Kesihatan

Perhatikan cara menggunakan ubat supositoria yang betul

Beberapa jenis ubat tidak diminum. Salah satunya seperti supositoria yang digunakan sedikit berbeza. Bagi anda yang mesti menggunakan ubat jenis ini, mari ketahui cara menggunakan supositoria dengan betul.

Baca Juga: Harus Tahu, Inilah Khasiat Pepaya yang Kaya dengan Pemakanan untuk Kesihatan Tubuh

Mengenal suppositori

Suppositori rektum adalah bentuk ubat yang kuat yang dimasukkan ke dalam rektum (kawasan di usus besar sebelum dubur). Jenis ubat ini dibungkus dalam pelbagai bentuk dan saiz, tetapi biasanya bentuk ubat ini akan disempitkan pada satu hujung.

Suppositori rektum dapat memberikan banyak jenis ubat. Contohnya, ubat ini mungkin mengandungi gliserin untuk merawat sembelit atau acetaminophen untuk merawat demam.

Suppositori rektal cenderung berfungsi dengan cepat. Ini kerana supositoria mencair di dalam badan dan diserap terus ke aliran darah.

Suppositori rektal bertindak secara sistematik, atau sebagai alternatif ubat oral (contohnya apabila seseorang tidak dapat minum ubat melalui mulut). Anda juga perlu tahu bahawa ubat ini mudah diserap di rektum kerana rektum kaya dengan saluran darah.

Cara menggunakan suppositori

Cara menggunakan ubat yang betul. Sumber gambar: //healthline.com
  • Pergi ke tandas. Sekiranya perlu, anda boleh mengosongkan perut anda terlebih dahulu atau membuang air besar.
  • Pastikan anda tidak lupa mencuci tangan dengan bersih.
  • Buka dan buang semua bungkusan plastik untuk suppositori.
  • Langkah seterusnya adalah memastikan anda berjongkok atau tidur menghadap satu sisi badan.
  • Satu kaki dibengkokkan dan kaki yang lain lurus.
  • Sekiranya kedudukannya betul, masukkan supositoria dengan perlahan tetapi kuat ke dubur. Sekiranya sukar dimasukkan, anda boleh melembapkan hujung supositoria dengan sedikit air. Kemudian tolak cukup jauh sehingga supositoria tidak muncul kembali.
  • Pegang dan satukan kaki anda dengan duduk atau berbaring diam selama beberapa minit.
  • Apabila semua proses selesai, basuh tangan anda lagi dengan sabun sehingga bersih.

Anda harus ingat, semasa anda menggunakan ubat ini, anda harus berusaha untuk tidak membuang air besar selama satu jam, kecuali ubat supositoria adalah jenis pencahar.

Jenis supositoria

Suppositori mengandungi bahan yang diperbuat daripada bahan seperti gelatin atau mentega koko mengelilingi ubat. Suhu badan anda yang panas akan mencairkan bahagian luar dan perlahan-lahan ubat akan mula dikeluarkan.

Kemudian pelbagai jenis suppositori yang memasuki rektum, vagina, atau tiub yang mengosongkan pundi kencing disebut uretra. Ubat ini menyerap ke dalam darah anda dan bergerak ke bahagian lain badan anda.

Dilaporkan dari webmd.comBiasanya, anda akan menggunakan ubat jenis ini untuk merawat alahan, sembelit, buasir, sakit dan gatal pada masalah kesihatan mental, seperti skizofrenia atau gangguan bipolar.

Suppositori faraj berbentuk bujur. Anda boleh menggunakannya untuk jangkitan bakteria atau kulat, kekeringan faraj, dan kawalan kelahiran.

Kemudian untuk suppositori uretra jarang berlaku. Hanya ada satu jenis, MUSE, yang boleh digunakan lelaki dengan masalah ereksi untuk mengambil ubat alprostadil. Ubat ini berukuran seukuran sebiji beras.

Anda mungkin benar-benar perlu menggunakan supositoria apabila ubat yang anda minum akan pecah terlalu cepat di saluran pencernaan jika diambil sebagai pil atau cairan.

Bukan hanya itu, anda mungkin tidak dapat menelan ubat sehingga anda muntah dan tidak boleh menahan pil atau cecair. Supositoria adalah ubat alternatif yang boleh digunakan kerana tidak perlu diminum.

Masalah dengan suppositori

Dadah seperti suppositori biasanya selamat untuk tubuh. Tetapi anda juga perlu berhati-hati kerana mungkin ada beberapa masalah yang akan anda hadapi jika anda menggunakan supositoria seperti beberapa ubat yang mungkin bocor kembali.

Bentuk supositoria ubat. Sumber gambar: //pelvicpain.org.au

Bukan hanya itu, kadangkala badan anda tidak menyerap ubat dengan baik, ubat tersebut boleh merengsakan kawasan tertentu semasa anda menggunakan ubat ini.

Selain itu anda juga perlu memberi perhatian ketika mengalami beberapa kesan sampingan setelah menggunakan suppositori seperti degupan jantung tidak teratur, menjalani pembedahan baru-baru ini di rektum, lelaki yang baru-baru ini menjalani pembedahan prostat.

Perkara yang sama berlaku untuk wanita yang telah menjalani pembedahan atau rawatan radiasi ke kawasan faraj.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Baca juga: Bagaimana Merawat Faraj yang Betul? Ayuh, lihat penjelasannya