Kesihatan

Sakit Tekak Bayi? Jangan Panik Pertama, Inilah Petua Mengatasinya!

Sakit tekak boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk bayi. Malangnya, keadaan ini akan membuat bayi sakit sehingga menjadi rewel. Namun, Ibu belum panik, ada beberapa cara untuk menenangkan dan meredakan kesakitan yang dihidapi oleh si kecil anda.

Punca sakit tekak pada bayi

Terdapat beberapa penyebab sakit tekak yang boleh dialami oleh anak kecil anda. Antara lain adalah:

  • Jangkitan virus adalah penyebab yang paling biasa. Contoh penyakit adalah batuk, selesema, radang amandel dan penyakit tangan, kaki dan mulut
  • Jangkitan bakteria seperti radang tekak

Gejala sakit tekak pada bayi

Tidak mudah untuk melihat bayi yang mengalami kerongkong. Walau bagaimanapun, anda dapat melihat beberapa gejala biasa yang muncul seperti kekecohan dan kurang selera makan.

Dalam beberapa penyakit, seperti selesema atau jangkitan telinga, mungkin atau tidak menyebabkan sakit tekak. Sebenarnya, kadang-kadang tidak ada gejala yang jelas.

Contohnya, bayi mungkin mengalami sakit tekak ketika demam. Walau bagaimanapun, mungkin tidak ada tanda kemerahan atau bengkak di kerongkong.

Bagaimana merawat bayi dengan radang tekak?

Terdapat beberapa cara untuk meredakan sakit tekak yang dialami oleh kanak-kanak, termasuk rawatan di rumah atau ubat-ubatan bebas. Antara lain adalah:

Rawatan rumah

Anda boleh bergantung pada senarai berikut untuk mengatasi sakit tekak yang dialami oleh bayi. Antara lain adalah:

Menyusu

Bagi bayi yang diberi susu ibu secara eksklusif, momen penyusuan susu ibu dapat membantu meringankan kesakitan yang mereka alami. UNICEF telah mendokumentasikan beberapa kajian yang menangani kesan penyusuan susu ibu terhadap penyakit bayi.

Dalam satu kajian dinyatakan bahawa penyusuan susu ibu dapat membantu bayi untuk tidak menangis dan melegakan sakit tekak mereka, anda tahu!

Bayi yang disusui secara eksklusif kadang-kadang benar-benar mahu disusui lebih kerap ketika mereka sakit. Sekiranya boleh, menyusui mereka mengikut permintaan dan sekerap mungkin.

Mengatur kelembapan

Bayi dengan sakit tekak mungkin mengalami penyumbatan. Apabila penyumbatan berlaku, ini biasanya membuat mereka batuk yang akhirnya akan menjadi sakit tekak.

Mengatur kelembapan boleh menjadi salah satu cara untuk menghilangkan penyumbatan dan dapat menghilangkan rasa sakit yang dialami oleh anak kecil anda. Untuk itu, anda boleh meletakkan humidifier atau humidifier di bilik tidur atau di mana bayi menghabiskan banyak masa mereka.

Mengambil mandi wap juga dapat membersihkan penyumbatan. Oleh itu, jika terdapat pemanas air di rumah, anda boleh membiarkan air mengalir dan menutup pintu bilik mandi, supaya bilik itu kemudian dipenuhi dengan wap.

Seterusnya, duduk di bilik dengan anak kecil anda. Bilik itu mesti hangat dan wap, tidak terlalu panas kerana bayi akan merasa tidak selesa.

penghisap hidung

Titisan selepas hidung atau meneteskan lendir berlebihan dari bahagian belakang hidung ke kerongkong boleh menyebabkan tekak bayi gatal dan berasa sakit. Lendir ini juga boleh menyebabkan anak anda batuk.

Sekiranya bayi mempunyai hidung berair, cubalah menggunakannya picagari mentol atau penyedut hidung untuk membantu menghilangkan lendir di hidung.

Untuk menjadikan alat ini lebih berkesan, anda boleh menyemburkan atau mengelapnya larutan masin turun atau air garam di hidung bayi sebelum menggunakan picagari mentol.

Apa yang perlu anda ingat, jangan gunakan semburan hidung yang mengandungi dekongestan, steroid atau ubat penahan sakit.

Ubat sakit di farmasi

Bayi boleh mengambil ubat sakit, bergantung pada usianya. Sekiranya anak anda berumur kurang dari 3 bulan, mereka boleh mengambil acetaminophen, sementara mereka yang berumur lebih dari 6 bulan boleh mengambil ibuprofen. Jangan sekali-kali memberi aspirin kepada bayi, okey?

Biasanya, pengeluar farmasi akan memberikan arahan untuk digunakan pada bayi bergantung pada berat badan mereka. Oleh itu, pastikan anda mengetahui berat badan si kecil dan ikuti arahan penggunaannya dengan berhati-hati, OK!

Demikianlah pelbagai penjelasan mengenai sakit tekak pada bayi dan bagaimana mengatasinya. Sentiasa jaga kesihatan anak kecil anda, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022