Kesihatan

Mesti tahu! Ini adalah 4 jenis nyamuk yang mematikan dan bahaya kepada tubuh

Tanpa anda sedari, ada beberapa jenis nyamuk yang boleh membawa penyakit ke tubuh jika tidak segera dielakkan. Adakah anda tahu jenis nyamuk dan bahaya untuk kesihatan anda?

Mari lihat ulasan berikut!

Jenis nyamuk dan bahaya kepada tubuh

Dilaporkan Garis Kesihatan, nyamuk telah mengganggu manusia selama berabad-abad. Mereka menyebarkan pelbagai penyakit dan menyebabkan kematian berjuta-juta orang.

Pada masa ini, wabak nyamuk yang paling baru menyerang manusia adalah virus Zika.

Menurut maklumat dari WHO dipetik dari halaman Garis Kesihatan, lebih daripada 50 peratus penduduk dunia kini berisiko dijangkiti penyakit bawaan nyamuk.

Berikut adalah beberapa nyamuk yang harus diperhatikan, seperti yang dilaporkan oleh DW:

1. Leishmaniasis

Nyamuk terbang pasir. Sumber gambar: nzgeo.com

Apabila anda mendapat gigitan nyamuk jenis ini, kadang-kadang kesannya hanya muncul beberapa minggu atau bulan selepas itu. Selalunya bermula dengan demam dan sakit kepala.

Di samping itu, kelenjar getah bening membengkak, dan orang yang dijangkiti merasa letih dan kehilangan banyak berat badan.

Leishmaniasis mempengaruhi pelbagai bahagian badan. Bentuk mukokutaneus penyakit ini mempengaruhi kawasan hidung dan tekak.

Pada mulanya akan ada ulser kulit. Lebih berbahaya lagi, jika penyakit ini tidak diubati dengan cepat boleh merebak ke tulang rawan dan tisu penghubung.

Tetapi ia boleh menjadi lebih teruk kerana boleh menyerang organ dalaman penting seperti hati dan limpa. Terutama jika anda tidak mendapatkan rawatan dengan segera.

2. Culex

Nyamuk Culex. Sumber gambar: shutterstock.com

Nyamuk nokturnal dari genus Culex boleh menyebarkan virus Sindbis. Nyamuk jenis ini paling biasa di rantau Afrika, tetapi para saintis juga menjumpainya di negara-negara Eropah.

Pada mulanya, orang yang terdedah kepada virus ini akan mengalami gejala dan demam seperti selesema. Dalam beberapa kes, suhu badan boleh meningkat hingga lebih dari 40 darjah celcius.

Keradangan otak juga boleh berkembang. Selepas fasa pertama, sendi menjadi radang. Keradangan semakin kuat apabila penyakit ini semakin meningkat. Keradangan yang paling teruk akan berlaku di pergelangan tangan, sendi jari dan pergelangan kaki, kemudian disertai ruam kulit.

Sekiranya penyakit ini tidak dirawat dengan baik, ia boleh menjadi kronik. Ini menyebabkan sakit sendi berterusan. Tetapi itu hanya berlaku dalam kes yang paling melampau.

Biasanya sistem imun manusia mampu mengatasi virus. Gejala penyakit mereda selepas beberapa minggu tanpa kesan sampingan dan tanpa vaksin.

Baca juga: Gejala demam denggi pada kanak-kanak yang perlu diperhatikan

3. Aedes aegypti

Jenis aedes aegypti. Sumber gambar: shutterstock.com

Nyamuk jenis ini mampu membawa demam denggi. Apabila digigit dan dijangkiti, gejala bermula dari sakit otot dan sendi hingga sakit kepala dan demam.

Bahkan orang yang terselamat dari jangkitan denggi tidak selamat. Ini kerana jangkitan kedua jauh lebih teruk daripada jangkitan awal.

4. Aedes albopictus

Jenis aedes albopictus. Sumber gambar: shutterstock.com

Nyamuk demam kuning (aedes aegypti) dan nyamuk harimau Asia (aedes albopictus), diketahui menyebarkan virus Zika.

Orang yang dijangkiti jangkitan nyamuk jenis ini biasanya mengalami gejala seperti ruam, konjungtivitis, sakit sendi dan demam.

Oleh itu, maklumat mengenai jenis nyamuk yang perlu anda perhatikan. Jangan lupa untuk sentiasa menjaga kebersihan persekitaran agar tidak menjadi sarang nyamuk, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!