Kesihatan

Prednisone

Prednisone adalah ubat glukokortikoid seperti metilprednisone. Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ubat prednisone, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa prednison?

Prednisone adalah ubat yang digunakan untuk merawat beberapa keadaan radang (radang) dan menekan tindak balas sistem imun (imunosupresan).

Kadang-kadang, prednisone juga digunakan dengan steroid lain untuk merawat kadar kalsium darah tinggi kerana barah dan kekurangan adrenal.

Prednisone boleh didapati sebagai ubat generik yang boleh anda temui di beberapa farmasi berdekatan. Ubat ini secara amnya diambil secara oral.

Apakah fungsi dan faedah prednison?

Prednisone berfungsi sebagai agen anti-radang dan imunosupresif untuk merawat beberapa keadaan yang berkaitan dengan keradangan. Ia adalah glukokortikoid sintetik yang diubah menjadi prednisolon di hati sebelum boleh digunakan sebagai steroid.

Steroid yang ada setelah diproses akan berfungsi dengan menghalang pembebasan zat di dalam badan yang menyebabkan keradangan. Prednisone juga mempunyai sifat imunosupresan yang mempengaruhi sistem darah dan limfa dalam rawatan paliatif pelbagai penyakit.

Dalam dunia perubatan, ubat ini mempunyai banyak faedah untuk merawat keadaan keradangan berikut:

Sindrom adrenogenital

Sindrom adrenogenital yang juga disebut hiperplasia adrenal kongenital adalah masalah kesihatan yang merujuk kepada sekumpulan gangguan kelenjar adrenal yang diwarisi.

Rawatan untuk sindrom adrenogenital biasanya diberikan ubat imunosupresan untuk menekan sistem imun. Rawatan yang disyorkan adalah kumpulan glukokortikoid yang diberikan seumur hidup.

Hiperkalsemia

Rawatan hiperkalsemia dapat diberikan ubat glukokortikoid bergantung kepada keparahannya. Glukokortikoid biasanya diberikan untuk membetulkan hiperkalsemia yang berkaitan dengan penglibatan tulang dalam pelbagai myeloma.

Tiroiditis

Tiroiditis adalah keradangan kelenjar tiroid dan kebanyakannya mempengaruhi wanita dari awal dewasa hingga usia tua. Terdapat pelbagai jenis tiroiditis yang semuanya menyebabkan keradangan dan pembengkakan tiroid.

Ubat glukokortikoid, termasuk prednison, boleh diberikan untuk merawat tiroiditis granulomatosa (subakut, nonsuppuratif).

Gangguan reumatik dan penyakit kolagen

Prednisone juga boleh diberikan untuk rawatan paliatif jangka pendek untuk eksaserbasi dan komplikasi sistemik gangguan reumatik. Beberapa gangguan reumatik, seperti rheumatoid arthritis, psoriatic arthritis, arthritis gouty akut, osteoartritis pasca-trauma, dan lain-lain.

Keadaan alahan

Prednisone juga dapat diberikan untuk mengawal keadaan alergi yang teruk yang tidak dapat dirawat dengan terapi ubat konvensional.

Ubat ini boleh berfungsi dengan mengawal masalah berkaitan alergi akut. Keadaan ini merangkumi angioedema, gejala alergi trichinosis, reaksi urtikaria, reaksi hipersensitiviti ubat, dan rhinitis yang teruk.

Gangguan mata

Glukokortikoid, termasuk prednisone atau metilprednisone dapat diberikan untuk menekan pelbagai keradangan mata akibat alergi. Ubat ini akan berfungsi dengan mengurangkan tisu parut pada kecederaan mata.

Neuritis optik akut juga dapat diobati secara optimum dengan terapi intravena dosis tinggi diikuti dengan terapi kortikosteroid oral. Glukokortikoid terbukti berkesan dalam membantu pemulihan penglihatan dan memperlambat perkembangannya kepada sklerosis berganda.

Asma

Prednisone boleh diberikan sebagai terapi tambahan untuk eksaserbasi asma sederhana hingga teruk dan untuk mengekalkan asma berterusan.

Kortikosteroid boleh digunakan secara sistematik sama ada secara lisan atau melalui suntikan untuk rawatan eksaserbasi asma akut sederhana hingga teruk. Prednisone oral biasanya disukai kerana mempercepat peningkatan penyumbatan aliran udara dan mengurangkan kadar kambuh.

Penyakit paru obstruktif kronik (COPD)

Penyakit paru obstruktif kronik (COPD) adalah penyakit paru-paru radang kronik yang menyebabkan aliran udara dari paru-paru terhalang. Gejala termasuk kesukaran bernafas, batuk, pengeluaran lendir (dahak) dan mengi.

Untuk eksaserbasi COPD yang teruk, glukokortikoid oral dengan jangka masa rawatan yang pendek (contohnya, 1-2 minggu) boleh ditambahkan ke terapi.

Kesan rawatan jauh lebih baik dan cenderung stabil untuk rawatan COPD. Walau bagaimanapun, pemberian glukokortikoid terhad kepada petunjuk yang sangat spesifik bergantung kepada jenis COPD.

