Kesihatan

Hati-hati dengan Leukemia: Tanpa Sebab dan Boleh Menyerang Sesiapa

Leukemia atau barah darah boleh menyerang sesiapa sahaja. Malangnya, tidak ada kejelasan mengenai penyebab sebenar penyakit ini.

Seperti namanya, leukemia adalah penyakit yang menyerang darah. Sekiranya anda menghidap penyakit ini, itu adalah tanda bahawa terdapat masalah pada leukosit atau sel darah putih anda.

Di Indonesia, jumlah kes leukemia terus meningkat. Pada tahun 2018 sahaja, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mencatatkan 11.314 kematian di Indonesia disebabkan oleh leukemia.

Untuk lebih jelasnya, berikut adalah penjelasan mengenai leukemia yang perlu anda ketahui.

Sel darah putih meningkat

Kanser darah ini bermula dengan serangan pada sumsum tulang, di mana ia menghasilkan sel darah. Kerosakan pengeluaran sel darah, dalam hal ini sel darah putih, menjadikan sel darah ini tumbuh dengan tidak terkawal.

Sebenarnya, secara semula jadi, sel darah mesti mati dan kemudian diganti dengan sel darah baru yang terbentuk di sumsum tulang.

Sel darah putih yang tidak normal adalah sel barah. Dalam leukemia, sel-sel kanser ini melebihi sel darah yang sihat.

Gejala leukemia

Pendarahan dan lebam yang mudah adalah gejala leukemia. Foto: //i0.wp.com/

Kesukaran pembekuan darah

Keadaan ini boleh menyebabkan anda lebam dan mudah berdarah tetapi lambat sembuh. Petechiae juga dapat muncul yang berwarna merah dan ungu pada kulit.

Petechiae menunjukkan pembekuan darah tidak berjalan dengan baik. Ia juga berlaku apabila sel darah putih yang belum matang memenuhi platelet yang merupakan bahagian penting dari pembekuan darah.

Jangkitan yang kerap

Sel darah putih adalah komponen penting dalam memerangi jangkitan. Sekiranya sel darah putih tidak berfungsi dengan baik, anda sering mendapat jangkitan. Ini kerana sistem imun anda sebenarnya menyerang sel-sel badan.

Anemia

Bersama dengan sel darah merah yang berkurang, anda boleh menghidap anemia. Ini bermakna darah anda tidak mempunyai cukup hemoglobin untuk beredar ke semua sel di dalam badan anda.

Hemoglobin juga membawa zat besi ke seluruh badan. Kekurangan zat besi boleh menyukarkan anda bernafas dan kulit pucat.

Gejala Lain

Beberapa gejala lain yang mungkin timbul semasa anda menghidap leukemia adalah:

 • Mual.
 • Sakit pada tulang atau sendi.
 • Kelenjar getah bening yang bengkak yang biasanya tidak menyakitkan.
 • Demam atau berpeluh malam.
 • Rasa letih dan letih.
 • Ketidakselesaan atau bengkak di perut.
 • Kehilangan berat badan dan selera makan.

Faktor-faktor risiko

Oleh kerana tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan barah ini muncul, anda tidak boleh mengambil langkah berjaga-jaga.

Berikut adalah faktor risiko leukemia:

 • Sinaran pengion buatan: Ini boleh berlaku ketika anda menerima terapi radiasi untuk rawatan barah sebelumnya,
 • Virus: Virus T-limfotropik manusia (HTLV-1) telah dikaitkan dengan leukemia,
 • Kemoterapi: Mereka yang mendapat rawatan kemoterapi untuk kanser lebih awal mempunyai peluang lebih tinggi untuk menghidap leukemia kemudian.
 • Pendedahan kepada benzena: Ini adalah sebatian yang digunakan dalam agen pembersih dan pewarna rambut.
 • Keadaan genetik: Kanak-kanak dengan sindrom Down mempunyai sepertiga kromosom 21. Ini menjadikan risiko terkena leukemia akut meningkat 2 hingga 3 peratus berbanding dengan kanak-kanak tanpa sindrom.
 • Sejarah keluarga: jika anda mempunyai saudara kandung dengan leukemia, anda berpotensi, walaupun tidak hebat, untuk mendapat penyakit ini. Anda yang kembar identik mempunyai risiko 1: 5 untuk mendapatkannya jika kembar anda menghidap leukemia.
 • Masalah imun semula jadi: beberapa keadaan yang merosakkan imun boleh meningkatkan risiko jangkitan dan leukemia yang teruk. Antara lain adalah:
  • ataxia-telangiectasia.
  • sindrom mekar.
  • sindrom schwachman-berlian.
  • sindrom wiskott-aldrich.

