Kesihatan

Inilah Cara Memberi Dos Zink untuk Kanak-kanak Tumbuh Secara Optimum

Sebagai ibu bapa anda perlu mengetahui berapa banyak dos zink untuk anak-anak, agar tempoh pertumbuhan berjalan dengan optimum.

Zink, juga dikenal sebagai zink, adalah mineral penting yang terdapat secara semula jadi dalam beberapa makanan, tetapi juga dapat diperoleh melalui makanan tambahan.

Jadi, berapakah dos zink yang tepat untuk pertumbuhan anak kecil anda? Ayuh, lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Mesti tahu! Ini adalah senarai 10 makanan yang tinggi sumber zat besi untuk tubuh

Sekilas zink

Dilaporkan dari WebMDWalau bagaimanapun, jumlah zink yang diperlukan oleh badan sebenarnya sangat kecil. Namun, kerana badan tidak dapat menyimpan zink berlebihan, zink mesti dimakan secara berkala baik dari makanan atau makanan tambahan.

Zink juga merupakan mineral penting yang diperlukan untuk pemeliharaan badan anak-anak. Ia merangkumi pelbagai fungsi seperti menguatkan imuniti, penyembuhan luka, pembekuan darah, fungsi tiroid, dan banyak lagi.

Anda dapat memenuhi pengambilan zink anak anda dari pelbagai makanan termasuk daging merah, unggas, dan ikan.

Dos zink untuk kanak-kanak

Dilaporkan dari Ods.od.nih.gov, Berikut adalah dos purata zink yang disyorkan untuk kanak-kanak. Sekiranya anak anda mendapat dos yang berbeza dari maklumat di bawah, jangan ubahnya kecuali atas nasihat doktor.

Dos zink untuk kanak-kanak dalam bentuk dos oral

Untuk mengelakkan kekurangan, jumlah zink yang disyorkan dalam bentuk kapsul, lozenges, dan sejenisnya untuk kanak-kanak setiap hari adalah:

UmurJenisseksJumlahdos
0-6 bulanLelaki2 mg
0-6 bulanWanita2 mg
7-12 bulanLelaki3 mg
7-12 bulanWanita3 mg
1-3 tahunLelaki3 mg
1-3 tahunWanita3 mg
4-8 tahunLelaki5 mg
4-8 tahun Wanita5 mg
Berumur 9-13 tahunLelaki8 mg
Berumur 9-13 tahunWanita8 mg
14-18 tahunLelaki11 mg
14-18 tahunWanita9 mg
> 19 tahunLelaki11 mg
> 19 tahunWanita8 mg

Dos zink untuk merawat kekurangan pada kanak-kanak

Untuk bayi, kanak-kanak, dan remaja, dos zink untuk rawatan kekurangan akan diberikan berdasarkan keparahan setiap individu.

Dos zink untuk merawat cirit-birit pada kanak-kanak

Satu kajian yang diterbitkan di NCBI, menunjukkan bahawa pemberian zink bersama dengan larutan garam rehidrasi, terbukti memainkan peranan penting dalam mengurangkan tempoh dan keparahan cirit-birit pada kanak-kanak.

Kajian ini disokong oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan UNICEF, yang mengesyorkan mengambil suplemen zink 20 mg setiap hari selama 10-14 hari untuk kanak-kanak dengan cirit-birit akut.

Sementara untuk bayi di bawah enam bulan, pemberian zink sebanyak 10 mg sehari dapat membantu mengurangkan keparahan cirit-birit dan mencegah kejadian ini berulang dalam dua hingga tiga bulan ke depan.

Baca juga: 12 Senarai Makanan yang Mengandungi Vitamin B12

Bagaimana jika dos terlepas?

Sekiranya anak anda kehilangan dos, ambil ubat secepat mungkin dan ganti dos yang tidak dijawab.

Walau bagaimanapun, jika masa untuk dos seterusnya anda sudah hampir, langkau dos yang tidak dijawab dan kembali ke jadual dos biasa anda.

Tidak perlu risau jika si kecil anda kehilangan pengambilan suplemen ini selama sehari atau lebih, kerana badan memerlukan masa yang lama untuk menjadi kekurangan zink.

Namun, jika doktor mengesyorkan agar anak anda mengambil zink, cubalah mengambilnya mengikut arahan perubatan.

Kekurangan zink pada kanak-kanak

Dilaporkan dari NcbiDianggarkan bahawa sekitar 21 peratus populasi kanak-kanak di dunia berisiko kekurangan zink. Angka ini bahkan lebih tinggi di beberapa negara membangun, seperti Bangladesh.

Salah satu sebabnya adalah kerana kualiti makanan yang buruk. Walaupun tidak ditunjukkan dengan tanda yang jelas, kekurangan zink kronik memerlukan perhatian khusus mengenai peranannya dalam menyokong pertumbuhan dan perkembangan si kecil.

Kekurangan zink boleh menyebabkan pelbagai perkara buruk, seperti pertumbuhan terbantut, cirit-birit akut pada kanak-kanak, sehingga memperlambat penyembuhan luka.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found