Kesihatan

Mengetahui Jenis Dadah dan Bahaya yang Menyertainya

Mendengar nama ubat itu, mungkin anda akan segera mengaitkannya dengan kesan buruk yang ditimbulkannya. Ya, dari jenis ubat yang sering disalahgunakan, tidak sedikit yang boleh menyebabkan kematian.

Oleh itu, menjauhinya adalah keputusan yang tepat. Anda boleh membentengi diri dengan mengetahui jenis ubat-ubatan haram dan pelbagai bahaya yang mengiringinya.

Apakah ubat itu?

Narkoba adalah singkatan ubat narkotik, psikotropik, dan haram. Memetik Badan Narkotik Nasional (BNN), narkotik adalah ubat-ubatan yang mampu menghasilkan kesan halusinasi, kegembiraan, dan penurunan kesedaran.

Narkotik boleh dibuat dari semula jadi dari tumbuhan, sintetik, dan separa sintetik. Ubat ini boleh menyebabkan ketagihan bagi pemakainya, terutamanya penggunaan dos yang tinggi. Kesannya juga berbeza-beza, mulai dari ringan, parah hingga mati.

Bahaya dadah yang biasa

Penyalahgunaan dadah di Indonesia tidak melihat usia dan jantina. Sebenarnya, trend pada tahun 2019 menunjukkan bahawa peredaran semakin membimbangkan.

Mangsa merangkumi semua peringkat, bermula dari kanak-kanak, remaja, generasi muda, persekitaran rumah tangga, bahkan di kalangan pegawai.

Dari semua jenis ubat di Indonesia, masing-masing mempunyai kesan sampingan yang berbeza. Walau bagaimanapun, kebanyakan ubat ini mempunyai bahaya yang sama, seperti:

1. Kekeringan

Penyalahgunaan bahan boleh mengganggu keseimbangan elektrolit dalam badan. Akibatnya, tubuh kekurangan cairan, memicu pelbagai masalah kesihatan, seperti kejang, perilaku agresif, dan bahkan penurunan fungsi otak.

2. Kesedaran menurun

Hampir semua narkotik dapat membuat tubuh kehilangan kesedaran dan rasional. Artinya, ketika seseorang menggunakan ubat-ubatan terlarang, dia tidak dapat berfikir dengan jelas, ada perubahan arah yang menyebabkan kekeliruan, bahkan sampai pingsan.

3. Kematian

Semua jenis narkotik boleh menyebabkan kematian, terutamanya jika berlebihan. Kokain dan metamfetamin, misalnya, boleh menyebabkan gejala serius seperti sawan yang boleh menyebabkan kehilangan nyawa. Oleh itu, sayangi hidup anda dengan tidak menjadi pengguna dadah.

Baca juga: Penyakit Jantung: Kenali Punca dan Cara Mencegahnya

Pengelasan ubat di Indonesia

Di Indonesia, jenis ubat dibagi menjadi tiga kelompok, berdasarkan risiko ketergantungan, kesan buruk, dan sifat ubat tersebut.

 • narkotik kelas 1 iaitu narkotik yang boleh menyebabkan ketagihan yang teruk, seperti ganja dan kokain.
 • narkotik kelas 2 ubat-ubatan yang boleh digunakan sebagai rawatan perubatan dengan preskripsi doktor, misalnya morfin dan 85 jenis lain. Kumpulan ini juga boleh mencetuskan pergantungan.
 • Narkotik kelas 3 ubat-ubatan yang mempunyai risiko ketergantungan ringan, biasanya digunakan untuk rawatan dan terapi.

Ciri dan contoh gambar ubat

Pelbagai bentuk ubat, seperti tablet, serbuk, dan cecair yang disuntik. Sumber gambar: www.stellaartoissensorium.com

Petikan Jabatan Kesihatan Kerajaan Australia, Narkotik yang beredar di seluruh dunia mempunyai sifat yang berbeza. Dadah dibahagikan kepada tiga berdasarkan ciri-cirinya, iaitu depresan, halusinogen, dan perangsang. Satu jenis narkotik boleh memuatkan beberapa kategori sifat sekaligus.

1. Depresan

Kategori narkotik depresi melambatkan mesej atau dorongan antara otak dan anggota badan. Ubat ini mampu menjadikan tubuh dan perasaan menjadi santai, tenang, dan selesa.