Jenis leukemia

Terdapat empat kategori utama penyakit ini. Ini adalah akut, kronik, limfosit dan myelogenous. Berikut adalah penjelasan terperinci:

Leukemia kronik dan akut

Pada dasarnya, sel darah putih melalui beberapa peringkat pertumbuhan. Dalam kes leukemia akut, pertumbuhan sel darah putih berlaku dengan cepat dan terkumpul di sumsum tulang dan darah.

Sel darah putih meninggalkan sumsum tulang dengan lebih cepat dan tidak berfungsi dengan normal. Sementara untuk leukemia kronik, perkembangannya berlaku lebih perlahan.

Leukemia limfositik dan myelogenous

Biasanya, doktor akan mengklasifikasikan leukemia yang berlaku mengikut sel darah yang mereka serang.

Leukemia limfosit berlaku apabila sel barah mengubah jenis sumsum tulang yang menghasilkan limfosit. Limfosit adalah sel darah putih yang berperanan dalam sistem imun.

Sementara itu, leukemia myelogenous terjadi ketika perubahan pada sel-sel barah menyerang sumsum tulang, yang membuat sel-sel darah, dan bukannya menyerang sel-sel darah itu sendiri.

Leukemia limfositik akut

Kanak-kanak berumur lima tahun mempunyai risiko tinggi untuk menghidap penyakit ini. Walau bagaimanapun, orang dewasa juga boleh terjejas, terutama bagi mereka yang berumur 50 tahun ke atas.

Dari lima kematian akibat jenis ini, empat daripadanya berlaku pada orang dewasa.

Leukemia limfositik kronik

Jenis ini sangat biasa pada orang dewasa berusia 55 tahun ke atas, tetapi orang dewasa muda juga boleh menghidap penyakit ini.

American Cancer Society menyatakan bahawa kira-kira 25 peratus orang dewasa dengan leukemia mempunyai jenis leukemia limfositik kronik. Penyakit ini lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita dan jarang berlaku pada kanak-kanak.

Leukemia myelogenous akut

Jenis ini lebih kerap berlaku pada orang dewasa daripada kanak-kanak, dan biasanya merupakan jenis barah yang jarang berlaku. Kanser ini lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita.

Jenis ini berkembang dengan cepat, gejala termasuk demam, sukar bernafas, dan sakit pada sendi. Faktor persekitaran mencetuskan jenis ini.

Leukemia myelogenous kronik

Jenis ini kebanyakannya berkembang pada orang dewasa. American Cancer Society menyatakan bahawa 15 peratus kejadian leukemia yang berlaku adalah sejenis leukemia myelogenous kronik.

Diagnosis leukemia

Cara mendiagnosis leukemia dapat dilakukan dengan langkah-langkah berikut:

Pemeriksaan darah dan sumsum tulang

Sampel darah penting dalam diagnosis leukemia. Foto: //www.pixabay.com

Selain melihat gejala dan faktor risiko, terdapat juga pemeriksaan fizikal untuk memeriksa tanda-tanda leukemia seperti kelenjar getah bening yang bengkak.

Kiraan sel darah yang tidak normal dapat menjadi pertimbangan dalam diagnosis leukemia.

Sampel dari sumsum tulang juga boleh diambil untuk membuat diagnosis. Sedutan sumsum tulang akan dilakukan dengan menggunakan jarum nipis yang panjang untuk disuntik ke dalam tulang pelvis di bawah anestesia tempatan.

Sekiranya sel-sel barah dijumpai, maka sel-sel darah dan sel-sel sumsum tulang akan dikaji lebih jauh untuk menentukan jenis barah untuk menentukan bagaimana rawatan tepat untuk anda.

Ujian lain

Ujian lain yang mungkin berguna adalah sinar-X dada untuk menentukan sama ada terdapat kelenjar getah bening yang bengkak atau tanda-tanda penyakit lain.

