan kemaluan
 • Permukaan atas menyerupai kembang kol dan terasa halus atau sedikit bergelombang pada sentuhan
 • Gatal atau tidak selesa di kawasan kemaluan
 • Pendarahan berlaku semasa persetubuhan
 • Ketuat boleh sangat kecil dan rata sehingga tidak kelihatan.

Apabila ketuat alat kelamin tidak dapat dilihat oleh mata kasar, mereka masih boleh menyebabkan gejala, seperti keputihan, gatal, pendarahan, dan sensasi terbakar.

Lokasi penampilan ketuat

Jangkitan ketuat genital tidak hanya boleh muncul di kawasan genital, anda tahu, malah boleh terjadi di mulut ke saluran kerongkong.

Ketuat boleh berkembang menjadi lebih, ini biasanya lebih berisiko bagi mereka yang mempunyai sistem kekebalan tubuh yang terganggu.

Ketuat genital pada lelaki boleh muncul di kawasan berikut:

 • zakar
 • Skrotum
 • Selangkangan
 • Paha
 • Di dalam atau di sekitar dubur

Bagi wanita, ketuat ini boleh muncul:

 • Di faraj atau dubur
 • Bahagian luar faraj atau dubur
 • Pada serviks

Ketuat genital juga boleh muncul di bibir, mulut, lidah, atau tekak seseorang yang pernah melakukan hubungan seksual oral dengan seseorang yang membawa virus ketuat genital.

Komplikasi ketuat genital

Jangkitan yang disebabkan oleh virus HPV boleh menjadi buruk bagi lelaki dan wanita. Mulai dari gangguan kehamilan hingga barah.

1. Kanser

Ketuat genital kerana jangkitan HPV boleh menjadi penyebab utama barah serviks pada wanita. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan displasia atau perubahan prakanker pada sel serviks.

Jenis HPV lain juga boleh menyebabkan barah vulva, yang merupakan organ kelamin wanita. Bukan hanya pada wanita, ketuat kelamin juga boleh menyebabkan barah zakar pada lelaki.

Selain risiko barah di kawasan genital, virus ketuat genital juga boleh menyebabkan barah dubur.

2. Gangguan kehamilan

Ketuat boleh membesar dan menyukarkan penghidap kencing. Walau bagaimanapun, kes ini sangat jarang berlaku. Selain gangguan ketika membuang air kecil, ketuat yang membesar juga dapat menghalang peregangan tisu vagina semasa melahirkan.

Ketuat besar di vulva atau di faraj boleh berdarah ketika diregangkan semasa melahirkan. Selain itu, virus ini juga berisiko menular ke bayi, walaupun kes masih jarang berlaku.

Ketuat boleh muncul di kerongkong bayi dan menyebabkan kesukaran bernafas. Bayi mungkin memerlukan pembedahan agar saluran udara tidak tersumbat.

Diagnosis ketuat genital

Seorang doktor biasanya dapat mendiagnosis ketuat kelamin dengan melihatnya. Doktor juga sering memeriksa faraj atau dubur.

Di samping itu, doktor juga boleh melakukan biopsi kulit. Biopsi dilakukan dengan mengambil sampel kulit atau ketuat untuk diperiksa di makmal.

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami salah satu perkara berikut:

 • Mengalami gejala ketuat genital
 • Mempunyai ketuat kemaluan
 • Mempunyai gejala ketuat kelamin dan baru-baru ini melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan pasangan baru
 • Anda atau pasangan anda mengalami gejala ketuat kelamin setelah salah seorang daripada anda melakukan hubungan seks dengan pasangan lain
 • Pasangan anda positif untuk jangkitan kelamin
 • Pesakit mengandung atau cuba hamil
 • Gatal atau pendarahan dari alat kelamin atau dubur
 • Perubahan aliran air kencing (mis., Ke samping)

Rawatan ketuat genital

Untuk menghilangkan ketuat genital sepenuhnya, ubat-ubatan bebas yang biasanya terdapat di farmasi mungkin tidak mencukupi.

Oleh itu, anda harus segera menghubungi pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Doktor hanya akan merawat pesakit yang mempunyai ketuat yang kelihatan. Jenis rawatan bergantung pada lokasi ketuat, jumlah ketuat, dan penampilan ketuat.

Kaedah berikut boleh digunakan untuk merawat ketuat kelamin:

1. Perubatan topikal

Topikal bermaksud ubat itu digunakan terus ke kawasan di mana ketuat muncul. Doktor anda mungkin menetapkan rawatan ketuat topikal yang mengandungi: imiquimod (Aldara), podofilin, podofilox (Condylox), asid trikloroasetik, atau TCA.

Rawatan ini boleh dilakukan di rumah atau di klinik. Rawatan boleh berterusan selama beberapa minggu. Sekiranya ketuat yang kelihatan tidak hilang dari masa ke masa, anda mungkin memerlukan pembedahan kecil untuk menghilangkannya.

Untuk mengetahui kaedah pembedahan membuang ketuat alat kelamin, lihat ulasan di bawah.