Ubat ini biasanya digunakan oleh orang yang mengalami tekanan jiwa, seperti tekanan dan kemurungan.

2. Halusinogen

Sama seperti namanya, ubat-ubatan haram yang termasuk dalam kategori ini dapat membuat si pemakai mengalami halusinasi. Ubat yang anda ambil mempengaruhi deria penglihatan, pendengaran, bau, dan sentuhan anda.

Halusinasi adalah keadaan ketika seseorang melihat sesuatu yang tidak ada seolah-olah itu nyata. Overdosis narkotik yang mempunyai sifat ini boleh menyebabkan kekeliruan, disorientasi, dan kegelisahan yang berlebihan.

3. Perangsang

Stimulan adalah istilah yang merujuk kepada merangsang otak untuk mencetuskan kesan tertentu pada tubuh. Dalam narkotik, perangsang berfungsi untuk membuat otak mengeluarkan dopamin, menyebabkan kesan euforia, keseronokan, dan badan yang lebih teruja.

Jenis ubat

Setelah memahami klasifikasi dan ciri, sekarang anda perlu mengetahui jenis ubat apa, kesannya, dan bahaya yang menyertainya. Ini adalah jenis ubat yang banyak disalahgunakan di Indonesia.

1. Metamfetamin

Bentuk Shabu. Sumber gambar: www.restorecenterla.com

Methamphetamine adalah sejenis narkotik yang cukup popular di Indonesia. Dengan melibatkan gambar ubat yang satu ini, anda pasti dapat mengenalinya dengan mudah.

Ya, metamfetamin, yang merupakan nama lain untuk shabu-shabu, adalah serbuk putih yang penggunaannya boleh dihisap, dihirup, atau melalui suntikan.

Dengan sifat perangsang dan halusinogeniknya, metamfetamin dapat merangsang otak untuk menghasilkan tahap euforia, imaginasi, dan khayalan yang tinggi.

Kesan metamfetamin agak singkat, sehingga menjadikan pengguna cenderung memakannya berulang kali dalam jangka waktu dekat.

Bahaya yang boleh ditimbulkan termasuk sesak nafas, degupan jantung lebih cepat, tekanan darah meningkat, dan suhu badan meningkat. Bukan hanya itu, penggunaan jangka panjang juga boleh menyebabkan:

 • Penurunan berat badan yang melampau
 • Masalah gigi dan kulit
 • Pelbagai gangguan mental seperti kemurungan, kegelisahan berlebihan, khayalan, halusinasi, dan kekeliruan
 • Bayi yang dilahirkan dengan kecacatan dan risiko keguguran pada wanita hamil
 • Risiko menyebarkan AIDS daripada berkongsi jarum

2. Kokain

bentuk kokain. (sumber gambar: shutterstock.com)

Selain metamfetamin, kokain adalah salah satu jenis narkotik yang paling popular di Indonesia dan termasuk dalam ubat kelas 1. Dibuat dari kilang coca, kokain mempunyai kesan perangsang yang sangat ketagihan.

Ia mempengaruhi otak untuk melepaskan dopamin, hormon yang boleh menyebabkan perasaan senang dan gembira. Oleh itu, narkotik ini biasanya digunakan oleh orang yang mengalami kemurungan untuk memperbaiki mood mereka.

Penggunaannya boleh melalui suntikan atau disedut melalui hidung. Kristal di dalamnya akan diserap ke dalam aliran darah, kemudian dibawa ke paru-paru dan ke otak. Ubat kelas 1 mempunyai kesan sampingan yang sangat berbahaya bagi tubuh, seperti:

 • Menjadikan degupan jantung lebih cepat
 • Kerosakan hati
 • Mual dan sakit perut
 • Kerosakan saraf pada deria bau dan rasa
 • Bayi yang dilahirkan dengan kecacatan dan risiko keguguran pada wanita hamil

Di samping itu, kesan yang lebih serius boleh berlaku dalam bentuk strok dan kematian. Penagih kokain sangat mudah dijangkiti AIDS dan hepatitis C daripada berkongsi jarum.

3. Heroin

Heroin, juga dikenal sebagai putaw, adalah narkotik yang terbuat dari poppies, bunga liar yang tumbuh di kawasan pergunungan. Penggunaannya dapat melalui suntikan, penyedutan, dan penyedut.

