Kesihatan

Ketahui Cherophobia: Punca dan Gejala Sindrom Ketakutan terhadap Kebahagiaan

Kebahagiaan adalah perkara yang diinginkan oleh kebanyakan orang. Tetapi bagaimana jika seseorang merasa tidak senang dan takut akan akibat kebahagiaan? Keadaan ini dipanggil Cherophobia.

Ketakutan untuk gembira mungkin terdengar mustahil, tetapi itu benar. Tanpa menyedarinya, ini mungkin lebih biasa daripada yang anda fikirkan.

Baca juga: Berikut adalah 5 jenis makanan yang dapat menyokong kesihatan mental anda

Apa itu Cherophobia?

Cherophobia adalah fobia di mana seseorang mempunyai kebencian yang tidak rasional terhadap kebahagiaan. Istilah ini berasal dari kata Yunani "chairo" yang bermaksud "Saya bersukacita".

Apabila seseorang mengalami Cherophobia, mereka sering takut untuk mengambil bahagian dalam aktiviti yang banyak disukai, atau membuat mereka bahagia.

Pada dasarnya, orang yang menghidap Cherophobia tidak selalu takut dengan perasaan menyenangkan yang dibawa oleh kebahagiaan.

Namun, mereka lebih bimbang tentang kemungkinan perasaan negatif, seperti kekecewaan, kesedihan, atau bahkan kesepian yang dapat terjadi ketika apa pun yang menyebabkan kebahagiaan berhenti.

Apa yang menyebabkan Cherophobia?

Kadang kala, Cherophobia berpunca dari kepercayaan bahawa jika sesuatu yang benar-benar baik datang kepada seseorang, maka sesuatu yang buruk ditakdirkan untuk berlaku.

Oleh itu, seseorang yang mempunyai keadaan ini takut akan aktiviti yang berkaitan dengan kebahagiaan, kerana mereka percaya bahawa mereka dapat mencegah sesuatu yang buruk dari berlaku.

Orang introvert cenderung mengalami Cherophobia. Kerana, mereka mungkin merasa tidak selesa dengan tempat dan tempat yang sesak dengan banyak orang. Dalam beberapa kes, Cherophobia dapat dipicu atau diperburuk oleh peristiwa traumatik.

Di samping itu, orang yang berfahaman perfeksionis juga lebih cenderung untuk menghidap keadaan ini. Kerana, mereka merasakan kebahagiaan hanya dimiliki oleh orang yang malas atau tidak produktif.

Gejala Cherophobia

Sebilangan pakar mengklasifikasikan Cherophobia sebagai bentuk gangguan kecemasan. Dalam kes Cherophobia, kegelisahan ini berkaitan dengan mengambil bahagian dalam aktiviti yang dirasakan dapat membuat anda bahagia.

Anda harus tahu bahawa, seseorang dengan keadaan ini tidak semestinya orang yang mengalami kesedihan, tetapi seseorang yang menghindari aktiviti yang dapat menimbulkan kegembiraan. Berikut adalah beberapa contoh gejala Cherophobia.

 • Mengalami kegelisahan ketika memikirkan menghadiri perjumpaan sosial yang menyeronokkan, seperti pesta, konsert, atau bahkan acara lain yang menyeronokkan
 • Menolak peluang yang anda rasa dapat membawa perubahan hidup yang positif kerana bimbang sesuatu yang buruk akan berlaku
 • Menolak untuk menyertai aktiviti yang anda rasa menggembirakan

Beberapa fikiran utama seseorang yang menghidap Cherophobia termasuk:

 • Rasa gembira dapat bermaksud sesuatu yang buruk akan berlaku
 • Kebahagiaan boleh menjadikannya orang jahat atau lebih buruk lagi
 • Menunjukkan bahawa dia gembira tidak baik untuk dirinya dan keluarganya
 • Mencuba bahagia adalah membuang masa dan tenaga

Baca juga: Abaikan Memalukan Badan! Mari kita bijak menghadapinya dengan positif badan, berikut petua

Takut akan kebahagiaan dan hubungan budaya

Melancarkan dari Happiness.com, kebahagiaan dinilai secara berbeza bergantung pada setiap latar budaya.

Mohsen Joshanloo, seorang saintis dari Universiti Nasional Chungbuk di Korea Selatan melakukan kajian global mengenai ketakutan akan kebahagiaan pada tahun 2014.

Penyelidikan ini dilakukan ke atas 2,700 pelajar dari pelbagai negara, termasuk Iran, Rusia, Jepun, Amerika Syarikat, Belanda, dan 10 negara lain.

Hasilnya menunjukkan bahawa, orang dari semua negara ini (kecuali peserta dari Kenya dan India) menunjukkan rasa takut akan kebahagiaan.

Bagaimana menangani Cherophobia?

Melancarkan dari Healthline, berikut adalah beberapa rawatan yang dapat membantu mengatasi Cherophobia.

 • Terapi tingkah laku kognitif (CBT), terapi ini dapat membantu seseorang mengenal pasti garis pemikiran dan tingkah laku yang salah yang dapat membantu mereka untuk berubah
 • Relaksasi, seperti melakukan teknik pernafasan dalam. Jurnal dan bersenam juga boleh dilakukan
 • Hipnoterapi
 • Cuba ambil bahagian dalam aktiviti yang memberi kegembiraan kepada anda. Ia digunakan sebagai alat untuk menolong seseorang dengan keadaan ini mengenal pasti bahawa kebahagiaan tidak mencetuskan kesan buruk

Pada dasarnya, merawat Cherophobia dilakukan dengan mengubah cara berfikir. Sekiranya gejala Cherophobia berkaitan dengan trauma masa lalu, merawat keadaan yang mendasari dapat membantu mengatasi Cherophobia.

Sekiranya Cherophobia mengganggu kehidupan seharian, sangat disyorkan untuk berjumpa doktor atau ahli psikologi.

Walaupun memerlukan masa untuk mengubah cara anda berfikir untuk menangani masalah, dengan rawatan anda pasti dapat mengatasi ketakutan anda, sehingga anda dapat menikmati kebahagiaan.

Ada soalan mengenai kesihatan mental? Sila berbincang dengan doktor kami yang dipercayai untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found