Kesihatan

Jangan keliru, ini adalah perbezaan antara toner penghidratan dan pengelupasan yang perlu anda fahami!

Gunakan toner jadi salah satu cara penjagaan kulit yang cukup terkenal sekarang ini. Walau bagaimanapun, agar hasilnya dapat digunakan dengan lebih optimum, anda mesti terlebih dahulu mengetahui perbezaan antara toner penghidratan dan toner pengelupasan.

Baca juga: Panduan Memilih Penjagaan Kulit untuk Mengecilkan Pori Dengan Berkesan

Apa fungsinya toner?

toner kaya dengan bahan-bahan yang dapat menjadikan kulit menjadi terhidrat. Dihidupkan toner biasa digunakan untuk produk kecantikan Korea, sebagai contoh, anda boleh menemui ekstrak kelp, air mineral, asid amino, asid hyaluronik hingga minyak biji anggur.

Pakar kesihatan kulit Charlotte Cho mengatakan: toner sebagai bahagian penting selepas anda melakukannya pembersihan berganda. "Kerana, toner menyingkirkan kotoran yang tidak dapat dicapai pembersih, "katanya.

toner Ia juga dapat menyeimbangkan keasidan (pH) kulit wajah. Pada dasarnya pH semula jadi wajah adalah 5.5. Tetapi pencemaran, pengeluaran minyak di wajah, solekan dan alkohol boleh mengubahnya. Baiklah, gunakan toner dapat mengekalkan keseimbangan pH, anda tahu!

Toner penghidratan dan toner pengelupasan

Terdapat dua jenis toner, itu dia menghidratkan dan pengelupasan. Berdasarkan jenis dan keperluan, anda boleh memilih satu atau ganti menggunakan kedua-dua jenis tersebut toner itu dalam rutin penjagaan kulit awak.

Apa itu toner penghidratan?

Sama seperti namanya, toner Jenis ini mempunyai fungsi untuk mengekalkan tahap penghidratan kulit. Selain itu, toner ini juga dapat memaksimumkan penyerapan dan keberkesanan produk penjagaan kulit perkara lain yang anda gunakan seperti serum dan pelembap.

Oleh itu, cubalah memakai toner setelah anda menggunakan pelembap serum dan wajah agar hasil yang anda inginkan pada wajah dapat diserap secara optimum.

Kulit akan terasa sedikit kering selepas dibersihkan, terutama jika kulit anda pada dasarnya kering. Oleh itu, untuk meningkatkan tahap kelembapan kulit, diperlukan lapisan hidrasi yang nipis yang dapat dihasilkan dari penggunaannya toner penghidratan.

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, kering hingga kombinasi, anda boleh mengembalikan keanjalan kulit dengan menggunakan toner penghidratan.

Bagaimana nak guna toner penghidratan

Anda boleh menggunakan toner penghidratan dengan mengoleskannya terlebih dahulu pada kapas atau pad kapas atau sapukan terus ke muka dengan tangan.

Anda juga boleh memakai toner ini setiap hari semasa anda melakukan rutin wajah anda pada waktu pagi atau malam.

Toner pengelupasan

Sama seperti namanya, toner pengelupasan mengandungi sebilangan besar bahan kimia untuk membantu proses pengelupasan. Pengelupasan adalah proses menghilangkan lapisan luar kulit.

Sememangnya proses ini berlaku setiap 30 hari atau lebih, tetapi anda dapat mempercepatnya dengan menggunakan bahan kimia atau alat khas. Baiklah, di toner pengelupasan Terdapat sebatian kimia yang membantu prosesnya, iaitu:

  • AHA: Asid hidroksi alfa adalah sekumpulan asid larut air yang terdapat pada buah-buahan yang mengandungi gula. Asid ini membantu kulit mengelupas digantikan oleh kulit yang lebih berpigmen
  • BHA: Asid hidroksi beta Ia adalah asid larut minyak. Asid ini mampu meresap ke folikel rambut dan mengeringkan minyak berlebihan dan menghilangkan kulit mati sehingga tidak menyumbat liang
  • PHA: Asid poli hidroksi yang merupakan ahli terakhir keluarga asid hidroksi yang digunakan dalam banyak produk penjagaan kulit. PHA mampu memutuskan ikatan antara sel untuk memudahkan proses pengelupasan

Toner pengelupasan berkesan khas untuk anda yang berjuang dengan kulit berlemak, jerawat yang sering muncul, hiperpigmentasi dan garis-garis halus pada wajah.

Bagaimana nak guna toner pengelupasan

Istimewa toner pengelupasan, penggunaannya mesti digunakan pad kapas untuk membantu menyingkirkan sel kulit mati. Anda perlu menyebarkannya ke seluruh wajah untuk menyingkirkan timbunan sel kulit mati ini agar kulit menjadi lebih berseri dan sihat.

Hanya gunakan toner pengelupasan ini selama 3-4 kali seminggu. Jangan terlalu kerap menggunakannya toner Ini kerana ia berpotensi merosakkan kulit akibat pengelupasan berlebihan.

Begitulah perbezaannya toner penghidratan dan toner pengelupasan apa yang anda perlu tahu. Sentiasa menjaga kesihatan kulit anda dan gunakan produk yang betul!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022