Ubat haram ini mudah diserap ke dalam darah, kemudian dibawa ke otak. Heroin boleh menyebabkan euforia berlebihan pada pengguna, diikuti dengan sensasi rasa berat di kaki dan lengan, dan fikiran yang tidak stabil.

Dari jenis ubat yang ada, heroin adalah salah satu yang cukup mematikan. Penggunaannya cenderung berlebihan, kerana terdapat sifat ketagihan yang boleh menyebabkan ketagihan. Terdapat banyak bahaya yang bersembunyi dari penggunaannya, seperti:

 • Jangkitan kulit
 • Masalah sistem pencernaan akut
 • Kerosakan buah pinggang
 • Kerosakan pada saluran darah, terutamanya urat
 • Pernafasan terganggu
 • Kerosakan otak

4. Ekstasi

Selain sebagai perangsang, jenis ubat psikotropik ini juga boleh dikategorikan sebagai halusinogen. Ekstasi adalah ubat sintetik, alias buatan manusia dan bukan dari tumbuh-tumbuhan. Dibuat dari campuran tiga bahan, iaitu katinon, pentilon, dan kanabinoid sintetik.

Ekstasi dalam bentuk pil, tablet, dan cairan yang disuntik ke dalam vena, berfungsi dengan meningkatkan bahan kimia yang terdapat di otak, seperti serotonin dan norepinefrin.

Peningkatan hormon ini dapat mengubah mood, mood, dan emosi. Pengguna dadah jenis psikotropik ini akan merasakan euforia berlebihan akibat peningkatan tenaga. Tetapi apabila kesannya hilang, pengguna akan merasa bingung, cemas, dan menghadapi masalah tidur.

Bahaya yang boleh timbul dari penggunaan ubat psikotropik seperti ekstasi termasuk:

 • Denyutan jantung semakin laju
 • Otot tegang
 • Gangguan visual
 • Mual dan sakit di perut
 • Pening
 • Peluh sejuk

5. Ganja

Rumpai. Sumber gambar: www.irishtimes.com

Dari jenis ubat yang beredar di Indonesia, ganja adalah salah satu yang banyak disalahgunakan.

Seperti metamfetamin, gambar ubat yang satu ini pasti mudah dikenali. Ganja dibuat dari tumbuh-tumbuhan Ganja sativa. Penggunaan ubat kelas 1 yang paling popular adalah dengan merokok seperti merokok.

Ganja boleh dikelaskan sebagai perangsang, depresan, dan halusinogen pada masa yang sama. Seseorang menggunakannya untuk mendapatkan sensasi terbang atau terbang, tenangkan fikiran, dan ubah mood.

Sebenarnya, ganja sangat merosakkan, boleh mempengaruhi perkembangan otak, dan mengganggu saraf kognitif. Bukan hanya itu, beberapa bahaya lain yang boleh timbul adalah:

 • Masalah pernafasan
 • Gangguan kegelisahan
 • Kemurungan
 • Risiko serangan jantung yang boleh mengakibatkan kematian
 • Penyakit mental seperti skizofrenia

Baca juga: Skizofrenia: Punca, Gejala dan Cara Mencegahnya

6. LSD

LSD adalah singkatan dari asid lysergic diethylamide, yang popular sejak tahun 1960 hingga sekarang. LSD adalah halusinogenik, terbuat dari asid dalam kulat yang tumbuh pada biji-bijian dan tanaman gandum.

Secara semula jadi, LSD digunakan untuk membuat halusinasi tahap tinggi. Tidak bergurau, kesannya boleh bertahan sehingga 12 jam. Selama ini, pengguna akan mendengar, melihat, dan merasakan sesuatu yang tidak nyata menjadi nyata.

LSD boleh menyebabkan bahaya serius, seperti peningkatan degupan jantung dan tekanan darah yang tidak stabil. Sementara itu, untuk kesan sampingan ringan dalam bentuk gegaran badan, mulut kering, dan berpeluh berlebihan.

7. Morfin

Morfin adalah narkotik dengan sifat analgesik. Berasal dari perkataan morfous yang bermaksud 'dewa impian', morfin adalah alkaloid yang boleh dijumpai di tanaman popi.