2. Cryotherapy

Cryotherapy adalah proses membuang ketuat dengan membekukan kawasan ketuat dengan nitrogen cair. Proses pembekuan menyebabkan lapisan kulit di sekitar ketuat melepuh.

Ketika kulit sembuh, lesi atau tisu ketuat akan terkelupas, memungkinkan kulit baru muncul. Kadang-kadang, rawatan tidak cukup untuk melakukannya sekali. Ia memerlukan beberapa operasi untuk menghilangkan ketuat sepenuhnya.

3. Elektrokauteri

Sekiranya krioterapi gunakan sejuk, elektrokauter Ia menggunakan arus elektrik untuk memusnahkan ketuat. Proses ini biasanya memerlukan pesakit untuk menerima anestesia tempatan atau anestesia.

4. Laser

Selain menggunakan suhu sejuk dan arus elektrik, anda juga boleh menggunakan laser. Terapi laser juga merupakan kaedah yang berkesan untuk memusnahkan tisu ketuat.

5. Pembedahan

Kaedah terakhir rawatan ketuat yang biasanya dilakukan adalah melakukan pembedahan secara langsung pada kawasan ketuat.

Untuk membuangnya, ketuat akan dipotong secara langsung alias potongan. Untuk menjalankan prosedur ini biasanya pesakit akan mendapat anestetik tempatan.

Untuk merawat ketuat kelamin, doktor boleh menggunakan beberapa kaedah sekaligus.

Rawatan ketuat pada wanita hamil

Ketuat boleh tumbuh di faraj wanita hamil anda dan berpotensi menyebarkannya ke bayi semasa proses kelahiran. Sekiranya ukuran dan bilangannya semakin besar, maka prosedur penyingkiran ketuat dapat dilakukan.

Walau bagaimanapun, untuk menentukan kaedah apa yang paling tepat, anda harus berjumpa doktor. Kerana perlu menentukan terlebih dahulu apa keadaan dan keterukan ketuatnya.

Sebilangan besar wanita hamil yang mengalami ketuat kelamin masih boleh melahirkan secara normal. Namun, dalam situasi tertentu, anda mungkin diberi pilihan untuk melakukan pembedahan caesar.

Setelah menjalani pembedahan membuang ketuat

Rawatan di atas pada amnya tidak menyakitkan kerana pesakit akan dibius ketika dijalankan. Tetapi selepas rawatan kadangkala boleh menyebabkan kesakitan dan kerengsaan sehingga 2 hari.

Orang yang mengalami ketidakselesaan selepas rawatan boleh mengambil ubat penahan sakit yang boleh diperoleh di kedai ubat atau dengan preskripsi.

Pesakit tidak boleh menggunakan mandian minyak, sabun, atau krim sehingga selepas rawatan selesai. Sekiranya anda merasa sakit, mandi air suam dapat membantu menghilangkan rasa sakit.

Selepas mandi, kawasan yang dirawat hendaklah kering sepenuhnya. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai simptom yang pelik.

Bolehkah ketuat alat kelamin muncul semula?

Ketuat genital disebabkan oleh virus yang disebut papillomavirus manusia (HPV). Terdapat begitu banyak jenis HPV itu sendiri.

Virus HPV boleh tinggal di kulit anda dan ketuat dapat berkembang semula. Oleh itu, walaupun ketuat tidak kelihatan atau telah dikeluarkan, anda masih boleh menyebarkannya dan kemungkinan ketuat berulang.

Pencegahan ketuat kelamin

Mengehadkan bilangan pasangan seksual dan mendapat vaksin dapat membantu mencegah anda daripada ketuat kemaluan. Berikut adalah beberapa cadangan yang boleh anda lakukan.

1. Vaksinasi

Vaksin HPV yang disebut Gardasil dan Gardasil 9 dapat melindungi lelaki dan wanita dari jenis HPV yang paling biasa yang menyebabkan ketuat kelamin. Selain itu, ia juga dapat melindungi anda dari jenis HPV yang menyebabkan barah serviks.

Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit Amerika atau CDC mengesyorkan vaksinasi HPV rutin untuk kanak-kanak perempuan dan lelaki berusia 11 dan 12 tahun, walaupun ia boleh diberikan semuda 9 tahun.

Vaksin diberikan dalam dua atau tiga suntikan, bergantung pada usia. Kedua-dua jenis vaksin mesti diberikan sebelum orang itu aktif secara seksual, kerana vaksin ini akan berfungsi dengan berkesan sebelum seseorang itu terkena HPV.

2. Seks yang sihat

Untuk mengelakkan daripada mendapat atau menyebarkan virus ketuat genital, pastikan anda mempunyai hubungan seksual yang sihat. Berikut adalah beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh anda ambil:

 • Vaksinasi
 • Menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks
 • Saling terbuka jika anda mempunyai sejarah ketuat kelamin atau jangkitan kelamin lain
 • Jangan terlalu kerap menukar pasangan seksual
 • Tidak melakukan hubungan seks semasa anda menjalani rawatan untuk ketuat kemaluan
 • Berhenti merokok, banyak rawatan untuk ketuat kelamin berfungsi lebih baik jika anda tidak merokok

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!