Kesihatan

Kelebihan Air Fryer: Kurang Minyak dan Penggorengan Lebih Sihat

Salah satu kelebihan penggoreng udara ialah mengurangkan penggunaan minyak masak anda. Ini tentunya memberi kesan yang baik kepada kesihatan kerana pengambilan minyak yang berlebihan dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Ini dikatakan dalam kajian yang dilakukan oleh Institut Kesihatan Nasional Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, faedah menggoreng menggunakan penggoreng udara tidak terhad kepada ini, anda tahu.

Prinsip kerja penggoreng udara

Penggorengan udara berfungsi dengan mengatur peredaran udara panas di sekitar makanan yang ingin anda goreng. Udara panas ini kemudiannya akan menghasilkan kesan renyah seperti jika anda menggorengnya dengan minyak secara konvensional.

Dalam prosesnya, penggoreng udara masih memerlukan minyak masak. Tetapi hanya satu sudu besar, tidak seperti jika anda menggoreng kuali dan dapur yang memerlukan banyak minyak masak.

Penggoreng udara akan mengeluarkan minyak yang kaya dengan lemak dan kalori dalam proses memasak. Item ini akan menggunakan udara panas yang mengandungi lapisan minyak nipis untuk menghilangkan kelembapan dari makanan.

Kebaikan penggoreng udara

Sekiranya digunakan dengan betul, penggoreng udara dapat memberikan faedah berikut:

Menurunkan berat badan

Laman web kesihatan MedicalNewsToday mengatakan pengambilan makanan goreng yang tinggi memberi kesan kepada kenaikan berat badan, malah boleh membuat anda gemuk. Ini kerana makanan goreng tinggi lemak dan kalori.

Dengan menukar teknik menggoreng menggunakan penggoreng udara, anda dapat mengurangkan pengambilan minyak harian anda. Ini akan mempengaruhi penurunan berat badan.

Menghalang pembentukan akrilamida

Salah satu kelebihan penggoreng udara ialah anda dapat mencegah pembentukan komponen beracun akrilamida dari makanan. Komponen ini biasanya terbentuk dalam makanan yang digoreng dengan cara konvensional yang menggunakan api yang tinggi.

Acrylamide biasanya dikaitkan dengan pembentukan beberapa barah seperti endometrium, ovari, pankreas, payudara dan esofagus.

Kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat menyebut perkara yang sama. Para penyelidik telah mengaitkan akrilamida dengan penyakit buah pinggang, endometrium dan kanser ovari.

Penggoreng udara lebih selamat daripada menggoreng biasa

Apabila anda menggoreng dengan cara biasa atau konvensional, anda akan menggunakan banyak minyak pada api yang sangat panas. Secara sedar atau tidak, ini sebenarnya berbahaya, anda tahu.

Walaupun penggoreng udara juga menggunakan panas, tidak ada risiko tumpahan minyak, percikan atau menyentuh minyak panas secara tidak sengaja. Keadaan ini boleh membahayakan kesihatan kulit.

Walau bagaimanapun, anda mesti mengikuti arahan penggunaan agar tetap selamat.

Manfaat kesihatan penggoreng udara

Memasak dengan minyak dan makan makanan yang digoreng secara konvensional boleh membahayakan kesihatan anda. Dengan menukar kaedah menggoreng menggunakan penggoreng udara, jenis penyakit yang boleh anda hindari adalah seperti berikut:

Penyakit jantung

Makan makanan goreng dapat meningkatkan tekanan darah, menurunkan HDL atau kadar kolesterol baik dan meningkatkan kegemukan. Ini semua adalah faktor risiko penyakit jantung.

Satu kajian di Amerika Syarikat mengatakan bahawa pengambilan makanan goreng yang kerap mempunyai kesan untuk meningkatkan risiko terkena penyakit jantung.

Diabetes

Makan makanan goreng juga dapat meningkatkan risiko diabetes jenis 2. Penyelidikan di University of Minnesota mendapati pembentukan ketahanan insulin pada orang yang sering makan makanan segera.

Penyelidik mengatakan bahawa responden yang menggunakan makanan segera lebih dari dua kali seminggu dua kali lebih mungkin untuk mengalami ketahanan terhadap insulin berbanding responden yang menggunakan makanan segera kurang dari sekali seminggu.

Obesiti

Makanan goreng secara konvensional mempunyai kandungan kalori yang lebih tinggi daripada makanan yang tidak digoreng. Sehingga pengambilan makanan ini juga dapat meningkatkan pengambilan kalori dalam badan.

Penyelidikan di University of Reading, United Kingdom, menunjukkan bahawa lemak trans dalam makanan goreng adalah sebatian yang mempengaruhi kenaikan berat badan.

Ini disebabkan kemampuan lemak ini mempengaruhi hormon yang mengatur selera makan dan simpanan lemak di dalam badan.

Itulah kelebihan penggoreng udara dan bagaimana mesin ini berfungsi. Walaupun kelihatan selamat, anda harus ingat bahawa masih ada pengambilan minyak yang masuk ke dalam badan dari makanan yang digoreng dalam penggoreng udara.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!