Sesuai dengan sifatnya, morfin mampu menghilangkan rasa sakit atau sakit pada anggota badan. Beberapa ubat biasa juga masih mengandungi bahan ini, tetapi dalam dos yang ketat menurut nasihat kesihatan.

Morfin dikategorikan sebagai narkotik kerana banyak yang menyalahgunakannya, membawa bahaya yang cukup serius, seperti:

 • Degupan jantung
 • Kesedaran menurun
 • Kejang
 • Pengeluaran air kencing menurun
 • Mati pucuk pada lelaki
 • Gangguan kitaran haid pada wanita
 • Pengsan

8. Flakka

Bentuk flakka. (sumber gambar: shutterstock.com)

Flakka adalah salah satu jenis narkotik baru dan tidak terlalu meluas di Indonesia. Menurut BNN, ubat ini disyaki telah memasuki negara ini sebelum 2017.

Harga jualan flakka didakwa lebih murah daripada jenis narkotik lain. Walau bagaimanapun, kesannya boleh mencapai 10 kali ganda daripada kokain. Kesan yang sangat kuat dapat membuat pemakai merasa seolah-olah dia bukan manusia, alias hilang akal.

Flakka berbentuk serbuk kristal, ia mempunyai bahaya yang tidak boleh dipandang rendah. Salah satunya adalah gejala kegelisahan berlebihan atau tingkah laku berjaga-jaga.

Kesan sampingannya serupa dengan kokain dan amfetamin, iaitu degupan jantung yang lebih cepat, tekanan darah tinggi, untuk menjadikan badan lemah.

9. Amfetamin

Sebenarnya, secara farmakologi, amfetamin termasuk dalam jenis ubat psikotropik. Walau bagaimanapun, ia sering disalahgunakan sebagai perangsang. Ubat ini kemudian diklasifikasikan sebagai ubat haram, kerana banyak kes penyalahgunaan.

Amfetamin mampu merangsang otak untuk mengubah mood, meningkat mood, dan membangkitkan euforia. Ini tidak terlepas dari penghasilan dopamin di otak yang terus didorong. Tidak jarang, amfetamin sering disalahgunakan oleh orang yang mengalami kemurungan dan tekanan.

Kesan sampingan penggunaan ubat psikotropik jenis ini termasuk:

 • Masalah jantung
 • Kerosakan saluran darah
 • Air kencing berkurang
 • Menghalang penyerapan beberapa nutrien
 • Pengurangan berat
 • Sakit kepala
 • Hilang selera makan
 • Mudah dijangkiti pendarahan, terutamanya di hidung
 • Mudah gugup dan gelisah
 • Keinginan seksual menurun
 • Kekejangan otot
 • Gangguan visual
 • Ruam muncul di kulit
 • Gegaran badan

Baca juga: Kenali Tramadol, ubat penahan sakit yang sering disalahgunakan sebagai narkotik

10. Codeine

Codeine adalah sebahagian daripada ubat opioid dan tergolong dalam ubat kelas 3 Yayasan Alkohol dan Dadah Australia, Risiko penggunaan ubat kelas 3 seperti codeine boleh membawa rasa kepuasan, keseronokan, kelonggaran, dan menghilangkan rasa sakit pada anggota badan.

Penggunaan sebarang jenis narkotik selalu mempunyai risiko dan bahaya yang tersembunyi, termasuk codeine. Kesan sampingan yang boleh ditimbulkan oleh ubat kelas 3 ini adalah:

 • Mudah gelisah
 • Pening atau sakit kepala yang tidak biasa
 • Kekeliruan
 • Kekejangan otot di beberapa bahagian badan
 • Penglihatan kabur
 • Ruam muncul di kulit
 • Sukar membuang air kecil

Walaupun kesan yang lebih teruk boleh berlaku jika anda berlebihan, dalam bentuk:

 • Kejang
 • Gangguan emosi
 • Kebas
 • Halusinasi tinggi
 • Fungsi otak menurun yang boleh menyebabkan koma hingga mati

Nah, itu adalah tinjauan lengkap mengenai jenis dan gambar ubat, kesan sampingan, klasifikasi, dan bahaya yang menyertainya. Hilangkan rasa ingin tahu anda untuk mengambil dadah. Ini kerana ubat ini ketagihan dan boleh menyebabkan ketagihan.

Jangan teragak-agak untuk berunding dengan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!