Kesihatan

Ibu, mari kita lihat perkembangan janin pada 8 bulan di dalam kandungan

Menjaga kehamilan sehingga usia 8 bulan tentunya bukan perkara yang mudah dan pastinya anda ingin tahu bagaimana perkembangan janin 8 bulan di dalam kandungan?

Untuk itu, mari kita sama-sama melihat bagaimana perkembangan sebenar janin 8 bulan di dalam rahim dan organ apa yang terbentuk semasa fasa ini.

Perkembangan janin 8 bulan (minggu ke-34)

Pada masa ini janin di rahim anda panjangnya sekitar 45 cm. Manakala beratnya sekitar 2.1 kg. Bayi anda juga memerlukan banyak lapisan lemak untuk mengatur suhu badannya.

Sekiranya anda tidak sering bercakap dengannya, ini adalah masa yang tepat, anda tahu. Kerana pada usia 35 minggu pendengaran bayi telah berkembang dengan sempurna. Oleh itu, anda boleh bercakap dengannya lebih kerap dan bayi dalam kandungan akan terbiasa dengan suara anda.

Di samping itu, anda boleh berasa lega jika berpotensi untuk melahirkan sebelum waktunya. Kerana bayi yang dilahirkan selepas 34 minggu dapat bertahan dengan baik di luar rahim dan kebanyakannya tidak menghadapi masalah besar.

Baca juga: Kepentingan Zat Besi yang mencukupi untuk wanita hamil untuk kesihatan janin

Perkembangan janin 8 bulan (35 minggu)

Ilustrasi perkembangan janin 8 bulan di rahim. (Foto: //www.shutterstock.com)

Memasuki minggu ke-35, pada masa ini bayi anda sudah mempunyai sepasang buah pinggang yang sempurna. Dia juga sudah mempunyai hati yang dapat memproses beberapa produk buangan. Selain itu, dia juga sudah mempunyai kuku kecil di jari dan jari kaki.

Kadang-kadang anda dapat melihat lekukan dari siku, kaki, atau kepalanya yang membongkok ke perut anda ketika dia meregang atau menggeliat.

Pada minggu ke-35, dinding rahim anda akan menipis dan membiarkan lebih banyak cahaya memasuki perut anda. Jadi bayi akan lebih sensitif terhadap cahaya.

Perkembangan janin 8 bulan (36 minggu)

Mungkin anda akan merasakan tekanan di bahagian bawah perut anda, ini menunjukkan bahawa bayi secara beransur-ansur turun secara semula jadi.

Apabila anda mencapai akhir minggu ke-36 kehamilan anda, anda pasti berasa lega. Oleh kerana bayi berusia 37 hingga 42 minggu dianggap cukup normal untuk dilahirkan.

Sementara bayi pramatang adalah bayi yang berumur sebelum 37 minggu. Ini bermakna kehamilan anda sudah berakhir terma penuh dan Ibu boleh melahirkan pada bila-bila masa.

Perkembangan janin 8 bulan (minggu ke-37)

Kedudukannya sekarang dikelilingi dan dilindungi oleh tulang pelvis anda. Sehingga bayi mempunyai ruang yang cukup untuk kaki dan punggungnya yang kini tumbuh.

Perkembangan janin 8 bulan (minggu ke-38)

Sistem organ dalam badan bayi terbentuk sepenuhnya. Tetapi paru-paru biasanya merupakan organ terakhir yang terbentuk sepenuhnya. Walaupun selepas dia dilahirkan. Bayi memerlukan beberapa jam penyesuaian sebelum dia dapat membentuk corak pernafasan yang normal.

Itulah perkembangan umum janin pada usia 8 bulan. Ingat, Ibu, bahawa setiap bayi dapat berkembang secara berbeza di setiap rahim, jadi gambar di atas tidak mutlak.

Ada pertanyaan atau aduan mengenai kehamilan anda sekarang? Mari berbincang dengan doktor pakar di Good Doctor untuk konsultasi dalam talian dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!