Kesihatan

Penting untuk Wanita: 6 Punca Kista ovari yang perlu diperhatikan

Kista ovari adalah kantung berisi cecair di ovari atau di permukaannya. Penyebab sista ovari berbeza-beza bergantung pada jenisnya.

Sebilangan besar kista ovari (ovari) berlaku secara semula jadi dan hilang dalam beberapa bulan tanpa memerlukan rawatan.

Untuk mengetahui apakah sista ovari dan juga penyebabnya, mari kita lihat ulasan di bawah:

Apa itu sista ovari?

Kista ovari adalah penyakit yang menyebabkan penderita mempunyai kantung berisi cecair di ovari mereka.

Setiap wanita mempunyai dua ovari bersaiz almond di sebelah kanan dan kiri rahim. Telur (ova), yang berkembang dan matang di ovari, dilepaskan dalam kitaran haid bulanan.

Sebilangan besar sista ovari menyebabkan sedikit ketidakselesaan atau tidak ada gejala sama sekali. Walau bagaimanapun, sista ovari, terutama yang pecah, boleh menyebabkan gejala yang serius.

Gejala sista ovari

Sebilangan besar kista tidak menyebabkan simptom dan hilang sendiri. Walau bagaimanapun, sista ovari yang besar boleh menyebabkan:

  • Sakit pelvis yang terasa kusam atau tajam di bahagian bawah perut
  • Perut terasa kenyang atau terasa seperti beban
  • Kembung

Penyebab sista ovari

Sebilangan besar kista ovari berkembang akibat kitaran haid anda (sista berfungsi). Terdapat banyak penyebab sista ovari, dan kebanyakan kista ovari bukan barah.

Berikut adalah penjelasan mengenai penyebab kista ovari berdasarkan pelbagai jenis:

1. Kista folikular

Kista folikular Ia adalah jenis sista ovari yang paling biasa pada wanita. Kista jenis ini disebabkan oleh pertumbuhan folikel.

Folikel adalah kantung berisi cecair biasa yang mengandungi telur. Kista folikular terbentuk apabila folikel tumbuh lebih besar daripada ukuran normalnya semasa kitaran haid dan tidak terbuka untuk melepaskan telur.

Biasanya, sista folikular sembuh sendiri dari beberapa hari hingga beberapa bulan. Kista folikular mungkin mengandungi darah (sista hemoragik) yang berasal dari kebocoran darah ke dalam kantung telur.

2. Corpus luteum cyst

Kista corpus luteum adalah sejenis sista yang berkaitan dengan kitaran haid anda. Corpus luteum adalah kawasan tisu di dalam ovari yang muncul setelah telur dilepaskan dari folikel.

Sekiranya telur tidak disenyawakan dan kehamilan tidak berlaku, korpus luteum biasanya akan pecah dan hilang. Walau bagaimanapun, korpus luteum dapat mengisi dengan darah, menetap di ovari dan menyebabkan kista.

Biasanya, sista ini hanya terdapat pada satu bahagian ovari. Keadaan ini juga tidak mempunyai gejala dan sembuh dengan sendirinya.

3. Endometriosis

Endometriosis adalah keadaan di mana sel yang biasanya tumbuh di dalam lapisan rahim sebaliknya tumbuh di luar rahim atau di lokasi lain. Ovari adalah tempat endometriosis yang biasa.

Apabila endometriosis berlaku di ovari, kawasan tisu endometrium dapat tumbuh dan menyebabkan pendarahan dari masa ke masa.

Keadaan ini akhirnya membentuk sista yang dipenuhi darah dengan kandungan merah atau coklat yang disebut endometrioma. Atau kadang-kadang disebut sebagai coklat cyst.

4. Sindrom ovari polikistik

Keadaan yang dikenali sebagai sindrom ovarium polikistik (PCOS) dicirikan oleh adanya beberapa kista kecil di kedua ovari.

PCOS dikaitkan dengan sejumlah masalah hormon dan merupakan penyebab kemandulan pada wanita yang paling biasa.

5. Kista dermoid

Penyebab sista ovari seterusnya adalah keadaan tumor jinak. Selalunya juga disebut sebagai syarat sista dermoid atau teratoma sista jinak.

Tumor ovari jinak dan ganas juga boleh menjadi sista. Kadang kala, tisu ovari berkembang secara tidak normal untuk membentuk tisu badan yang lain seperti rambut atau gigi.

Kista dengan tisu tidak normal ini adalah tumor yang disebut teratoma sista jinak atau kista dermoid.

6. Abses tubo-ovari

Abses tubo-ovari atau abses tubo-ovari juga boleh menjadi penyebab sista ovari. Jangkitan organ pelvis boleh melibatkan ovari dan juga saluran tuba.

Dalam kes yang teruk, ruang sista yang penuh dengan nanah mungkin berada di, di dalam, atau di sekitar ovari. Ini dikenali sebagai abses tubo-ovari.

Bolehkah sista ovari menyebabkan barah?

Sebilangan besar kista ovari tidak disebabkan oleh barah, dan mempunyai sista ovari tidak semestinya anda akan mendapat barah ovari.

Walau bagaimanapun, beberapa jenis barah ovari menyebabkan kista tumbuh di dalam tumor. Kes barah ovari juga jarang berlaku berbanding dengan kista ovari jinak.

Demikianlah tinjauan mengenai sista ovari dan penyebabnya yang perlu anda perhatikan. Sekiranya anda mengesyaki mengalaminya, segera lakukan pemeriksaan kepada doktor, ya.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!