Kesihatan

Punca dan Cara Mencegah Penyakit Gerakan pada Kanak-kanak

Anak anda pernah mengalami penyakit bergerak ketika melakukan perjalanan dengan kenderaan darat seperti kereta atau bas?

Sekiranya demikian, jangan terlalu risau ibu. Kerana ini adalah sesuatu yang normal dan sering dialami oleh kanak-kanak.

Untuk mengetahui apa penyebab dan bagaimana menangani penyakit bergerak atau mabuk pada kanak-kanak, anda boleh merujuk kepada penjelasan berikut.

Punca penyakit bergerak

Penyakit bergerak adalah sebahagian daripada mabuk atau penyakit bergerak. Penyakit bergerak berlaku ketika otak menerima maklumat yang bertentangan dari telinga dalam, mata, saraf pada sendi, dan otot.

Punca sebenar penyakit bergerak tidak diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih biasa pada kanak-kanak berumur 2-12 tahun dan tidak memberi kesan kepada bayi dan kanak-kanak.

Bayangkan anak kecil duduk di tempat duduk belakang bawah kereta tanpa dapat melihat ke luar tingkap, atau anak yang lebih tua membaca buku di dalam kereta.

Telinga dalaman anak akan merasa pergerakan, tetapi mata dan tubuhnya tidak akan bergerak. Ini menyebabkan ketidakcocokan deria yang membebankan dan mengelirukan otak. Kesannya, anak akan merasa keringat sejuk, keletihan, hilang selera makan dan muntah.

Baca Juga: 5 Jenis Ubat Mual yang Boleh Dibeli di Farmasi, Inilah Senarainya!

Gejala kanak-kanak yang tidak senang hati

Sekiranya anak anda terlalu muda untuk mengekspresikan diri, mereka mungkin mengalami penyakit bergerak jika mereka menunjukkan:

  • Bersikap pemarah atau cerewet
  • Kerap menguap
  • Berpeluh dan pucat
  • Gementar

Bagaimana menangani anak yang tidak senang hati

Sekiranya anak anda mula mengalami simptom mabuk, hentikan kereta atau kenderaan secepat mungkin dan biarkan anak keluar dan berjalan atau berbaring di punggungnya selama beberapa minit dengan mata tertutup.

Ibu juga boleh memampatkan kepala anak dengan kain sejuk di dahi. Sekiranya anak muntah, berikan air sejuk dan makanan ringan ketika loya reda.

Baca Juga: Ibu, Inilah 9 Punca Kanak-kanak Dengan Sakit Perut Dan Muntah

Cara mencegah penyakit bergerak pada kanak-kanak

Penyakit bergerak sebenarnya dapat dicegah dengan beberapa cara. Berikut adalah beberapa petua yang boleh dicuba oleh Moms semasa melakukan perjalanan darat dengan anak-anak:

1. Kurangkan input deria

Ibu boleh menjemput atau menyarankan anak-anak untuk melihat sesuatu di luar kereta daripada memfokuskan pada buku, mainan, atau skrin alat.

Lebih mudah jika anak anda tidur sepanjang perjalanan, jadi perjalanan semasa tidur anak anda mungkin dapat membantu.

2. Pilih makanan yang sesuai sebelum perjalanan

Jangan berikan makanan berat kepada anak anda sebelum dan semasa perjalanan darat, Ibu. Sekiranya perjalanan akan panjang atau anak perlu makan, berikan anak itu makanan ringan yang lembut.

Sebelum keluar dari rumah, berikan anak-anak biskut atau makanan ringan lain. Jangan merokok atau membawa makanan berbau kuat di dalam kereta.

3. Pastikan pengudaraan udara yang baik

Pastikan anak anda mendapat udara yang cukup sepanjang perjalanan. Pengudaraan yang mencukupi dapat membantu mencegah penyakit bergerak.

4. Alihkan perhatian anak

Sekiranya anak anda adalah anak yang mudah mabuk, cubalah mengalihkan perhatiannya semasa perjalanan.

Buat anak-anak sibuk dengan aktiviti yang menghalang mereka memandang rendah. Ibu boleh mengajak anak-anak untuk berbual, mendengar muzik, atau menyanyikan lagu.

5. Posisikan anak untuk duduk lebih tinggi

Ibu boleh memasukkan anak-anak kerusi kereta direka khas untuk kanak-kanak. Kerusi khas ini biasanya akan menjadikan kedudukan duduk anak lebih tinggi.

Tetapi ingat, bahawa kanak-kanak di bawah umur 2 tahun mesti duduk di tempat duduk kereta menghadap belakang. Kecuali jika mereka telah mencapai berat atau tinggi yang dibenarkan oleh pembuat kerusi kereta.

6. Berhenti sekerap mungkin

Sekiranya perjalanan yang ditempuh sangat lama, jangan lupa berhenti sering, Moms. Selain dapat mengelakkan anak-anak merasa bosan, ini juga dapat mengelakkan anak-anak menjadi tidak senang.

Biarkan anak berehat dan keluar di udara segar di luar kereta. Beri jenama makanan ringan semasa berehat.

7. Gunakan ubat

Sekiranya anda merancang perjalanan dengan kereta, tanyakan kepada pakar pediatrik anda mengenai penggunaan antihistamin bebas, seperti dimenhydrinate (dramamine) atau diphenhydramine (benadryl), untuk mengelakkan penyakit bergerak.

Kedua-dua ubat berfungsi paling baik jika diambil kira-kira satu jam sebelum melakukan perjalanan. Baca label produk dengan teliti untuk menentukan dos yang betul dan bersiaplah untuk kemungkinan kesan sampingan, seperti mengantuk.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!