Kesihatan

Manfaat Kesihatan Muesli: Sesuai untuk Diet Sihat & Jaga Kesihatan Jantung Anda

Sarapan pagi adalah kebiasaan pada waktu pagi yang baik untuk kesihatan. Menambah muesli sebagai menu sarapan juga merupakan pilihan yang sangat tepat. Selain rasanya yang enak, berikut adalah deretan khasiat muesli yang baik untuk kesihatan.

Apa itu muesli?

Muesli adalah pilihan sarapan yang kaya serat dan protein yang terbuat dari gandum mentah, gulung dan boleh digunakan untuk pelbagai ramuan sarapan pagi yang lain.

Muesli sering keliru dengan granola, tetapi sebenarnya bahan yang lebih semula jadi dengan kurang gula, menjadikannya pilihan yang lebih sihat dari keduanya.

Khasiat muesli untuk kesihatan

Berikut adalah manfaat kesihatan muesli seperti yang dilaporkan oleh Garis Kesihatan:

Kaya dengan serat dan bijirin penuh

Kandungan dan biji dalam muesli baik untuk sistem pencernaan. Serat dan biji-bijian dapat mengatur saluran pencernaan agar lebih sihat.

Bukan hanya itu, serat dan biji-bijian tidak hanya membantu menjaga saluran pencernaan secara tetap, tetapi juga mengisi.

Di samping itu, oat mentah mengandungi banyak pati yang tahan, menjadikan muesli sarapan yang sangat mengisi dan memerlukan masa yang lama untuk dicerna.

Apabila pati tahan dipecah di dalam perut, asid pencernaan yang menahan selera makan dilepaskan dan metabolisme meningkat, jadi anda akan membakar lebih banyak kalori dalam masa yang lebih sedikit.

Menjaga kesihatan jantung

Muesli mengandungi dedak oat, yang mengandung serat oat yang disebut beta-glukan. Beta-glukan dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol hingga 10 peratus. Dengan makan muesli secara berkala, anda akan meningkatkan kesihatan jantung anda dengan ketara.

Menambah vitamin C juga dapat membantu menurunkan kolesterol, meningkatkan kesihatan jantung.

Menurunkan berat badan

Melancarkan penjelasan dari halaman Lybrate, muesli mempunyai kombinasi protein, serat dan karbohidrat yang sempurna.

Anda boleh mencuba semangkuk muesli dengan susu skim atau yogurt dan menambah kepingan buah segar untuk sarapan yang lazat tanpa perlu risau untuk menambah berat badan.

Muesli mengandungi lebih sedikit kalori kerana rendah gula. Rasa manis muesli berasal dari buah segar yang sihat dan berkhasiat.

Jadi, anda tidak akan menambah berat badan, tetapi menurunkan berat badan dengan memakan muesli. Selain itu, nilai pemakanan muesli sangat sesuai untuk membantu menurunkan berat badan dengan lebih cepat.

Mengawal diabetes

Sarapan pagi adalah makanan penting sepanjang hari, terutamanya jika anda seorang pesakit diabetes. Sarapan pagi yang sihat mengawal berat badan dan mengatur kadar gula dalam darah.

Muesli untuk pesakit diabetes adalah alternatif sarapan rendah gula yang sempurna. Muesli tanpa gula yang diambil dengan susu badam membantu mengawal diabetes dan mengekalkan tahap gula ruji.

Meningkatkan pengeluaran susu

Muesli kaya dengan biji-bijian, gandum dan oat. Kerana ia adalah sumber zat besi, muesli juga baik untuk ibu menyusu. Oat yang terdapat dalam muesli juga meningkatkan pengeluaran susu.

Menjaga keadaan kehamilan

Diet yang baik sangat penting untuk kehamilan yang sihat, kerana mempunyai jumlah nutrien dan vitamin yang tepat. Selain makanan utama, menjadikan muesli sebagai lauk atau makanan ringan adalah pilihan yang baik kerana makanan ringan dilarang semasa kehamilan.

Muesli, adalah sumber serat, vitamin dan protein yang sangat baik dan pastinya makanan ringan yang lebih sihat.

Mengurangkan kolesterol

Makan muesli mengurangkan kolesterol dan penyakit jantung kerana kandungan serat larut (beta-glukan) yang tinggi.

Kajian di lokasi Penjagaan Kalori mendedahkan bahawa serat makanan menurunkan kolesterol LDL hingga 10%. Muesli dalam kombinasi dengan jus lemon bermanfaat untuk kesihatan jantung.

Baca juga: Senarai Makanan Serat Tinggi untuk Mengekalkan Badan yang Sihat

Mengatasi masalah sembelit

Serpihan oat dan oat yang terdapat di muesli kaya dengan serat. Kandungan serat ini membantu meningkatkan pergerakan usus dan membantu melawan sembelit.

Muesli adalah makanan ringan yang mudah dicerna dan mengatur saluran pencernaan untuk membantu pencernaan yang lebih baik.

Meningkatkan sistem ketahanan badan

Melancarkan penjelasan dari Penjagaan KaloriAntioksidan dalam muesli meningkatkan imuniti dan melindungi dari jangkitan biasa seperti selsema dan batuk. Muesli menjadikan badan lebih kuat dan sihat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!