Dan juga prosedur tusukan lumbal untuk mengambil cecair dari tulang belakang di punggung bawah dapat dilakukan. Ini untuk melihat apakah sel-sel leukemia telah memasuki membran dan ruang di sekitar tulang belakang dan otak.

Ujian seperti imbasan MRI dan CT juga dapat dilakukan untuk menentukan penyebaran penyakit.

Rawatan leukemia

Kemoterapi adalah salah satu cara untuk merawat leukemia. Foto: penjaga.ng

Rawatan bergantung pada jenis leukemia, usia dan keadaan kesihatan pesakit. Walau bagaimanapun, rawatan utama untuk leukemia adalah kemoterapi.

Pada rawatan awal, peluang untuk mengurangkan penyakit pada pesakit lebih tinggi.

Beberapa jenis pengendalian adalah seperti berikut:

Pemerhatian

Pemerhatian atau berjaga-jaga menunggu adalah langkah yang biasanya diambil oleh penghidap leukemia kronik tanpa gejala. Ini dilakukan dengan memantau penyakit sehingga rawatan lebih lanjut dapat dimulai ketika gejala muncul.

Teknik ini membolehkan pesakit mengelakkan atau menangguhkan kesan sampingan rawatan leukemia. Walau bagaimanapun, risiko langkah ini adalah untuk mengurangkan peluang mengawal leukemia sebelum menjadi lebih teruk.

Kemoterapi

Doktor akan memberikan ubat secara intravena atau melalui urat menggunakan titisan atau jarum. Rawatan ini akan disasarkan untuk membunuh sel barah.

Walau bagaimanapun, ia boleh merosakkan sel bukan kanker dan menyebabkan kesan sampingan yang teruk, termasuk keguguran rambut, penurunan berat badan dan loya.

Kemoterapi adalah rawatan utama untuk jenis leukemia myelogenous akut ini. Kadang kala, doktor mungkin mengesyorkan pemindahan sumsum tulang untuk merawat penyakit ini.

Terapi biologi

Terapi ini menggunakan organisma hidup, zat yang berasal dari makhluk hidup atau versi sintetik bahan ini untuk merawat barah.

Terapi biologi dalam beberapa jenis barah dapat berupa antibodi, vaksin tumor atau sitokin yang merupakan zat yang dihasilkan dalam tubuh untuk mengawal sistem kekebalan tubuh.

Kesan sampingan terapi ini kurang teruk daripada kemoterapi dan boleh menyebabkan pembengkakan atau ruam di tempat suntikan untuk suntikan intravena yang merangkumi agen penyembuhan.

Kesan sampingan lain adalah pening, sakit otot, demam atau keletihan.

Terapi sasaran

Jenis rawatan ini menggunakan perencat tirosin kinase yang mensasarkan sel barah tanpa menyerang sel lain, sehingga mengurangkan kesan sampingan dari rawatan barah. Contohnya ialah imatinib, dasatinib dan nilotinib.

Ramai orang dengan leukemia myelogenous kronik mempunyai mutasi gen yang akan bertindak balas terhadap imatinib.

Dalam tinjauan yang diterbitkan oleh American Cancer Society mendapati bahawa ada kemungkinan hidup hingga 5 tahun oleh 90 peratus pesakit barah yang mengambil imatinib.

Terapi interferon

Kaedah ini melambatkan dan akan menghentikan pertumbuhan dan penyebaran sel leukemia. Ubat ini bertindak dengan cara yang sama seperti sistem imun yang dihasilkan secara semula jadi.

Walau bagaimanapun, ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk.

Terapi radiasi

Orang yang mempunyai jenis leukemia khas, seperti leukemia limfositik akut, mungkin disarankan untuk menjalani terapi radiasi yang merosakkan tisu sumsum tulang sebelum transplantasi.

Operasi

Pembedahan biasanya dilakukan untuk membuang limpa, tetapi ini bergantung pada jenis leukemia yang anda alami.

Pemindahan sel stem

Dalam prosedur ini, pasukan perubatan menghancurkan sumsum tulang dengan cara kemoterapi, terapi radiasi atau kedua-duanya. Selepas itu, sel induk baru akan disuntik ke sumsum tulang untuk membuat sel darah bukan barah.

Prosedur ini dapat dilakukan dengan berkesan untuk merawat leukemia myelogenous kronik. Biasanya pesakit yang lebih muda dapat melakukan pemindahan dengan lebih berjaya daripada pesakit yang lebih tua.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!