Kesihatan

Atasi Sakit untuk Mencegah Jangkitan, Inilah 7 Manfaat Kunyit Hitam untuk Kesihatan!

Tahukah anda bahawa kunyit tidak selalu berwarna kuning? Sebenarnya, ada jenis kunyit hitam, anda tahu. kunyit hitam atau Curcuma caesia Roxb adalah tumbuhan herba India yang mempunyai banyak khasiat dan telah lama digunakan dalam perubatan tradisional.

Tidak seperti kunyit pada umumnya, kunyit yang satu ini unik kerana mempunyai warna hitam kebiruan. Apakah faedah untuk kesihatan?

Baca juga: Dipercayai untuk Mengawal Tahap Gula Darah, Inilah Kelebihan Ginseng Amerika

Khasiat kunyit hitam untuk kesihatan

Kunyit hitam mempunyai banyak kegunaan dan faedah untuk kesihatan. Kandungan kurkumin dalam kunyit, baik kunyit hitam, putih dan kuning, menjadikan tanaman ini sangat berkesan sebagai ubat.

Melegakan kesakitan

Kunyit hitam dianggap sebagai penghilang rasa sakit yang sangat baik di pelbagai kawasan badan. Bermula dari ruam, sakit gigi, osteoartritis hingga masalah perut.

Kunyit hitam dapat membantu menghilangkan rasa sakit kerana tanaman ini berfungsi sebagai anti-radang. Ini juga telah dibuktikan melalui penyelidikan. Kunyit hitam dapat berfungsi sebagai penghilang rasa sakit dengan dos yang tepat.

Mengatasi penyakit pernafasan

Secara umum, kunyit sering digunakan untuk mengubati penyakit pernafasan seperti radang paru-paru, batuk, dan juga untuk selesema pada anak-anak. Begitu juga dengan kunyit hitam.

Tumbuhan ini sangat berguna untuk memperbaiki atau merawat penyakit pernafasan dan paru-paru seperti asma, bronkitis, dan radang paru-paru.

Kandungan sebatian yang terdapat pada kunyit hitam juga diketahui tidak mengganggu sel sistem imun serta ubat konvensional dalam rawatan paru-paru.

Merawat kulit gatal

Kunyit hitam juga dapat membantu mengatasi gatal-gatal pada kulit. Ini kerana kandungan kunyit hitam mampu berfungsi sebagai anti-radang. Oleh itu, gatal dan bengkak di kawasan kulit dapat diatasi.

Membantu menguruskan berat badan dan gula darah

Kunyit hitam juga dikenal dapat membantu memecahkan lemak makanan dalam badan, menjadikannya sesuai untuk anda yang sedang menjalani diet.

Pengambilan kunyit hitam juga dapat membantu pengeluaran hempedu yang cekap. Dengan itu, sistem pencernaan dapat berjalan dengan lebih baik dan mencegah penyakit hati. Kemudian, keadaan ini dapat mengurangkan risiko mengembangkan ketahanan insulin di dalam badan.

Mencegah radikal bebas

Salah satu kelebihan kunyit hitam yang paling terkenal ialah mencegah radikal bebas. Ini kerana kandungan kurkumin di dalamnya dapat berfungsi sebagai antioksidan semula jadi.

Kunyit hitam dapat meneutralkan radikal bebas yang tidak dapat dilakukan oleh tubuh, sehingga tubuh diyakini bebas dari penuaan dan sel barah.

Menurunkan risiko barah

Kunyit hitam diketahui dapat membantu mencegah pertumbuhan sel barah. Dilaporkan Penyelidikan Kanser UK, kadar barah di negara di mana orang mengambil lebih banyak kurkumin diketahui lebih rendah.

Penggunaan kurkumin diketahui sekurang-kurangnya 100 mg hingga 200 mg sehari untuk jangka masa yang panjang.

Beberapa kajian mengenai sel barah juga menunjukkan bahawa kurkumin mempunyai kesan antikanker. Nampaknya kurkumin pada kunyit hitam dapat membunuh sel barah dan mencegahnya tumbuh lebih banyak.

Kandungan dalam kunyit hitam mempunyai kesan terbaik terhadap barah payudara, barah usus besar, barah perut dan sel barah kulit.

Membantu prestasi kemoterapi dalam merawat barah

Beberapa kajian juga melihat potensi kurkumin pada kunyit hitam sebagai ramuan rawatan barah. Pada tahun 2013, penyelidikan yang dilakukan pada sel barah usus besar menunjukkan bahawa kombinasi kurkumin dan kemoterapi dianggap lebih baik daripada kemoterapi sahaja.

Tetapi di sisi lain, para penyelidik juga mendapati bahawa kurkumin tidak mudah diserap, menjadikannya kurang berfungsi sebagai rawatan. Atas sebab ini, kajian lebih lanjut masih diperlukan.

Baca juga: Kelebihan Teh Bawang Putih untuk Kencing Manis & Cara Membuatnya

Kesan sampingan daripada memakan kunyit hitam terlalu banyak

Walaupun mempunyai sejumlah manfaat kesihatan, pada tahun 2016 kunyit hitam disenaraikan sebagai spesies terancam di India. Hingga kini, pelbagai usaha telah dilakukan untuk melindungi dan memelihara kunyit hitam.

Selain itu, pengambilan kunyit hitam sebagai ubat atau dalam jumlah besar berpotensi menyebabkan kesan sampingan yang meliputi:

  • Air kencing gelap
  • Berasa sakit
  • Keletihan yang tidak biasa
  • Sakit perut
  • Hilang selera makan

Oleh itu, walaupun mempunyai banyak manfaat, jangan lupa untuk tetap bijak dalam mengkonsumsi kunyit hitam, ya. Sekiranya perlu, berjumpa juga dengan doktor.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!