Sklerosis berbilang

Glukokortikoid adalah terapi pilihan untuk pengurusan berulang akut multiple sclerosis. Ubat ini telah menggantikan kortikotropin sebagai terapi pilihan kerana permulaan tindakan yang lebih cepat, kesan yang lebih konsisten, dan kesan sampingan yang lebih sedikit.

Kesan anti-radang dan imunomodulasi prednison juga mempercepat pemulihan neurologi. Ubat ini terbukti dapat mengembalikan penghalang darah-otak, mengurangkan edema, dan meningkatkan konduksi aksonal.

Jenama dan harga Prednisone

Prednisone telah memperoleh kebenaran pemasaran untuk penggunaan perubatan di Indonesia. Ubat ini termasuk dalam ubat keras jadi anda memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkannya.

Anda boleh membaca beberapa jenama ubat dan harganya di bawah:

Ubat generik

 • Tablet Prednisone 5 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh PT Triman. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga IDR 410 / tablet.
 • Tablet Prednisone 5 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh Holi Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 235 / tablet.
 • Tablet Prednisone 5 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh PT Phapros. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 241 / tablet.
 • Tablet Prednisone 5 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh PT Errita Pharma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 324,038 / botol yang mengandungi 1000 tablet.
 • Tablet Prednisone 5 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh Balatif. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga IDR 308 / tablet.

Ubat paten

 • Tablet Ifison 5 mg. Penyediaan tablet mengandungi prednisone 5mg yang dihasilkan oleh PT Imfarmind Pharmacy Industri. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga IDR 224 / tablet.
 • Tablet Lexacort 5 mg. Penyediaan tablet mengandungi 5mg prednison yang dihasilkan oleh Molex Ayus. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 278 / tablet.
 • Tablet Trifacort 5 mg. Penyediaan tablet mengandungi 5mg prednison yang dihasilkan oleh Trifa. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 344 / tablet.
 • Tablet Pehacort 5 mg. Penyediaan tablet mengandungi 5mg prednison yang dihasilkan oleh PT Phapros. Anda bisa mendapatkan obat ini dengan harga Rp 300-Rp.671 / tablet.
 • Tablet Eltazone. Penyediaan tablet mengandungi prednisone (prednisolone) 5 mg yang dihasilkan oleh Ifars. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga IDR 275 / tablet.

Bagaimana saya mengambil prednison?

Baca dan ikuti semua arahan untuk menggunakan ubat dan dos yang tertera pada label preskripsi pakej ubat. Doktor anda mungkin mengubah dos anda untuk memastikan anda mendapat terapi ubat maksimum.

Jangan mengambil jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Keperluan dos boleh berubah jika anda mengalami tekanan yang tidak biasa seperti penyakit serius, demam, jangkitan, atau pembedahan. Jangan ubah jadual dos atau ubat anda tanpa arahan doktor anda.

Jangan menghancurkan, mengunyah, atau membubarkan tablet pelepas perlahan. Telan ubat sekaligus dengan air. Beritahu doktor anda jika anda menghadapi masalah menelan tablet.

Berapakah dos prednison?

Dos dewasa

Pemburukan akut pelbagai sklerosis

 • DosPada mulanya 200 mg setiap hari selama 1 minggu boleh diberikan.
 • Dos penyelenggaraan boleh diberikan 80mg setiap hari selama 1 bulan.

Anti-radang atau imunosupresif

 • Dos harus disesuaikan mengikut penyakit yang dirawat dan tindak balas pesakit.
 • Dos biasa: 5-60mg sehari.
 • Dos boleh dipertimbangkan untuk terapi alternatif dalam rawatan jangka panjang.

Artritis reumatoid

 • Dalam rawatan kes aktif sederhana hingga teruk, terutama jika disertai dengan sakit pada waktu pagi, tablet pelepasan lambat dapat diberikan pada dos 5-10 mg pada waktu tidur.
 • Dos dapat disesuaikan mengikut tindak balas pesakit, gejala klinikal, dan keparahan penyakit.
 • Dos boleh dikurangkan dengan pengurangan 1mg setiap 2-4 minggu sehingga dos penyelenggaraan yang sesuai dicapai.

Dos anak

Anti-radang atau imunosupresif

 • Dos disesuaikan mengikut penyakit yang dirawat dan tindak balas pesakit.
 • Dos biasa: 0.05-2mg per kg berat badan setiap hari dibahagikan setiap 6-24 jam.
 • Dos boleh dipertimbangkan untuk terapi alternatif dalam rawatan jangka panjang.

Adakah prednison selamat untuk wanita hamil dan menyusu?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan prednison dalam bentuk tablet pelepasan berterusan dalam kategori ubat kategori D, Adapun persediaan tablet biasa yang termasuk dalam kategori C.

Tablet pelepasan perlahan telah menunjukkan risiko kesan sampingan pada wanita hamil. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ini boleh diterima untuk keadaan yang mengancam nyawa tertentu.

