Kesihatan

Sakit Kaki Semasa Kehamilan, Apa yang Menyebabkannya dan Bagaimana Mengatasinya?

Semasa mengandung terdapat beberapa perubahan yang dapat dirasakan oleh wanita hamil. Salah satunya sakit kaki. Kesakitan kaki semasa kehamilan tidak hanya berlaku dan disebabkan oleh beberapa faktor. Rasa sakit itu dapat diatasi dengan melakukan pelbagai cara, apa?

Sakit kaki boleh menyukarkan wanita untuk berdiri, berjalan, atau menekan terlalu lama. Tidak banyak kaedah yang boleh dilakukan untuk mencegah keadaan ini.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk meredakan gejala. Mari lihat di sini!

Baca juga: Kelebihan Yoga untuk Wanita Hamil: Meringankan Sakit Untuk Mengusir Insomnia

Apa yang menyebabkan sakit kaki semasa mengandung?

Seiring dengan perkembangan anak kecil dalam kandungan, wanita hamil mengalami banyak perubahan fizikal. Ini adalah perkara biasa, tetapi ada beberapa perubahan yang membuat wanita hamil merasa tidak selesa dan menyukarkan mereka untuk melakukan aktiviti, termasuk sakit kaki.

Kesakitan yang dirasakan di telapak kaki disebabkan oleh beberapa sebab. Punca dalam setiap kes berbeza dan tidak dapat disamakan.

Dilaporkan dari firstcry.comBerikut adalah penyebab sakit kaki semasa mengandung.

Sebab biasa

Terdapat beberapa penyebab sakit kaki, seperti:

 • Peningkatan berat badan secara semula jadi boleh memberi tekanan pada kaki dan ligamen berhampiran lengkungan kaki. Ini menyebabkan tapak kaki terasa sakit
 • Pusat graviti pada badan bergeser kerana berat bayi yang sedang membesar
 • Kaki yang lebih lebar kerana berat badan yang berlebihan, ia dapat meregangkan otot kaki
 • Peningkatan jumlah darah juga boleh menyebabkan kekejangan di telapak kaki
 • Kasut yang terlalu ketat atau ukuran yang salah boleh menyebabkan sakit kaki

Sebab-sebab lain

Selain masalah yang disebutkan di atas, rasa sakit yang berlaku di telapak kaki juga boleh disebabkan oleh beberapa keadaan lain. Boleh dikatakan bahawa keadaan ini juga merupakan keadaan biasa yang menyebabkan sakit kaki semasa kehamilan, termasuk:

Edema

Semasa mengandung, wanita sering mengalami edema. Edema adalah keadaan di mana kaki membengkak. Keadaan ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan sakit.

Semasa bayi membesar, rahim mengembang dan memberi tekanan yang besar pada saluran darah di kawasan pelvis. Ini dapat menyekat peredaran darah dan menyebabkan darah menumpuk di kaki, yang menyebabkan pembengkakan kaki.

Edema boleh menyukarkan wanita hamil untuk bergerak. Sekiranya keadaan ini membuat anda tidak selesa atau terlalu berat, anda harus berjumpa doktor.

Pronasi yang berlebihan

Pronasi yang berlebihan atau juga dikenali sebagai Kaki leper adalah keadaan lain yang boleh menyebabkan kesakitan pada tapak kaki. Keadaan ini disebabkan oleh tekanan yang berlebihan pada kaki.

Lengkungan kaki dapat meratakan kerana kenaikan berat badan semasa kehamilan dan tekanan tambahan pada fascia plantar, tisu yang menghubungkan tumit ke kaki depan. Ini dapat menambahkan tekanan pada otot punggung dan betis.

Cara mengatasi sakit kaki semasa hamil

Kesakitan yang berlaku di telapak kaki boleh menjadi tidak selesa atau bahkan menghalang anda melakukan banyak aktiviti.

Tidak perlu risau, kerana ada beberapa cara yang dapat anda lakukan untuk mengatasi rasa sakit di telapak kaki, seperti yang dilaporkan oleh sumber berikut.

 1. Sokong kaki anda dengan memakai tapak kaki sokongan di dalam kasut anda dan pilih kasut yang selesa
 2. Lakukan senaman ringan yang bertujuan untuk mengurangkan kesakitan pada kaki. Semakin anda bergerak, semakin banyak darah keluar dari kaki anda dan mengalir ke seluruh badan anda
 3. Elakkan berdiri dalam jangka masa yang lama tanpa berehat. Semakin banyak masa anda berdiri, kaki anda semakin bengkak. Sekiranya menaikkan atau menyelaraskan kedudukan kaki dengan badan untuk mengelakkan bengkak menjadi terlalu parah
 4. Minum banyak air dan elakkan pengambilan garam. Garam dan kafein dapat menjadikan tubuh menyimpan lebih banyak cecair tambahan
 5. Apabila kaki bengkak, angkat kaki ke atas. Pek ais juga dapat membantu mengurangkan rasa sakit dan bengkak
 6. Melakukan urutan dapat menghilangkan rasa sakit. Namun, anda harus melakukannya dengan pakar kerana ada perkara tertentu yang tidak boleh diurut semasa hamil

Adakah anda tahu apa penyebab dan bagaimana mengatasi sakit kaki semasa mengandung? Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat, anda juga boleh berjumpa terus dengan doktor, anda tahu. Doktor akan memberikan maklumat lain yang diperlukan oleh wanita hamil.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!