Kesihatan

Tidak yakin dengan Double Chin? Inilah cara membuang lemak di dagu

Lemak di dagu boleh disebabkan oleh beberapa faktor, dari pengurangan keanjalan kulit hingga diet yang salah. Tidak perlu risau, kerana ada beberapa cara untuk membuang lemak di dagu agar penampilan anda terjaga. Mari lihat!

Baca juga: Harus dielakkan, ini adalah bahan penjagaan kulit yang tidak boleh digunakan pada masa yang sama

Apakah kembar berganda?

Dagu berganda adalah keadaan yang berlaku apabila lapisan lemak terbentuk di bawah dagu. Dagu berganda sering dikaitkan dengan kenaikan berat badan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor lain yang juga boleh menyumbang kepada keadaan ini.

Melancarkan dari halaman Berita Perubatan Hari Ini berikut adalah penyebabnya dagu berganda.

 • Genetik
 • Mengurangkan keanjalan kulit kerana penuaan
 • Diet yang salah, misalnya makan terlalu banyak makanan yang tinggi kalori, makanan yang diproses, atau makanan yang mengandungi lemak yang tidak sihat
 • Postur yang boleh melemahkan otot leher dan dagu

Cara membuang lemak di dagu

kadang-kadang, dagu berganda dapat menurunkan keyakinan diri seseorang. Namun, ada banyak cara untuk membuang lemak di dagu yang perlu anda ketahui, salah satunya adalah dengan melakukan senaman tertentu.

Walau bagaimanapun, tidak ada bukti saintifik bahawa latihan dagu dapat menghilangkan dagu berganda. Walau bagaimanapun, latihan ini mensasarkan otot leher dan muka, yang dapat membantu membakar lemak di sekitar kawasan ini.

Nah, berikut adalah pelbagai cara untuk membuang lemak di dagu.

1. Lekatkan lidah anda

Pergerakan menjulurkan lidah. Sumber gambar: //www.medicalnewstoday.com/

Pergerakan ini dapat membantu menguatkan otot di dagu, leher, dan muka. Cara membuang lemak di dagu juga sangat mudah.

 • Anda boleh melakukan gerakan ini semasa duduk atau berdiri
 • Pastikan postur anda santai
 • Buka mulut sambil menjulurkan lidah sejauh mungkin
 • Pegang kedudukan ini selama 10 saat. Sekiranya dilakukan dengan betul, otot-otot leher, dagu, dan rahang dapat terasa sesak
 • Kemudian, kembali ke kedudukan permulaan
 • Anda boleh mengulangi latihan ini 10 kali

2. Putar kepala anda ke siling

Pergerakan memusingkan kepala ke arah siling. sumber gambar: //tipero.com/

Ini adalah kaedah mudah seterusnya untuk menyingkirkan dagu berganda.

 • Berdiri tegak, pastikan lengan dan bahu anda dilonggarkan
 • Letakkan kepala anda menghadap ke langit-langit, kemudian bersihkan bibir anda seolah-olah anda sedang mencium langit
 • Pegang kedudukan ini selama 5-20 saat, kemudian berehat
 • Anda boleh mengulanginya 10 hingga 15 kali setiap set

3. Bola memerah

Bola memerah. Sumber gambar: //www.thesun.co.uk/

Bola yang digunakan untuk latihan ini boleh berukuran 5 hingga 10 inci dan mestilah elastik. Pergerakan ini paling baik dilakukan dalam keadaan duduk diikuti dengan punggung lurus dan bahu yang santai.

 • Letakkan bola di bawah dagu
 • Tekan bola dengan perlahan menggunakan dagu
 • Anda boleh melakukan langkah ini 10 hingga 30 kali

4. Gula-gula getah

Walaupun tidak memberi kesan yang signifikan, permen karet boleh dilakukan jika anda ingin menyingkirkannya dagu berganda dengan pelbagai cara.

Satu kajian mendapati bahawa orang yang mengunyah permen karet setelah makan lebih puas dengan apa yang telah mereka makan, sehingga mereka dapat mengurangkan penggunaan makanan ringan tambahan.

Gula-gula getah adalah senaman ringan untuk otot muka, terutama rahang. Jadi, permen karet boleh menyumbang kepada kehilangan lemak dagu secara keseluruhan.

Walau bagaimanapun, ini mesti disertakan dengan cara membuang lemak di dagu yang lain.

Baca juga: Teknik Pernafasan untuk Menurunkan Berat Badan, Inilah Caranya!

5. Mengamalkan diet dan senaman yang sihat

Sekiranya dagu berganda disebabkan oleh kenaikan berat badan, mengikuti diet yang sihat dapat mengurangkan penampilan dagu berganda. Bukan hanya itu, melakukan senaman secara teratur juga dapat membantu menurunkan berat badan.

Berikut adalah beberapa panduan diet sihat untuk membuang lemak di dagu.

 • Tingkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan
 • Hadkan pengambilan makanan yang diproses
 • Elakkan makanan bergoreng
 • Kurangkan pengambilan gula
 • Mengambil produk tenusu rendah lemak

Bukan itu sahaja, anda juga perlu memenuhi pengambilan cecair di dalam badan. Kerana, minum air secukupnya dapat membantu menghilangkan lemak di dalam badan.

Sebenarnya, satu kajian mendapati bahawa orang yang meminum air mineral sebelum makan mengalami penurunan berat badan yang signifikan berbanding mereka yang tidak minum.

Cara menghilangkan lemak di dagu dengan prosedur perubatan

Terdapat beberapa prosedur invasif sebagai cara membuang lemak di dagu. Walau bagaimanapun, ini tidak dapat dilakukan secara sembarangan, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu.

Beberapa prosedur yang digunakan untuk membuang lemak di dagu termasuk:

1. Mesoterapi

Prosedur ini dilakukan dengan menyuntik vitamin, enzim, hormon, dan ekstrak untuk meremajakan dan menegangkan kulit. Sebaliknya, mesoterapi juga dapat menyingkirkan lemak berlebihan.

Sekiranya dilakukan dengan pengamal profesional, risiko kesan sampingan dari prosedur ini boleh dikatakan rendah. Beberapa kesan sampingan mesoterapi termasuk loya, bengkak, sakit atau kemerahan di kawasan suntikan.

2. Liposuction

Liposuction aka liposuction adalah prosedur yang bertujuan untuk membuang lemak di bawah kulit dan kontur dagu dan leher. Dalam prosedur ini biasanya diperlukan anestesia tempatan.

3. Angkat muka

Angkat muka adalah prosedur yang dilakukan untuk menghilangkan lemak dan kulit yang kendur. Biasanya prosedur ini melibatkan anestesia umum, tetapi mungkin dilakukan di bawah anestesia tempatan.

4. Angkat leher

Cara lain untuk membuang lemak di dagu adalah dengan mengangkat leher. Prosedur ini bertujuan untuk menghilangkan kulit berlebihan (cervicoplasty) atau mengetatkan otot leher (platysmaplasty). Ini dilakukan untuk memperbaiki kontur leher atau dagu.

Itulah beberapa maklumat mengenai bagaimana membuang lemak di dagu. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai perkara ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!