Untuk persediaan tablet oral biasa, kajian penyelidikan menunjukkan ubat ini menyebabkan kesan sampingan pada janin haiwan eksperimen (teratogenik). Walau bagaimanapun, tidak ada data yang mencukupi mengenai wanita hamil. Penggunaan ubat-ubatan dilakukan sekiranya manfaat ubat tersebut lebih besar daripada risikonya.

Prednisone juga terbukti dapat diserap dalam susu ibu walaupun dalam jumlah kecil. Anda mesti berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat ini jika anda hamil atau menyusu.

Apakah kesan sampingan prednisone yang mungkin?

Berhenti menggunakan ubat dengan segera dan hubungi doktor anda jika anda mengalami kesan sampingan berikut setelah menggunakan prednisone:

 • Tanda-tanda reaksi alergi terhadap prednison, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Penglihatan kabur, sakit mata, atau melihat lingkaran cahaya di sekitar lampu
 • Bengkak, kenaikan berat badan, sesak nafas
 • Kemurungan utama, merasa sangat gembira atau sedih, perubahan keperibadian atau tingkah laku, sawan
 • Najis berdarah
 • Batuk darah
 • Pankreatitis (sakit teruk di bahagian atas perut merebak ke belakang, mual dan muntah, degupan jantung cepat)
 • Kalium rendah yang dicirikan oleh kekeliruan, degupan jantung yang tidak normal, dahaga yang melampau, peningkatan kencing, kelemahan otot atau perasaan lemah
 • Tekanan darah tinggi yang berbahaya, seperti sakit kepala yang teruk, penglihatan kabur, berdering di telinga, gelisah, kekeliruan, sakit dada, sesak nafas, degupan jantung yang tidak normal atau sawan

Kesan sampingan yang biasa berlaku selepas mengambil prednison termasuk yang berikut:

 • Gangguan tidur (insomnia)
 • Perubahan emosi
 • Selera makan bertambah
 • Peningkatan berat badan secara beransur-ansur
 • Jerawat, berpeluh meningkat, kulit kering, kulit menipis, lebam atau perubahan warna pada kulit
 • Penyembuhan luka perlahan
 • Sakit kepala, pening, sensasi berputar (vertigo)
 • Mual, sakit perut, kembung
 • Perubahan bentuk atau lokasi lemak badan (terutamanya di lengan, kaki, muka, leher, payudara, dan pinggang).

Amaran dan perhatian

Untuk memastikan selamat untuk anda menggunakan prednison, beritahu doktor anda mengenai sebarang keadaan kesihatan yang anda alami, terutamanya:

 • Segala penyakit yang menyebabkan cirit-birit
 • Penyakit hati (seperti sirosis)
 • Penyakit buah pinggang
 • Penyakit jantung, tekanan darah tinggi, kadar kalium rendah dalam darah
 • Gangguan tiroid
 • Diabetes
 • Sejarah malaria
 • Tuberkulosis
 • Osteoporosis
 • Jangkitan glaukoma, katarak, atau herpes pada mata
 • Ulser peptik, kolitis ulseratif, atau sejarah pendarahan gastrik
 • Gangguan otot seperti myasthenia gravis
 • Kemurungan atau penyakit mental.

Penggunaan steroid jangka panjang boleh menyebabkan kehilangan tulang (osteoporosis), terutamanya jika anda merokok, tidak bersenam, tidak mendapat cukup vitamin D atau kalsium dalam makanan anda.

Risiko kehilangan tulang juga meningkat jika anda mempunyai sejarah keluarga osteoporosis. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda mengenai risiko ini.

Interaksi prednisone dengan ubat lain

Beritahu doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil dan apa sahaja yang anda gunakan semasa rawatan dengan prednison, terutamanya:

 • Amfoterisin B
 • Siklosporin
 • Digoxin, digitalis
 • St. John's wort
 • Antibiotik seperti clarithromycin atau telithromycin
 • Ubat antikulat seperti itraconazole, ketoconazole, posaconazole, voriconazole
 • Pil kawalan kelahiran dan ubat hormon lain, seperti didogesteron
 • Pengencer darah seperti warfarin, Coumadin
 • Ubat diuretik
 • Ubat Hepatitis C Boceprevir atau telaprevir
 • Ubat HIV atau AIDS seperti atazanavir, delavirdine, efavirenz, fosamprenavir, indinavir, nelfinavir, nevirapine, ritonavir, saquinavir
 • Ubat insulin atau diabetes yang anda ambil dari mulut, seperti glibenclamide, glimepiride, dan sebagainya
 • Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) seperti aspirin, ibuprofen, naproxen, celecoxib, diclofenac, indomethacin, meloxicam, dan lain-lain.
 • Ubat kejang seperti carbamazepine, phosphenytoin, oxcarbazepine, phenobarbital, phenytoin, primidone.
 • Ubat tuberkulosis, seperti isoniazid, rifabutin, rifapentin, atau rifampin.

Beritahu juga doktor anda mengenai ubat lain termasuk ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba yang diresepkan dan dijual bebas yang mungkin anda ambil.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.